Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Türkiye ve AB'yi ilgilendiren önemli meselelerin ele alındığını, enerji, terörle mücadele, gümrük birliği anlaşmasının güncellenmesi gibi konuların değerlendirildiğini, göç anlaşması ve uygulanması konusunun da görüşüldüğünü söyledi.

İşbirliği ile Yunanistan'a Kaçak göçmen oranının yüzde 99 oranında azaldığını söyleyen Çavuşoğlu, AB ile işbirliğinin süreceğini söyledi.

Çavuşoğlu: AB darbe girişiminde gerekli desteği göstermedi

Türkiye'nin AB'ye üyelik süreciyle ilgili konuşan Çavuşoğlu, "Çıkan hiç bir yasa geri adım değildir. Kıbrıs gibi konular üyelik konusunda önümüzde engel olmamalıdır. Bir darbe girişimine maruz kaldık. AB'den bu konuda yeterli desteği görmedik. Bir yıl sonra destek geldi. Böyle bir ortamda Türkiye'de demokrasi yoktur gibi söylemler doğru değildir. Bu konuda hassasız" ifadelerini kullandı.

"Bölgesel konularda görüş ayrılığımız yok"

Federica Mogherini ile bölgesel konularda da görüş alışverişinde bulunduklarını ifade eden Mevlüt Çavuşoğlu "AB ile bölgesel konularda  görüş ayrılığımz yok. Görüşlerimizde birlik ortaklık var. Tüm toplantılara birlikte katıldık. Bir an önce Katar krizinin çözülmesi içim çaba sarfediyoruz. Musul'un IŞİD'ten temizlenmesi yetmez Irak'ın başka sorunları ve desteğimizi devam ettirmemiz lazım. İsrail'in uygulamalarını doğru bulmadığımızı özellikle vurguladık.  Durumun bir an önce normalleşmesi gerekiyor" dedi.

AB ile ilişkilerde tabi ki, sorunların da olduğunu söylenen Çavuşoğlu, "İlişkilerimiz de sorunlar da var. Bu sorunların aşılması için işbirliğimizin güçlendirilmesi, anlayış farklıklarınıun giderilmesi gerekiyor. Türkiye'de demokratik muhalefetle teröre destek verenleri bir tutmamak gerekiyor. Bu durumda halkın iradesine de saygısızlık etmiş oluruz" şeklinde konuştu. 

Mogherini: Üye ülkelerin Türkiye ile ilişkileri önemli

AB Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini'nin açıklamalarından satır başları:

"Biz AB üye devletleri olarak zorlu günlerde birlikte duruyoruz. Her bir üye ülkenin Türkiye ile iyi ilişkiler içinde olması önemli"

"Türkiye ve AB arasında ortak öncelikler var. Özellikle Suriye meselesinde AB Bakanı Ömer Çelik ile yakın iş birliği içindeyiz. Astana ve Cenevre süreçlerini izliyoruz. Ayrıca Körfez krizine ilişkin gelişmeleri de değerlendirdik.Kudüs konusunu da konuştuk ve iki devletli çözüme verdiğimiz desteği tekrar teyit etti"

AB'nin genişlemeden sorumlu üyesi Johannes Hahn'ın açıklamalarından satır başları:

"Türkiye'nin mülteciler için yaptıklarını görüyoruz. 2.7 milyon mülteciye ev sahipliği yapıyorlar. Bu konuda ilerleme kaydediyoruz. Mültecilerle ilgili fonlar yıl sonuna kadar yerine ulaşacak."

Çelik: 23. ve 24. fasılların açılması gerektiğini düşünüyoruz. Açalım konuşalım...

AB Bakanı Ömer Çelik'in açıklamalarından satır başları şöyle:

"Aramızda bazı sorunlar olduğu, anlaşamadığımız noktalar olduğu açık. Ancak bu diyalog kurmaya engel değil. Cumhurbaşkanımızın NATO zirvesi kapsamında Brüksel'e yaptığı ziyaret sırasında AB yetkilileri ile yaptığı görüşmeler ilişkilerde yeni bir zemin oluşturdu."

"AB Türkiye ilişkilerinin omurgası katılım müzakereleridir. 23. ve 24. fasılların açılması gerektiğini düşünüyoruz. Fasıl kapatmaktan bahsetmiyoruz. Açalım, konuşalım" 

"Gümrük birliğinin güncellenmesi aramızdaki önemli meselelerdendir. Bu bir kazan-kazan projesidir. Özellikle serbest ticarete karşı seslerin yükseldiği bu dönemde böyle bir adım önemlidir"

"Bazı Avrupa ülkeleri ile Türkiye arasındaki ikili sorunlara karşı o ülkelerin Türkiye'ye karşı AB mekanizmalarını kullanmalarını doğru bulmuyoruz."