PKK tarafından 2 Eylül 2012 tarihinde Oğul köyü yakınlarında kaçırılan ve önceki gün Kuzey Irak'ta serbest bırakılan AK Parti Hakkari İl Başkanı Abdülmecit Tarhan, görevinden istifa etmeyeceğini açıkladı.

Önceki gün Habur Sınır Kapısı'ndan Türkiye'ye giriş yapan Tarhan; Şırnak'ın Silopi ilçesinde Mazlum-Der Genel Başkan Yardımcısı Şahin Çalışkan, Mazlum-Der Yönetim Kurulu Üyesi Abdurrahim Semavi, Mazlum-Der Batman Şube Başkanı Murat Çiçek, Mazlum-Der Hakkari Şube Başkanı Cengiz Şen ve İHD Hakkari Şubesi Başkanı İsmail Akbulut ve beraberindeki avukatları ile birlikte akşam saatlerinde Hakkari'ye geldi.

31 gün önce PKK tarafından kaçırılan AK Parti Hakkari İl Başkanı Abdulmecit Tarhan, İHD Hakkari Şubesi'nde düzenlenen basın açıklamasına katıldı.

Toplantıda ilk açıklamayı yapan İHD Hakkari Şubesi Başkanı İsmail Akbulut, "Bildiğiniz gibi PKK tarafından AK Parti Hakkari İl Başkanı Av. Abdulmecit Tarhan alıkonulmuştu. Bu süreç içerisinde ailesinin İHD Hakkari Şubesi, Mazlum Der Hakkari Şubesi ve Hakkari Barosu'na bir başvurusu gerçekleşmişti. Üç kuruluş olarak bizim de bazı girişimlerimiz oldu. Bu girişimlerimiz dün sonuç verdi. Dün PKK'lılar tarafından Av. Abdulmecit Tahran, İnsan Hakları Derneği Şubesi, Mazlum Der Şubesi, Hakkari Barosu ve bunun yanı sıra Kuzey Irak'ta bizlere dahil olan Mazlum Der Genel Merkezi'nden bazı arkadaşların da bulunduğu bir heyete teslim edildi. Avukat Abdulmecit Tarhan bir protokol eşliğinde bizlere teslim edildi. Protokolde kendisine herhangi kötü bir muamelenin yapılmadığına dair bir beyanat vardı. Kendisi de birazdan zaten açıklama yapacak. Biz bu süreç içerisinde rolümüzü oynamaya çalıştık. İnşallah bundan sonraki süreçlerde şu anda tutuklu bulunan kaymakam, güvenlik güçleri, bazı sivil insanlarında tutuklu bulunduğu buna yönelik de bazı girişimlerde bulunacağımızı tekrardan sizin huzurunuzda da dile getirmek istiyoruz. İnşallah o süreçlerin barışa hizmet edeceği, çatışmalı sürecin de son bulacağına inanıyorum'' dedi.

"AK PARTİ HAKKARİ İL BAŞKANLIĞI GÖREVİME DEVAM EDECEĞİM"

Ak Parti Hakkari İl Başkanı Av. Abdulmecit Tarhan ise, yaptığı açıklamada şunları belirtti: "2 Eylül 2012 Pazar günü Hakkari-Çukurca karayolunun 12. kilometresinde HPG tarafından alıkonuldum. O tarihten 4 Ekim 2012 tarihine dek serbest bırakıldığım bölgede bulundum. Ailemin İnsan Hakları Derneği Hakkari Şubesi'ne, Hakkari Borusu Başkanlığına ve Mazlum Der Hakkari Şubesi'ne yapmış oldukları müracaatlar söz konusuydu. Bu müracaatlar neticesinde bir çaba sarf edildi. Ben alıkonulduğum tarihten itibaren başta Sayın Genel Başkanımız ve Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan'a, partimizin genel merkez yöneticilerine, siyasi partilere, ailemizi arayarak destek sunan bütün gerçek ve tüzel kişilerine o süreç zarfında aileme sunmuş oldukları desteklerden dolayı içten teşekkürlerimi sunuyorum."

Burada bir hususu açıklığa kavuşturmak istiyorum: Kesinlikle ailem tarafından Cumhuriyet Halk Partisi veya başka bir siyasi parti nezdinde serbest bırakılmam yönünde herhangi bir girişimde kesinlikle bulunulmamıştır. Bu hususu özellikle vurguluyorum. Vurgulamak istediğim başka bir husus ise, örgüt tarafından alıkonulmam hususunun kesinlikle iradem dışında gerçekleştiği hususudur. Bunun haricinde Hakkari Barosu, İnsan Hakları Derneği ve Mazlum Der Hakkari Şubesi'nin yapmış olduğu girişimler 4 Ekim 2012 tarihinde sonuçlanmış ve olumlu cevap verilmiştir. Serbest bırakılmam hususunda araya girmek suretiyle sorumluluk alan İHD ve Mazlum Der şubeleri yetkilileri ve Hakkari Barosu avukatlarına teşekkür ediyorum. Belirtmek istediğim başka bir husus ise, bölgemizde bu tür olayların çeşitli zamanlarda cereyan ettiğidir. Hem şahsi olarak hem temsil etmiş olduğumuz siyasi partinin ilke ve prensipleri doğrultusunda kesinlikle bölgemizde bu tür olayların cereyan etmemesini diliyorum. Bu tür olayların cereyan etmemesi, bölgemizde başarış ve huzur ortamının sağlanması noktasında ve dolayısıyla çatışmasız bir sürecin yaşanması noktasında da hem sivil toplum kuruluşlarına ve hem de siyasi partilere üzerlerine düşen sorumluluğu yerine getirme noktasında bir kez daha şahsım ve partim adına buradan çağrıda bulunuyorum.

Ayrıca hali hazırda örgüt tarafından alıkonulan çeşitli kamu kademelerindeki yöneticiler, güvenlik güçleri ve sivil insanlar hususunda da sivil toplum kuruluşlarının üzerlerine düşen sorumluluğu yerine getirme noktasında da buradan çağrıda bulunuyorum. Sayın Genel Başkanımız ve teşkilat başkanlığımızın takdir ve tasarrufları farklı bir yönde değil ise yürütmüş olduğum AK Parti Hakkari İl Başkanlığı görevime devam edeceğim noktasındaki şahsi kanaatimi de bu arada belirtmek istiyorum. Genel merkezimizin farklı bir takdiri de söz konusu ise saygı göstereceğimi açıklıkla ifade ediyorum."

Tahran, bazı gazetecilerin ''Size nasıl davrandılar? Sizi alıkoymalarının gerekçesi neydi?'' şeklindeki sorularını ise yanıtsız bıraktı.