61SAAT SİNEMA - Gökçe HATİPOĞLU

Türkiye’de farklı şehirlerde düzenlenecek olan Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali (SYFF), belgesellerin gücünden faydalanarak sürdürülebilir bir yaşam için kültürel değişime katkı vermek amacıyla izleyicilerle buluşacak.

Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali bu yıl Sürdürülebilir Yaşam Kolektifi’nin “Siz de Yapabilirsiniz” çağrısına kulak veren yerel ekiplerle işbirliği yaparak sürdürülebilir bir yaşamın mümkün olduğunu anlatan belgeselleri daha çok izleyiciye ulaştıracak. Festival,7- 9 Kasım 2014 tarihleri arasında İstanbul, Adana, Ankara, Antalya, Balıkesir, Bodrum, Çanakkale, Diyarbakır, Hopa, İzmir ve Trabzon'da eş zamanlı olarak düzenlenecek. Festivalin Trabzon gösterimleri Hüseyin Kazaz Kültür Merkezi’nde gerçekleşecek.

Duygulara seslenen filmler

SYFF her sene olduğu gibi izleyicisine ilham ve güç veren, sorunlar karşısında birşeyler yapabileceğini hissettiren filmlerle dolu bir program sunuyor. Seçkisindeki 20 film ile yoğun gündemler sebebiyle bize ulaşmayan, farkında olmadığımız dünyanın farklı köşelerinden çözüm barındıran gerçek hikayelerle izleyiciyi harekete geçmeye teşvik ediyor.

Sosyal girişimcilik hikayeleri

2014 festival seçkisinde öne çıkan sosyal girişimcilik hikayeleri ile izleyiciler herhangi bir konuya çözüm üretmeyi kendine dert edinmiş, azimli ve yaratıcı kişileri tanıyacak ve ilham alacak. Filmlerin ardından müzisyenler ve izleyiciyle sohbet etmek üzere davet edilen, Türkiye'de benzer konularda çalışmalar yürüten kişiler festival programını zenginleştirecek.

Çözüm öneren filmler

Sürdürülebilir bir yaşamın ancak çeşitlilikle mümkün olacağı bilinciyle toplumun her kesiminden katılımcıları bir araya getirmeyi hedefleyen festival; çiftçileri, iş sahiplerini, şirket çalışanlarını, öğrencileri ve öğretmenleri, çocuğunun gelecekte yaşayacağı dünyadan endişeli ebeveynleri, akademisyenleri ve aktivistleri bu belgeselleri birlikte izlemeye davet ediyor.

İşte Gösterimde yer alacak filmler:

SINIRSIZ VİZYON

35 dk. / Hindistan / 2004

Yönetmen: Pavithra Krishnan

Dil: İngilizce, Hintçe / İngilizce, Türkçe altyazılı.

Sınırsız Vizyon, Dr. V (Venkataswamy)’nin, Güney Hindistan’ın, körlerin tedavisini misyon edinmiş ve dünyanın en sıradışı servis sistemi modelini yaratan, efsanevi göz cerrahının öyküsünü anlatıyor. 25 yılı biraz aşkın bir zamanda, Dr. V ve ekibi, eski bir tapınak-kentte 11 yataklı bir göz kliniği ile başladıkları işi dünyanın en üreken göz tedavi kuruluşuna dönüştürdüler. Bugün Aravind Göz Tedavi Sistemi gelişen ülkelerde yüzlerce göz tedavi programında devrim yaratan uluslararası bir kaynak ve eğitim merkezi haline geldi.

BARAJ DEVRİ

87 dk. / ABD / 2014

Yönetmen: Travis Rummel, Ben Knight

Dil: İngilizce / Türkçe altyazı.

Amerika boyunca devam eden zorlu bir serüveni anlatan bu güçlü film, barajlar konusundaki toplumsal tavrımızın, barajların mühendislik harikası olmasıyla gururlanmaktan, kendi geleceğimizin, nehirlerimizin yaşamı ve sağlığıyla sınırlandığını farkedişimize dönüşünü keşfediyor. Barajların tasfiyesi; erişimin olmadığı onlarca yılın ardından, eskimiş barajların yıkıldığı; nehirlerin hayata döndüğü; somonlara ve diğer vahşi balık türlerine ilkel yumurtlama alanlarına geri dönüş hakkı tanıyan bir ana akıma dönüşmüştür. Baraj Devri’nin görkemli sinematografisi ve beklenmeyen keşifleri, yalnızca nehirler ve barajlar tarafından tahrif edilmiş doğanın değil; bununla birlikte değerlerimizin de, doğanın zaptından, kendimizi onun bir parçası olarak görmemize doğru bir geçirdiği başkalaşım arasında devam ediyor.

ESAS

92 dk. / ABD / 2012

Yönetmen: Emily Topper

Dil: İngilizce/ Türkçe altyazı

Esas, çağımızın en acil ekolojik sorunlarına karşı duran ve doğaya duydukları derin bağlılıkla bir olmuş üç ayrı kişinin öyküsünü anlatıyor. Film eski bir Hint devlet memuru olan Rajendra Singh’in bir zamanlar temiz olan Ganj Nehri’ne yaptığı 40 günlük kutsal yolculuğunu izliyor. Singh, fabrikaların kapatılması, baraj yapımının durdurulması ve Hint halkının mukaddes “Ganj Ana”yı saygıyla iyileştirmek üzere harekete geçmesi için çalışıyor. Kuzey Kanada’da, Eriel Deranger mücadelesini dünyanın en büyük endüstriyel kalkınması olarak görülen Katran Kumulları’na (Tar Sands), Florida eyaletinden daha büyük bir petrol rezervine karşı sürdürüyor. Ve Avustralya’da, mucit ve girişimci Jay Harman, dünyanın ekolojik problemlerinin çözüm anahtarının yine doğanın kendi sistemlerinde olduğu konusundaki inancı üzerine milyonlarını riske edecek yatırımcılar arıyor. Herman doğal dünyanın derin mimarisinden ilham alıyor ve küresel ısınmayı yavaşlatabileceğine ve devrim yaratacağına inandığı bir cihaz geliştiriyor.


BİRLİKTE

40 dk. / Belçika, İspanya / 2012

Yönetmen: Ana Sánchez

Dil: İngilizce, Fransızca, İtayanca ve İspanyolca / İngilizce, Türkçe altyazı

Bu, gerçek. Avrupa’da 1,5 milyon işçi kendi müessesesinin ortağı. Onlara işçi kooperatifleri, sosyal kooperatifler ya da katılımcı müesseseler deniyor. Birlikte belgeseli, geniş araştırmalar ve özel görüşmeler ışığında bu müesseselerin krize büyük ölçüde nasıl uyum sağladığını 4 örnekle gösteriyor: Polonya’da bir maden suyu tesisi (Muszynianka), Fransa’da kriz döneminde bir işçi kooperatifine dönüşen bir şirket (Fonderie de l’Aisne), İtalya’da bir sosyal kooperatifler birliği (Consorzio SIS) ve İspanya’nın büyük kooperatiflerinden biri (MONDRAGON Kooperatifi).

EBEDİYEN

75 dk. / Danimarka / 2010

Yönetmen: Michael Madsen

Dil: İngilizce, İsveççe, Fince / Türkçe altyazı

Onkalo (Fince’de “saklanma yeri” anlamına gelir) yapım aşamasında: Burası 100.000 yıl ayakta kalması öngörülen (piramitlerin yaşının 20 katı bir zaman), nükleer atıklar için kalıcı bir depolama alanı olarak kullanılan tünel ve koridorlardan oluşan çok derin ve büyük bir dünya. Kavramsal sanatçı Michael Madsen’in insanoğlunun çılgınlığının tüyler ürpertici, ürkütücü bir meditasyonu olan filmi felsefi ve tarihi referanslarla sonlanırken soruyor: Gelecekteki 3.000 nesli bu Pandora’nın Kutusu’nu yanlışlıkla açmaktan nasıl alıkoyacaksınız? Her dilde işaretler gönderip ya da hiyerogliflerle “Girilmez” yazarak mı?

BU İŞ BAŞKA

62 dk. / Kanada / 2014

Yönetmen: Lawrence Le Lam

Dil: İngilizce / Türkçe altyazı

Bu İş Başka kapitalizme ve onun tesadüfi başarısına provokatif bir bakış. İş dünyasının değişen coğrafyasını ve bilinçli kapitalizmin yükselen gelgitlerini, iş dünyasına insancıllığı geri getirmek isteyen ve bunun için yenilikçi yöntemler geliştiren yerel girişimcilerin hikayeleri doğrultusunda izliyor.

SÜRMEYE DEVAM: OTOMOBİL RÜYASI

56 dk. / İspanya / 2011

Yönetmen: Óscar Clemente

Dil: İspanyolca, İngilizce / İngilizce, Türkçe altyazılı.

Yalnızca bir yüzyılda, arabalar yaşam biçimimizi tümüyle değiştirdi. Otomobiller bizi bir tüketim toplumu rüyasına götürdü. Yaklaşık 100 yıl sonra, bu belgesel, “Herkes için ve her bütçe için bir araba.” vaadinin gerçekleşmesinin sosyal ve çevresel sonuçlarını yansıtıyor.

PROBLEM YOK! YALINAYAK ANNEANNELERLE ALTI AY

56 dk. / Hindistan / 2011

Yönetmen: Yasmin Kıdwai

Dil: İngilizce / İngilizce ve Türkçe altyazı.

Problem Yok! Yalınayak Anneannelerle Altı Ay, Hindistan’ın Rajastan eyaletinin Tilonia kentindeki Barefoot Akademisi’nin yürüttüğü, kırsal bölgelerin güneş enerjisi ile elektriğe erişimi projesini anlatıyor. Bu akademide, dünyanın her yerinden, özellikle Afrika’dan, okuma yazma bilmeyen pek çok köylü kadın güneş enerjisi mühendisi olmak üzere eğitiliyor. Güneş enerjisi ile elektriğe erişim projesi umudu sembolize ediyor. Hindistan’ın az bilinen bir köyünde doğan basit bir fikir dünya çapında toplulukları etkiliyor. Film, aynı hedefi paylaşan güneş enerjisi mühendisi olup hiç ışığı olmamış köylerine elektrik götürmek isteyen bir grup Afrikalı kadının 2011’deki öyküsünü izliyor. Bu kadınların hikayeleri ışığında, büyüleyici bir sürdürülebilirlik öyküsü, teknoloji izahı ve sosyal bir bütünleşme anlatılıyor.

 

YEREL GIDANIN KÖKLERİ

35 dk. / İngiltere / 2013

Yönetmen: Joy Carey, Amanda Daniel, Jelena Ilic and Laura Humphreys

Dil: İngilizce/ Türkçe altyazılı

Kenti ve kırsalı büyük ve küçük ölçeklerde içine alan öyküleriyle bu film, yerel gıda kültürünün ilham verici bir kutsanışı. Yerel gıdanın öyküsünü ve bugüne kadarki başarıları ustaca bir araya getiriyor. Son yirmi yılda İngiltere’nin yemek kültüründe çeşitli sebeplerle önemli ölçüde değişim oldu. Bu hikayeyi yerel gıda açısından araştırmak ve belgelemek ve 1990’dan bu yana meydana gelen bazı değişikliklere ve yeniliklere ışık tutmak istedik. Bu hikâye henüz anlatılmadı ve üzerinde düşündükçe daha da önemli görünüyor; ve sıra dışı bir şekilde kendini adayan bir grup insanın başarılarının kutlanması ve toplumumuz için daha dirençli bir gelecek yaratmanın bir parçası olması açısından önem taşıyor. Umuyoruz ki bu hikaye, yerel gıda hareketinin gelişiminin bir sonraki aşamasını desteklemeleri ve onun bir parçası olmaları için insanlara ilham verir.

 

EYMİR NEDEN PAYLAŞILAMADI?

55 dk. / Türkiye / 2014

Yönetmen: Yasin Semiz

Dil: Türkçe / İngilizce altyazılı

Eymir Gölü 60'lı yılların başında ana yerleşke ile birlikte ODTÜ'ye devredildiğinde çevresinde tek bir ağacın bulunmadığı çorak bir arazinin ortasındaki bir göldü. Göl ve arazisi ODTÜ yönetimine devredildikten sonra, üniversite 60'lı yıllardan itibaren öğrencisi, işçisi, akademisyeni ve Ankara halkıyla birlikte bu araziyi ağaçlandırdı, bakımını üstlendi ve buraya hayat verdi. Bu bölgede yapılan ağaçlandırma çalışmaları 1995 yılında dünyaca ünlü Ağa Han Mimarlık Ödülü’ne layık görüldü. Fakat aynı yıllarda çeşitli çıkar grupları gölden ve artık ağaçlandırılmış yemyeşil çevresinden rant elde edilebileceğinin farkına vardığı için, ODTÜ'nün bu göle iyi bakamadığı, gölün halka kapalı olduğu gibi asılsız iddialar ortaya atılmaya başlandı. Son yıllarda bu tartışmalar gittikçe arttı. Bugünlerde bazı siyasetçiler yeni çıkan yasaları öne sürerek bu gölün ODTÜ'den alınması gerektiğini savunuyor. Aynı zamanda gölün çevresinde gökdelenler yükselmekte, site inşaatları son hızla devam etmekte. “Eymir Neden Paylaşılamadı?” belgeseli Eymir Gölü'nün insan eliyle tekrardan nasıl yeşerdiğini anlatıyor ve son dönemdeki yapılaşma baskısını sorular sorarak ele alıyor.

 

TURİSTİN AYAKİZİ

79 dk. / ABD / 2013

Yönetmen: Pegi Vail

Dil: İngilizce, İspanyolca / Türkçe altyazı

Turizm dünyayı yok mu ediyor, yoksa kurtarıyor mu? Bolivya ormanlarından Tayland’ın parti sahillerine, Timbuktu çöllerinden, Mali’ye, Bütan’ın nefes kesici güzelliklerine, Turistin Ayak İzi; turizmin kültürler, ekonomiler ve çevre üzerindeki öngörülemeyen etkisini 30 yıllık hikâyelerin izini sürerek anlatıyor.

 

KİMİN UMURUNDA?

93 dk. / Brezilya / 2012

Yönetmen: Mara Mourão

Dil: Portekizce, İngilizce ve İspanyolca / İngilizce ve Türkçe altyazılı

Kimin Umrunda? Dünyanın her yerinden sosyal girişimcileri konu alan bir belgesel. Değişim yaratan, çözüm üreten, geniş sosyal etkiler oluşturan ama en önemlisi başka insanlara da aynısını yapmak için ilham veren insanlar. Dünya çapındaki büyük sorunlara basit çözümler üreten yetenekli insanları araştıran bir film. Kimin Umrunda?’nın amacı dünyanın her yerindeki, özellikle genç insanlara sosyal girişimcilik hakkında daha fazla şey öğrenmek, daha çok heyecanlanmak ve buna bağlı olmak konusunda ilham vermek. Eğitim, finans, insan hakları, sağlık, çevresel konular ya da tümünü içeren başka bir alan, hangisinde çalıştığınız önemli değil; özel, kamusal ya da sosyal sektörden bir iş olup olmadığı önemli değil. Eğer sorunları fırsat olarak görüyorsanız, değişim yaratmak için ihtiyacınız olan şeye sahipsiniz, bir sosyal girişimci.

 

BİN GÜNEŞ

28 dk. / Etiyopya / 2009

Yönetmen: Stephen Marshall

Dil: İngilizce / İngilizce, Türkçe altyazı

Bin Güneş, Afrika Rift Vadisi Gamo Dağları’nın ve bölge halkının eşsiz dünya görüşünün öyküsünü anlatıyor. Bu münferit bölge hem biyolojik hem de kültürel açıdan olağanüstü bir biçimde, bozulmadan varlığını sürdürmüştür. Burası Arfika’nın en yoğun nüfuslu kırsal bölgelerinden biri olmasına rağmen, halkı 10.000 yıldan beri tarımla uğraşmaktadır. Etiyopya, New York ve Kenya’da çekilen film, modern dünyanın doğadan kopuşu ve doğa üzerindeki dayanaksız üstünlük hissini ve Gamo halkının hem bölgesel hem de bunun ötesinde uzun vadeli sürdürülebilirliğin sağlanmasına ilişkin köklü dünya görüşünü keşfediyor.

 

GİYİLMİŞ

28 dk. / Patagonya / 2013

Yönetmen: Keith and Lauren Malloy, Chris Malloy, Dan Malloy

Dil: İngilizce / Türkçe altyazı.

Giyilmiş, giysilerimizin hikayelerini anlatan bir film. Black Friday and Cyber Monday alışveriş cinnetine panzehir olarak ortaya çıkan Giyilmiş, bizi, halihazırda sahip olduğumuz giysilerimizi kutlamaya davet ediyor.

 

KARMA MUTFAĞI

4 dk. / ABD / 2012

Yönetmen: Global Oneness Project

Dil: İngilizce / Türkçe altyazı

Fiyatı olmayan bir şeyin değeri nedir? Berkeley’de bir gönüllü işletmesi olan Karma Mutfağı’nda her hafta gündeme gelen esas soru bu. Bu cömertlik deneyiminde, misafirler yemeklerinin sonunda 0 dolarlık bir hesapla karşılaşıyorlar. Kurucu ve gönüllü Nipun Mehta bir sonraki kişinin hesabını ödeme fırsatının, içimizde doğuştan var olan şefkati nasıl uyandırdığını ve nasıl gerçek bir topluluk inşa ettiğini anlatıyor.

 

SEVA KAFE

4 dk. / Hindistan / 2005

Yöentmen: Global Oneness Project

Dil: İngilizce / Türkçe altyazı

Seva, ya da servis, insanların kendilerini, başka insanların ve tüm dünyanın iyiliği için özverili bir şekilde adamasıdır. Seva Kafe’de, her yemeğin sevgiyle pişirildiği ve sevgiyle servis edildiği “bir sonraki için öde” restoran konsepti işliyor.


YEŞİL YUVA PROJESİ

4,5 dk. / Güney Afrika / 2009

Yönetmen: Global Oneness Project

Dil: İngilizce / Türkçe altyazı

Johannesburg’un içlerinde, insanlara nasıl gıda yetiştirecekleri, barınak yapabilecekleri ve atıkla nasıl başa çıkacakları konusunda bildikleri şeyler hatırlatılıyor. Yeşil Yuva Projesi, kentin zorlu koşullarına, yeşil bina ve tasarım, etkin ve yenilenebilir enerji, geri dönüşüm ve organik tarım entegrasyonu ile bütüncül bir yaklaşımla karşılık veriyor.

 

TORRE DAVID: DÜNYANIN EN YÜKSEK İŞGAL EVİ

23 dk. / Venezuela ve İsviçre / 2013

Yönetmen: Markus Kneer and Daniel Schwartz

Dil: İspanyolca, İngilizce/ İngilizce ve Türkçe altyazılı

Torre David dünyanın en yüksek işgal evi. Venezuela, Caracas’ın merkezindeki gökdelen hiçbir zaman tamamlanmadı ve on yılı aşkın bir süre boyunca sahipsiz kaldı. Beş yıl önce, varoşlardan 750 aile bu kuleye taşınıp su ve elektrik getirdi ve bu binayı bir bankanın yönetim binasından, kendi evlerine dönüştürdüler. Selde evini kaybeden bir işgalci “Benim için burada olmak bir trajedinin fırsata dönüşmesi.” diyor. Yeni sakinleri, korkuluğu olmayan merdiven boşlukları ve büyük delikleri ile bu yarım kalmış bina iskeletini betonarme döşemelerden yükselen sayısız küçük cennete, kendileri için birer yuvaya dönüştürüyorlar. Bir marketi, basketbol sahası, otoparkı, güvenliği ve suçluları dışarıda tutmak için kapısında bir kilidi var. Caracas nüfusunun yüzde kırkı varoşlarda yaşıyor. Bir kadın, “Gecekondu bölgelerinde, yaşam kanunsuz. Burada güvenli.” diyor ve bir diğeri beş yıl önce bu binaya geldiklerinde ne kadar pis olduğunu anlatıyor. Hikaye, karşılaştırmalı sahnelerle görselleştirilmiş. İşgalciler binayı yaşanabilir hale getirmek için birlikte çalışıyor. Kulenin günlük yaşamını gözler önüne seren çeşitli kısa röportajlara El Cancerbero ve diğerlerinin rap müziği eşlik ediyor.

BARIŞ MAHALLESİ

17 dk. / Ekvador / 2009

Yönetmen: Global Oneness Project

Dil: İngilizce / Türkçe altyazı

Barış Mahallesi’nde, suç işlemek yerine mücadeleci toplumlarına hizmet etmek üzere bir araya gelmiş genç bir grupla tanışıyoruz. Nelsa Libertad Curbelo bu şiddet karşıtı gençlik hareketini Guayaquil, Ekvador’da başlattı ve bu film onun, genç kuşağın birlik ihtiyacına, yapılanmalarına ve sahip oldukları gücün içindeki sevgiyle topluma katılmalarına nasıl yardım ettiğini anlatıyor.


AKIŞ

4 dk. / ABD / 2014

Yönetmen: Elias Koch, Emmanuel Vaughan-Lee

Dil: İngilizce / Türkçe altyazı

4 kıtada, 3 yıl süresince geçenleri konu alan Akış, doğa ve modern dünya ile olan ilişkimizi keşfediyor.