CHP'li İzmir ve Antalya Büyükşehir Belediye Başkanları AK Parti Yerel Yönetimler Başkanlığı'nın hazırladığı '29 Büyükşehir' tasarısına ilişkin ilginç tespitlerde bulundu. İşte Akaydın'ın Süper Büyükşehir tasarısıyla ilgili tespitleri:

Arınç'ı aday yaparlar

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın: Bu düzenlemenin iki siyasi amacı var. Birincisi kırsal oylarda AKP CHP'den daha fazla oy aldığı için büyükşehir belediyelerini kazanmayı amaçlıyor. İkincisi ise üç dönem milletvekilliği yapan AKP'li kalburüstü milletvekilleri parti tüzüğüne göre yeniden aday olmayacakları için yeni iş sahası açıp büyükşehir belediyelerine başkan yapmak istiyorlar. Ama bu düzenleme kırda yaşayan vatandaşlara büyük mali külfetler getirecek. Örneğin bina vergisi vermeyenler, su parası ödemeyenler, bu vergilerle tanışacak. Kadir Topbaş'ı bundan sonra aday göstereceklerini sanmıyorum. Gökçek'in durumu da belli olmaz. Örneğin Bülent Arınç'ı, Hüseyin Çelik'i yeni düzenlemeyle prestiji artan büyükşehirlerde başkan adayı gösterebilirler. Yeni düzenlemeyle AKP'nin Antalya'yı kazanacağını çok muhtemel görmüyorum.

Sorunları biliyoruz

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu: Her ilin büyükşehir ve bütünşehir değerlendirmesi kentin özgün yapısına göre farklı olabilir. İzmir özelini ele alacak olursak, biz 2004 yılından sonra büyükşehire bağlanan ilçe ve beldelerimizdeki görevlerimizin büyük çoğunluğunu gerçekleştirdik. Hazırladıkları kanuna göre büyükşehire bağlanması düşünülen 9 ilçe ile beldeler ve köylerin de sorunlarını biliyoruz ve önceki deneyimlerimize güvenerek kısa sürede çözeceğimize inanıyoruz. Ancak, tarihi ve turistik beldelerin kapatılmasına ilişkin kararın derinlemesine incelenmesi ve çeşitli kriterler göz önüne alınarak en uygun çözümün bulunması gerekiyor.

Akşam