Ak Parti Yüksek Seçim Kurulu (YSK) temsilcisi Şeref Malkoç TRT Haber’de yayınlanan Sıcak Gündem programına katılarak canlı yayında erken seçim gündemini değerlendirdi.

Erken seçimden yana görüş bildiren Malkoç, ‘Demokrasinin maliyeti olmaz’ diyerek erken seçimin ekonomiye yük getirmeyeceğini savundu.

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin her şeye ‘Hayır’ dediğini söyleyen Malkoç, Bahçeli’nin bu tutumunun erken seçim sürecine ivme kazandırdığını vurgulayarak ‘Türkiye seçime doğru gidiyor. İnşallah hayırlı olur. Millet başka yollar açar’ dedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın görevi Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’naverip vermemesi gerektiği hakkındaki görüşünü de açıklayan Malkoç, ‘MHP daha önceden HDP’nin içerisinde bulunacağı bir ortamda olmayacağını ilan etti.

‘Sayın Kılıçdaroğlu gözlerinden ateş mi çıkaracak? Şapkadan tavşan mı çıkaracak? Makul bir izahı ne olabilir mesela. matematiksel olarak meclis aritmetiği ortadayken, ‘Bir de ben deneyeyim, ben de hevesimi gidereyim, arkadaşlarım da arzu ediyorlar’, bu olmaz ki” ifadelerini kullandı. Erken seçim ile ilgili tahminlerini de açıklayan Mallkoç, Ak Parti’nin % 45’in üzerinde bir oy olarak tek başına iktidar olacağını savunarak; ‘Benim kanaatimce Ak Parti tek başına iktidara gelir’ dedi.

Demokrasinin Maliyeti Olmaz

Erken seçimin Türkiye’ye maliyet getirip getirmeyeceği ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Şeref Malkoç; ‘Demokrasinin maliyeti olmaz’ diyerek erken seçimin yapılması gerektiği görüşünü savundu. Malkoç açıklamasının başında; “Türkiye’de nükleer santraller dahil, 3’üncü havaalanı dahil, hızlı tren dahil; bunların yapımı durduğu zaman Türkiye’nin zararları milyon dolarlara gider” diyerek şunları ifade etti: “Yanlış kurulacak koalisyonla işsizlik artarsa, ihracat iyice düşerse veya terör azarsa bunun para ile ölçülen değeri olmaz. Demokrasinin maliyeti sorulmaz. Önemli olan düzgün seçim yapmaktır. Adil seçim yapmaktır. Milletin iradesini en doğru şekilde sandığa yansıtmaktır. Sandıktan çıkan oyları da en güzel şekilde sayıp ilan etmektir.”

Bahçeli Herşeye ‘Hayır’ Dedi

Türkiye 7 Haziran’dan beri adım adım seçime doğru gidiyordu. Dün Sayın Devlet Bahçeli’nin her şeye ‘Yok’ demesi, koalisyona ‘Hayır’ demesi, Ak Parti’nin kuracağı seçim hükümetine ‘Hayır’ demesiyle, azınlık hükümetine ‘Hayır’ demesiyle, Kılıçdaroğlu’nun daha önceden kendisine yapmış olduğu ‘Başbakan ol’ teklifine ‘Hayır’ demesiyle bu süreç ivme kazanmıştır. Süratle Türkiye seçime doğru gidiyor. İnşallah hayra vesile olur. Seçimden korkmamak, çekinmemek gerekir. Seçim millete danışmaktır. Milletin görüşünü almaktır. Millet başka yollar açar. Güzel görüşler ortaya koyar.

Kılıçdaroğlu Gözlerinden Ateş Mi Çıkaracak?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın hükümeti kurma görevini Kemal Kılıçdaroğlu’na verip vermemesi gerektiği hakkında da konuşan Malkoç; ‘Sayın Kılıçdaroğlu gözlerinden ateş mi çıkaracak? Şapkadan tavşan mı çıkaracak? Makul bir izahı ne olabilir mesela’ değerlendirmesinde bulundu. Malkoç açıklamasında:“Her parti kendi görüşünü açıklar. Bazen gönlünden ne arzu ediyorsa onu gerçekmiş gibi anlatır. Bazen hayal kurar, o hayale göre talepte bulunur. O açıdan CHP’deki arkadaşların bu görüşlerini açıklamalarını yadırgamıyoruz. Ama bir de realite, gerçek var. Sayın Cumhurbaşkanı Kılıçdaroğlu’na görevi verebilir ama verirse Sayın Kılıçdaroğlu ne yapacak? Daha önce MHP, HDP’nin olduğu hiçbir ortamda olmayacağını, bu koalisyon hükümetinin söz konusu olmadığını ilan etti, söyledi. Bunun dışında Sayın Kılıçdaroğlu gözlerinden ateş mi çıkaracak? Şapkadan tavşan mı çıkaracak? Makul bir izahı ne olabilir mesela; Sayın Devlet Bahçeli çıkar bugün bir açıklama yapardı ve der ki; “CHP, HDP’nindahil olduğu bir koalisyon hükümetinde ben de varım veya ben CHP ile hükümeti kurarsam HDP desteklerse bunda varım”, dediğinde Sayın Cumhurbaşkanı Kılıçdaroğlu’na görevi verme konusunda bir bakıma tazyik edilmiş olur. Ama ortada böyle bir şey yokken, matematiksel olarak meclis aritmetiği ortadayken, ‘Bir de ben deneyeyim, ben de hevesimi gidereyim, arkadaşlarım da arzu ediyorlar’, bu olmaz ki. Türkiye zaten terörle mücadele ediyor. Türkiye’de dünya kadar sıkıntı var. Hükümet kurulamamış, bende hevesimi gidereyim. Bu doğru olmaz. O açıdan Sayın Cumhurbaşkanı’mız da bu görüşmelerden sonra en doğru olanı yapacaktır” dedi.

AK Parti Tek Başına İktidar Olur

Erken seçim ile ilgili tahminlerini de açıklayan Mallkoç, Ak Parti’nin % 45’in üzerinde bir oy olarak tek başına iktidar olacağını savunarak şöyle konuştu: “Benim daha önce çalıştığım anket yapan arkadaşlar, firmalar var. Onlarla görüşüyorum. Ayrıca Türkiye’de belli iller ve o illerin belli mahalleleri veya belli insanlar vardır. Ben her seçimden önce Trabzon’da iki tane arkadaşım var. Onlar seçim tahminlerini sorar not ederim. Seçim sonuçlarıyla mukayese ederim. Onlar anket falan yapmazlar. Hava tahmini gibi seçim ve siyaset atmosferine bakarlar, partilerin oranlarını hatta milletvekili sayılarını tahmin ederler. Bu arkadaşlardan aldığım bilgi, Türkiye’nin değişik bölgelerinde, yörelerinde edindiğim bilgi ve baktığım anketler, bir de akıl var mantık var, Sayın Devlet Bahçeli her şeye Hayır diyor. Şimdi MHP’ye 7 Haziran’da oy verenler ne diyecek? Sayın Bahçeli’ye iktidara ortak olsun diye oy verdik, bu sefer neden oy verelim diyecek. İster istemez terörle, PKK ile arasına HDP mesafe koyamadığı için oradan gelecek oylar var. Hepsinden önemlisi 7 Haziran’da değişik sebeplerle AK Parti’ye oy vermeyen 2 buçuk milyon insan var. Bunlar sandık başına gittiğinde Ak Parti % 45’i geçiyor. Hükümet kurulamadı diye umutsuzluk yok, telaş yok. Türkiye güçlü bir ülkedir. İstifa etmiş olan bir hükümetle bile terörle nasıl mücadele ettiğini hep beraber görüyoruz. O açıdan umutsuzluk yok. Yılgınlık yok. Hayırlı bir sonuç çıkar. Umut ediyoruz yeniden seçim olur. Benim kanaatimce Ak Parti tek başına iktidara gelir. Doğrusunu Allah bilir tabi. Bunlar bizim kanaatimiz”