AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, Meclis'te 8 fire verildiği tartışmalarıyla ilgili olarak, kimsenin oyunun rengini tespit etmenin mümkün olmadığını söyleyerek, bununla ilgili olarak, “Bir zafiyet olarak görmemek lazım, düşünmemek lazım” dedi. Canikli, Hakan Şükür'ün yurt dışına izinsiz çıktığıyla ilgili ortaya atılan iddiaları ise yalanladı.

Canikli, TBMM'deki anayasa oylaması sırasında AK Parti'den 8 fire verildiği iddiaları sorulması üzerine şunları söyledi:

“Tabi Anayasa oylamasının gizli yapıldığını hepimiz biliyoruz. Dolayısıyla orada kimin ne oy kullandığını, oyunun rengini tespit etmek hemen hemen imkansız. O nedenle bu tür açıklamaların hiç birisinin kesin bir gerçekliği yansıtma ihtimali yok. Sadece tahminden ibaret. Belki temenniden ibaret. O yüzden buna benzer yorumların hiçbir tanesinin tespit edilmesi, tespit üzerine inşa edilmiş olması mümkün değil. Sadece yorumdur, tahmindir. Dolayısıyla buradan yola çıkarak yapılacak yorumların da gerçeği yansıtmadığının bilinmesi gerekiyor.”

AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, yerel seçimlerle ilgili olarak, “Nasıl bir yol haritası izleyeceksiniz. Referandum seçeneğine nasıl bakıyorsunuz?” şeklindeki soruya ise, iki seçenek olduğunu, bunların referandum ve tekrar meclise gönderilmesi seçeneği olduğunu hatırlatarak, “Sayın Cumhurbaşkanımızın takdiridir. Bu konuda bizim bir ihtimal konusunda herhangi bir yorum yapmamız doğru olmaz” cevabını verdi.
İki ihtimal üzerine gerekli çalışmaları yaptıklarını söyleyen Canikli, Cumhurbaşkanı'nın tavrından sonra hangi adımın atılacağını belirleyeceklerine dikkat çekti.

Meclis'te fire olmasının AK Parti içinde bir ‘zafiyet' şeklinde yorumlandığı şeklindeki bir soruya da Canikli, “Şimdi bu gibi durumlar her zaman olmuştur, olabilir. Yani toplam olarak baktığınız da, iki siyasi parti; yani MHP ve AK Parti olarak ciddi bir sayı… Yani olabilir, çünkü iki siyasi partide toplam 8 tane fire söz konusu. Bu anayasa değişiklik teklifini destekleyeceğini belirten iki partiden gelen toplam fire sayısı 8. Bu kadar çok kalabalık sayıda olabilir. Yani şu veya bu şekilde olabilir. Bir zafiyet olarak görmemek lazım, düşünmemek lazım” cevabını verdi.

BAKANLARIN VEKÂLETEN OY KULLANMASI

AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, Bakanların Meclis'te vekâleten oy kullanmasının usule aykırı olup olmadığı şeklindeki bir soruya da şu cevabı verdi:

“Uzun zamandan beri bu yöntem uygulanıyor. Ama hangi bakanın, hangi bakan için oy kullanacağı önceden Meclis Başkanlığı'nı yöneten başkan tarafından açıklanıyor, Genel Kurul'la paylaşılıyor. Bu kuralda bir sorun yok. Bizden önce de böyleydi, bizim dönemde de bu şekilde uygulanıyor.”

Canikli, bir bakanın vekâleten başka bir bakan tarafından oy kullanmasının TBMM'deki gizli oylama sırasında sıkıntı yaratabileceği şeklindeki bir soruya da, “Hayır, vekâleti vermiş… Vekâleti veren kendi adına nasıl bir oy kullanması gerektiği konusunda da elbette düşüncesini paylaşmıştır. Yani bu gizliliğin ihlal edildiği anlamına gelmez. Oy kullanan herhangi bir milletvekili arkadaşımızın bu tercihini daha sonra bir başka kişiyle paylaşmış olması ihlal anlamına gelmez. Yani gizlilik kuralı uygulanmıştır. Bunun için de geçerli. Eğer bir bakan arkadaşımız, kendisi adına vekâleten oy kullanacak bakana kendisinin nasıl bir oy kullanması gerektiği tercihini söylemesi, ifade etmesi ve onun da bu doğrultuda oy kullanması kurallara uygundur. Yani bir ihlal söz konusu değildir” şeklinde cevap verdi.

HAKAN ŞÜKÜR'ÜN YURT DIŞINA ÇIKMASI BİLGİMİZ DAHİLİNDE

AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, AK Parti Milletvekili Hakan Şükür'ün mazaret bildirmeden yurt dışına çıktığı şeklindeki iddialar içinse, “Arkadaşlarımızın bilgisi dahilinde ve mazeretleri var. Yani o konuda herhangi bir sorun söz konusu değil. Yani 3 arkadaşımız yok, 3 arkadaşımız da bilgimiz dahilindeydi. Yani mazeretsiz hiçbir arkadaşımızın dışarıda olması söz konusu değil” diye konuştu.
Anayasa oylamasındaki sonucun kendilerinde bir hayal kırıklığı oluşturup oluşturmadığı şeklindeki bir soruya ise Canikli, şunları ifade etti:

“Bu tür şeyler olabiliyor gizli olduğu için. Geçmiş dönemlerde de yaşandı bunu biliyorsunuz. Şöyle tabi, bir referandum çoğunluğuna gerek kalmadan doğrudan 367 üzerinde bir oyla kabul edilmiş olmasını elbette arzu ederdik. Bütün bu konuda görüş beyan etmiş, irade ortaya koymuş iki siyasi partinin düşüncesi de buydu. Olsa iyi olurdu, ama şunu unutmayın; 367'nin üzerine geçse dahi orada da Sayın Cumhurbaşkanı'nın takdir yetkisi var. Eğer 367'nin üzerinde dahi isterse Sayın Cumhurbaşkanı referanduma götürebilir. Bunu unutmamak lazım. Yani 367'nin üzerinde bir çoğunlukla kabul edilmiş olması, otomatik bir referandumu gerektirmez. “

BDP KONGRESİ

Nurettin Canikli, BDP Kongresi ile ilgili soruşturma başlatıldığı sorusu üzerine, soruşturma varsa kendilerinin yorum yapmasının doğru olmadığını söyledi. Bunun üzerine bir gazetecinin salonda terörist başı Abdullah Öcalan'ın posterinin asıldığını hatırlatması üzerine Canikli şunları kaydetti:

“Yargı gereğini yapar. Zaten kamuoyuna yansıyan bilgilerden de bu konuda bir çalışma yapıldığını biliyoruz. Söyleyeceğimiz sadece bu kadardır. Bunun ötesinde bizlerin bu konuda bir beyanda bulunması şu veya bu şekilde hem anayasamıza uygun değildir, doğru değildir. Yani erkler ayrılığı ilkesinin de ihlali anlamına gelir. Dolayısıyla yargının önünde olan bir meseledir ve yargı gereğini yapıyor.”