Gazze ve Suriye'de yaşananlar Türk dış politikasının gündeminin ilk maddeleri oluşturuyor.

Cibuti'deki İslam İşbirliği toplantısına katılan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "Ortadoğu'da halkların acı çekmesine ne Türkiye ne bölgenin sorumluluk sahibi ülkeleri seyirci kalamaz. Her türlü tepkiyi her zeminde vermeye kararlıyız" dedi.

İslam İşbirliği Teşkilatı Dışişleri Bakanları 39'uncu toplantısı Cibuti'de yapılıyor. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye'nin öncelikli konuları hakkında önemli mesajlar verdiği kritik bir konuşma ile dünya kamuoyuna seslendi.

"Katliam ve Sikastlerle Ortadoğu'ya Barış Gelmesi Mümkün Değil"

Davutoğlu, ardından Türk gazetecilere açıklama yaptı...

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, "Gazze'deki saldırılar yine zaten açık hava hapishanesi haline getirilmiş bir ortamda yaşayan Gazze halkına yönelik insanlık suçudur. Katliam ve suikastlerle Ortadoğu'ya barış geleceğini düşünmek mümkün değil" diye konuştu.

"Clinton'a Büyük Tepkimizi Açıkça Anlattım"

Amerikan Dışişleri Bakanı Clinton ile yaptığı telefon görüşmesinde de konuyu gündeme getirdiğini anlatan Davutoğlu, şunları söyledi:

"Ben kendisine açık bir şekilde İsrail'in bu saldırılarının Türkiye ve İslam İşbirliği Teşkilatı'nda ortaya çıkardığı büyük tepkiyi anlattım. Biz herşeyden önce tansiyonun düşürülmesi için İsrail'in bu sorumsuz tutumu durdurması gerektiğine inanıyoruz. srail her eylemi ile hukukun sınırlarını zorluyor ve tanımadığını ortaya koyuyor. Böyle bir durumda hukuk olur mu?"

"Türkiye, Suriye Muhalefetini Tek Meşru Temsilci Olarak Tanıyor"

Davutoğlu, Türkiye'nin Suriye muhalefetini tek meşru temsilci olarak tanıdığı da vurguladı.

Bakan Davutoğlu, "Bizim için bu yeni haliyle de eskiden de Suriye muhalefeti Suriye halkının tek temsilcisidir. Suriye'nin geleceğini biz Suriye halkının bu temsilcileri ile konuşuruz. Yani rejimle diğer unsurlarla değil" dedi.

Davutoğlu'ndan İkili Görüşmeler

Davutoğlu, toplantı çerçevesinde ikili görüşmeler de gerçekleştirdi. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İran, Kosova, Mali, Filistin, Cibuti ve Pakistan Dışişleri Bakanları ile başbaşa görüştü.