Ak Parti’nin 4. Olağan Büyük kongresinde beklenen an geldi. Merkez Karar Yürütme kurulu Üyelerinin olduğu liste açıklandı. Listede Trabzonlu önemli ve bir o kadarda sürpriz isimler var.

DP eski genel başkanı Trabzonlu Süleylan Soylu MKY'da yerini alırken, HAS parti eski Genel Başkanı Numan Kurtulmuş ile yihe Has Parti'den Ahmet Demircan MKYK'da yerini aldı.
Şu ana kadar Trabzon teşkilatlarından listede bir isme rastlanmadı.

Listyeye göre HAS Parti’yi fesh ederek AK Parti’ye katılan Numan Kurtulmuş, Anayasa Mahkemesi eski raportörü Osman Can ve Demokrat Parti eski genel başkanı Süleyman Soylu MKYK aday listesinde yer aldı.

MALKOÇ'UN KENDİSİ YOK AMA ENİŞTESİ MKYK'DA

Bu arada MKYK’da ilginç bir isim de yer aldı.

HAS Parti’den MKYK’ya gelen Abdülhamit Gül’ün, Has Parti’nin en etkin ismi Şeref Malkoç’un kızının eşi olduğu gerçeğini de 61saat.com Trabzon siyaset gündemine ilk haber veren site oldu.
Gül, Malkoç’un eniştesi. Ankara il başkanı olan Gül’ün eşi İlknur Gül Şeref Malkoç’un kızı.

Şeref Malkoç’un kendisinin yerine Ankara HAS Parti il başkanı olan Gül’ü MKYK’ya önerdiği böylelikle Malkoç’un Ak Parti MKYK’da gücüne güç kattığı da siyasi olarak yorumlanıyor…. Konu ile ilgili haber Milli Gazete’de de şöyle yer almıştı/TIKLAYIN

ERDOĞAN YENİDEN GENEL BAŞKAN

Recep Tayyip Erdoğan, 1421 oyla yeniden genel başkanlığa seçildi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan AKP Büyük Kongresi’nde yapılan seçimin sonuçlarına göre bin 421 oyla genel başkan seçildi.

AK Partili 81 il başkanı ve 324 milletvekili tarafından Divan Başkanlığı'na sunulan teklife göre asil üyelikler için şu isimler aday gösterildi:

Abdülhamit Gül: Yeni Has Parti
Abdulkadir Aksu: Genel Başkan Yardımcısı
Ahmet Davutoğlu: Dışişleri Bakanı
Ahmet Demircan: Yeni Has Parti’den
Ahmet Edip Uğur: Genel Başkan Yardımcısı
Ali Babacan: Devlet Bakanı
Asuman Erdoğan: Eski MKYK üyesi
Bekir Bozdağ: Devlet Bakanı
Beşir Atalay: Devlet Bakanı
Bülent Arınç: Devlet Bakanı
Bülent Gedikli: Genel Başkan Yardımcısı
Çiğdem Erdoğan Atabey
Çiğdem Karaaslan: Eski MKYK üyesi
Edibe Sözen: Eski Genel Başkan Yardımcısı
Ekrem Erdem: Genel Başkan Yardımcısı
Emine Çift: Eski MKYK üyesi
Fatma Zeliha:
Nükhet Hotar: Genel Başkan Yardımcısı
Fatma Şahin: Devlet Bakanı
Fazilet Dağcı Çığlık: Erzurum Milettvekili
Haluk İpek: Genel Sekreter
Hasibe Özlem Çepni: Kadın Kolları Genel Başkan Yardımcısı
Hayati Yazıcı: Devlet Bakanı
Hüseyin Çelik: Genel Başkan Yardımcısı
Hüseyin Tanrıverdi: Genel Başkan Yardımcısı
Lale Ersoy: Eski MKYK üyesi
Lokman Ayva: Eski Milletvekili yeni MKYK üyesi
Mazhar Bağlı: Eski MKYK üyesi
Menderes Mehmet Tevfik Türel: Antalya Milletvekili yeni MKYK üyesi
Mehmet Akın: Yeni MKYK üyesi
Mehmet Ali Şahin: Eski Meclis Başkanı ve Bakan
Mehmet Müezzinoğlu: Eski MKYK üyesi
Mehmet Şimşek: Devlet Bakanı
Mevlüt Çavuşoğlu: Milletvekili.. AKPM Başkanı
Mustafa Şentop: Yeni MKYK üyesi… Anayasa Komisyonu Başkanı
Necla Hattapoğlu:
Nihat Zeybekçi: Denizli eski Belediye Başkanı yeni MKYK üyesi
Numan Kurtulmuş: Yeni MKYK üyesi Has Parti Genel Başkanıydı
Nurettin Nebati: Yeni MKYK üyesi…
Osman Can: Yeni MKYK üyesi.. Anayasa Mahkemesi Raportörü
Ömer Bolat: Yeni MKYK üyesi.. MÜSİAD eski Genel Başkanı
Ömer Çelik: Genel Başkan Yardımcısı
Öznur Çalık: Malatya Milletvekili.. Eski MKYK üyesi
Reha Denemeç: Genel Başkan Yardımcısı
Sadullah Ergin: Adalet Bakanı
Salih Kapusuz: Grup Başkan Vekili
Sema Özdemir: Eski MKYK üyesi
Süleyman Soylu. Yeni MKYK Üyesi.. Demokrat Parti eski Genel Başkanı

Yasin Aktay: Yeni MKYK üyesi.. Stratejik Düşünce Enstitüsü Başkanı
Zelkif Kazdal: Genel Başkan Yardımcısı
Zeynep Armağan Uslu: Şanlıurfa Milletvekili.. Yeni MKYK üyesi

Yedek üyelikler içinse şu isimler aday gösterildi:

''İsmail Hakkı Turunç, Mutlu Alkan, İsmail Karaosmaoğlu, Bülent Tural, Orhan Yeğin, Emel Topçu, Hakkı Şanlı, Faruk Koyuncu, Ahmet Berat Conkar, Emine Saliha Aydınyılmaz, Nazım Maviş, Tahir Alan, Nilgün Arat Cabaoğlu, Remzi Çakır, Mustafa Alkayış, Sertab Bandin, Şuay Alpay, İdris Şahin, Mehmet Muş, Tülay Kaynarca, Veli Tolu, Hamza Dağ, Betül Güler, Halil Yıldız, Mustafa Akış.''

Öte yandan AK Parti Merkez Disiplin Kurulu ve Genel Merkez Parti İçi Demokrasi Hakem Kurulu üyelikleri için adaylar belirlendi.

AK Parti 4. Olağan Büyük Kongresi'nde Merkez Disiplin Kurulu asil üyelikleri için şu isimler aday gösterildi:

''Ahmet Cemil Tunç, Canan Candemir Çelik, Enver Yılmaz, Fatih Çiftçi, Hayrettin Dilekcan, İsmail Alptekin, Mehmet Emin Ekber, Nevzat Ceylan, Semiha Övüş, Serap Yaşar, Vahdettin Bahadır.''

Zeyid Aslan, Recep Özel, Gülay Sabancı, İsrafil Kışla, Yıldırım Mehmet Ramazanoğlu da Merkez Disiplin Kurulu yedek üyelikleri için aday gösterildi.

Genel Merkez Parti İçi Demokrasi Hakem Kurulu asil üyeliklerine Ethem Sancak, Mehmet Necati Çetinkaya, Musa Demirci; yedek üyeliklere ise Yüksel Özden, Hüseyin Gürge aday oldu.


LİSTEDE OLMAYANLAR
Listede Kürşad Tüzmen, İdris Naim Şahin ve Ayşe Böhürler gibi isimlerin yer almaması ise dikkat çekti.

MEVCUT MKYK'DA ŞU İSİMLER BULUNUYORDU
Abdülkadir Aksu, Ahmet Davutoğlu, Ahmet Edip Uğur, Ali Babacan, Asuman Erdoğan, Ayşe Böhürler, Ayşe Türkmenoğlu, Bayram Özçelik, Beşir Atalay, Bülent Arınç, Bülent Gedikli, Canan Candemir Çelik, Cemal Yılmaz Demir, Çiğdem Karaaslen, Edibe Sözen, Ekrem Erdem, Emine Çift, Fatma Salman Kotan, Haluk İpek, Hasan Ali Çelik, Hayati Yazıcı, Hüseyin Çelik, Hüseyin Tanrıverdi, İdris Naim Şahin, Kürşad Tüzmen, Lale Ersoy, Lokman Ayva, Mahir Ünal, Mazhar Bağlı, Mehmet Müezzinoğlu, Mehmet Necati Çetinkaya, Mehmet Oymak, Mustafa Sait Yazıcıoğlu, Mutlu Alkan Kütüklüoğlu, Muzaffer Gülyurt, Necdet Budak, Necla Hattapoğlu, Nükhet Hotar, Nur Özkaya, Ömer Çelik, Orhan Yegin, Öznur Çalık, Reha Denemeç, Sadık Badak, Salih Kapusuz, Sema Özdemir,, Suat Kınıklıoğlu, Şükrü Ayalan, Zelkif Kazdal, Zeynep Karahan Uslu.
YEDEK ÜYELİKLER İÇİN İSE ŞU İSİMLER ADAY GÖSTERİLDİ

İsmail Hakkı Turunç, Mutlu Alkan, İsmail Karaosmaoğlu, Bülent Tural, Orhan Yeğin, Emel Topçu, Hakkı Şanlı, Faruk Koyuncu, Ahmet Berat Conkar, Emine Saliha Aydınyılmaz, Nazım Maviş, Tahir Alan, Nilgün Arat Cabaoğlu, Remzi Çakır, Mustafa Alkayış, Sertab Bandin, Şuay Alpay, İdris Şahin, Mehmet Muş, Tülay Kaynarca, Veli Tolu, Hamza Dağ, Betül Güler, Halil Yıldız, Mustafa Akış.

Salondan notlar

AKP’nin yönetim kademesini 2023 vizyonuna göre yeniden şekillendireceği 4. Olağan Kongresi başladı.
Başbakan Erdoğan eşi Emine Erdoğan ile birlikte salona geldi. Erdoğan salona girmeden önce dışarda bekleyenlere yönelik bir konuşma yaptı. Protokoldeki yerini alan Erdoğan'ın salonda da 2.5 saatlik bir konuşma yapması bekleniyor...

Divan Başkanlığı seçimi tamamlandı. Mehmet Ali Şahin Divan Başkanlığına seçildi.

AKP 4. Olağan Büyük Kongresi’nde verilen önergenin kabul edilmesiyle kongre gündemi değişti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın konuşması yurt dışından gelen konukların konuşmasından önceye alındı.
Erdoğan'ın şiirlerle süslediği konuşmasının giriş bölümü salondakileri ağlattı.

Çok geniş tuttuğu selamlama bölümünde Hamas liderinin salondan büyük alkış alması dikkat çekti.

MARKA MI GÜVENLİK Mİ?




Erdoğan'ın gömleğindeki sembol neyi ifade ediyor? AK Parti 4. Olağan kongresinde merakla beklenen konuşmasını yapmaya başlayan Başbakan Tayyip Erdoğan’ın gömleğindeki sembol merak uyandırdı. Kimse tarafından tam olarak ne olduğu anlaşılmayan sembol , değişik tahminlerin yapılmasına neden oldu. Kimileri sembolle ilgili çok bilinmeyen bir gömlek markası tahmininde bulunurken kimileri de sembolün güvenlikle ilgili bir sistemin parçası olduğunu ileri sürdü.


AĞLADI AĞLATTI
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti 4. Olağan Kongresi'ndeki konuşmasına duygu yüklü sözlerle başladı.

Sezai Karakoç'un 'Sürgün ülkeden başkentler başkenti' adlı şiirini okuyan Erdoğan, konuştuğu sırada salondakilerin gözleri doldu. Erdoğan'ın da konuşmasının başında selamlarını iletirken, özellikle Mekke ve Medine'yi andığı sırda gözlerinin dolduğu görüldü.

Başbakan Erdoğan, konuşmasına şu sözlerle başladı: "Sevgili, en sevgili, ey sevgili Uzatma dünya sürgünümü benim Ülkemdeki kuşlardan ne haber vardır Mezarlardan bile yükselen bir bahar vardır Aşk celladından ne çıkar Madem ki yar vardır Yoktan da vardan da ötede bir var vardır Hep suç bende değil Beni yakıp yıkan bir nazar vardır O şarkıya özenip söylenecek mısralar vardır Sakın kader deme kaderin üstünde bir kader vardır Ne yapsalar boş göklerden gelen bir karar vardır Geceyi onaran bir mimar vardır Yanmışsam külümden yapılan bir hisar vardır Yenilgi yenilgi büyüyen bir zafer vardır Sırların sırrına ermek için sende anahtar vardır Göğsünde sürgününü geri çağıran bir damar vardır Senden ümit kesmem kalbinde merhamet adlı bir çınar vardır Sevgili, en sevgili, ey sevgili...

Rabbime hamd ediyorum. Bize direnmenin, sebatın değerini öğrettiği için Rabbime hamd ediyorum. Kalbimize millte ülkeye hizmet için halka Hakk'a hizmet aşkısını sevdasını tutkusunu veren Allah'a hamd ediyorum." Bu sözler üzerine salondakiler gözyaşlarını tutamazken, Erdoğan'ın da duygulandığı görüldü.

ERDOĞAN: HEDEF 2071
AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ”O şehitler kanları ile vatan toprağını sulayıncaya kadar sizin yavrularınızdı. Onlar şimdi bizim yavrularımız. Onlar şimdi bu milletin evlatları. Buradan bir kez daha söz veriyorum. Şehitlerimizin hatırasını asla yere düşürmeyeceğiz” dedi.
Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ”Bizim yolumuz Sultan Alparslan’ın, Melikşah’ın, Kılıçarslan’ın yoludur. Bizim yolumuz Osman Gazi’nin, Fatih Sultan Mehmed’in, Sultan Süleyman’ın, Yavuz Sultan Selim’in yoludur. Bizim yolumuz Gazi Mustafa Kemal’in, merhum Adnan Menderes’in, merhum Turgut Özal’ın, merhum Necmettin Erbakan’ın yoludur” dedi
AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ”Ne diyoruz? ’Büyük millet, büyük güç, hedef 2023’ Ama bugün buradan bir şey daha hatırlatıyorum. O günleri bizler göremeyeceğiz. Kuvvet, kudret sahibi Allah’tır. Ama 2023 hedefinden sonra inşallah Cumhuriyetimizin 100. yılının dışında bir hedefimiz daha var. O da kuruluşun bininci yılı olacak. Hedef 2071. Gençler, 2071” dedi.
10 YIL BOYUNCA KİMSENİN HAYAT TARZINA KARIŞMADIK
AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ”10 yıl boyunca hiç kimsenin hayat tarzına karışmadık. 10 yıl boyunca hiçbir dayatmanın, hiçbir baskının arkasında, yanında, tarafında olmadık. Tam tersine herkesin hayat tarzına saygı duyduk. Herkesin hayat tarzını her zaman garanti altına aldık” dedi.
CHP BÜTÜN DARBELERİN İÇİNDEDİR
AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ”Bu Ana Muhalefet Partisi var ya, bütün darbelerin ya fiilen içindedir ya fikren içindedir. İçinde olmadığı hiçbir darbe yoktur bu Ana Muhalefet Partisi, hepsinin içindedir” dedi.
Erdoğan, ”Biz hiçbir zaman ’biz ve diğerleri’ anlayışına prim vermedik. Tam tersine her çalışmamızda 75 milyonun tamamını kucaklamak için elimizden geleni yaptık” dedi. Tayyip Erdoğan, ”Biz Menderes ile başlayan, milleti, milletin değerlerini esas alan bu anlayışla siyaset yapıyoruz. Bunun için kendimize ’muhafazakar demokrat’ dedik. Kendimizi böyle tanımladık” dedi.
Erdoğan, ”Seçkinci, statükocu, vesayetçi eski siyaset AK Parti ile bizzat millet tarafından tasfiye edilmiştir. Bugün artık siyasetin sahibi millettir. Sizsiniz. Siyaset AK Parti ile itibar kazanmış, sorun çözme yeteneği, milletine hizmet etme kabiliyetine kavuşmuştur” dedi.


YABANCI SİYASETÇİLER DE İZLİYOR, BARZANİ SALONDA
AK Parti'nin tarihi kongresini Kırgızistan Devlet Başkanı Almazbek Atambayev, Irak Meclis Başkanı Usame Nuceyfi, Sudan Devlet Başkanı Yardımcısı Ali Osman Mohamed Taha, Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık Haşimi, KKTC Başbakanı İrsen Küçük, Irak Bölgesel Yönetim Başkanı Mesud Barzani, Pakistan Eyalet Başbakanı Shahbaz Sherif, Bosna Hersek eski Devlet Başkanı Haris Silajdzic, Lübnan eski Devlet Başkanı Emin Jamayel, Almanya eski Başbakanı Gerhard Schröder, Pakistan eski Başbakanı Yousaf Raza Gilani, Filistin Hareket lideri Halit Meşal, Filistin Hareket lideri temsilcisi Nabil Shath, Asya Parlamentolar Asamblesi Grup Başkanı (ICAPP) Chung Eui-Yong, Bulgaristan Başbakan Yardımcısı Tsvetan Tsvetanov ile bazı yabancı ülkelerin siyasi parti temsilcileri izliyor. Kongreye ayrıca çok sayıda yabancı basın mensubu katılıyor.
MHP BARZANİ NEDENİYLE TEMSİLCİ GÖNDERMEDİ
MHP Basın Birimi’nden yapılan yazılı açıklamada, Ankara Spor Salonu’ndaki kongreye daha önce MHP adına Genel Başkan Yardımcıları Ruhsar Demirel ve Mevlüt Karakaya’nın katılacağının bildirildi ifade edilerek, ”Önceden basın aracılığı ile katılımı duyurulan ve ’onur konuğu’ olarak takdim edilen zatın ülkemize gelişinin teyidi üzerine söz konusu genel kurulda partimizin temsilinden vazgeçilmiştir” denildi.
CHP BASINA AMBARGO YÜZÜNDEN TEMSİLCİ GÖNDERMEDİ
CHP’nin AK Parti 4. Olağan Büyük Kongresi’ne ”bazı basın kuruluşlarının akredite edilmemesi” gerekçesiyle temsilci göndermekten vazgeçtiği bildirildi.

Genel Başkan Yardımcısı Keskin, yaptığı yazılı açıklamada, kendisi ile Genel Başkan Yardımcısı Gülseren Onanç’tan oluşan CHP Heyetinin ”basına ambargo uygulayan AK Parti Kongresi’ni izlemeyeceğini” bildirdi.


-AK Parti Kongresi için Ankara Arena sabahaın erken saatlerinde partililerin akınına uğradı.
-Trabzon teşkilatlar da 09.00 itibariyle Arena’da yerini aldı.

-Salonda kongreyi izleyecekleri sandalyeleri üzerinde AKP ve Türkiye bayrakları karşıladı.



AK Parti Trabzon İl Başkanı Adnan Günnar da az önce salona girdi.

-Salon partililerin tezahuratları ile inliyor.
-HAS Parti Genel Başkan Yardımcısı Şeref Malkoç elinde AK parti bayrağı ile ön sıralarda yerini aldı.
DP Trabzon eski il başkanı Süleyman Aydoğdu’da salonda.
-20 bin kişilik salon neredeyse tamamen doldu.

-Delegeleri kapıda karşılayanlar arasında Gümüşhane Milletvekili Kemalettin Aydın’da var.
-Prof. Dr. Cevdet Erdöl'ü gördük, "Size MYK" yakışır dedik "Kısmetse olur" dedi.


Trabzon İl Genel Meclisi Başkanı Haydar Revi İle konuştuk, atmosferin etkileyici olduğunu belirterek “Delege olmak çok güzel” dedi.
Salonda kongreyi izleyecekleri sandalyeleri üzerinde AKP ve Türkiye bayrakları karşıladı. Salon içindeki dev ekranlardan AKP hükümetinin 10 yılında yapılanlar hakkında film kongreyi bekleyenlere izlettiriliyor. Salonda, "Bir olduk, birlik olduk, birlikte Türkiye olduk", "Büyük millet, büyük güç, hedef 2023", "Herşey Türkiye için", "Bu ışık sönmeyecek", "Biz birlikte Türkiye'yiz" pankartları dikkat çekiyor.





BUGÜN NE OLACAK
Başbakan Erdoğan için özel önemi olan bir kongre bu. Erdoğan, son kez genel başkanlığa aday oluyor. Başbakan’ın çantasından çıkaracağı o 50 kişilik liste domino etkisine sahip. Kongre bitince değişim başlıyor. 1 Ekim’den itibaren önce Erdoğan’ın partideki yardımcıları belli olacak. İlk defa bu kadar kapsamlı değişim bekleniyor. 12 kişiden 7’sinin değişeceği söyleniyor. Sonraki adım daha da önemli. Gözler kabineden kimin gidip, gidip kalacağına çevrilecek. Şu sıralar ‘4-5 bakan değişecek’ söylentisi yaygın. Genel merkez ve başka bakanlığa kaydırmalar da sürpriz görülmeyecek. Meclis yönetimi ile parti ve kabine arasında ‘becayiş’ de mümkün. AK Parti’de kim gider, kim kalır? Ne söylense, ne yazılsa tahminden öte değeri yok. AK Parti’ye dönük öngörüde bulunmak diğer partilere benzemiyor. ‘Niye’ diye sorduğumda bir parti yöneticisi şunu demişti: “AK Parti’de ne olacağını bir Allah bir de Beyefendi bilir. Allah’ın işine karışılmaz, Tayyip Bey de işine karıştırmaz.” 
Başbakan Erdoğan’ın seçim meydanlarında sıkça söylediği ‘tek devlet, tek bayrak, tek millet’ üçlemesinin farklı bir versiyonu AK Parti için geçerli. AK Parti 10 yıl boyunca ‘tek lider, tek aday, tek liste’ ile seçim yaptı. Erdoğan’ın liderliği karşısında hiç kimse ‘aday’ olmayı düşünmüyor bile. Rakibi çıkmıyor, kongrelerde tek aday olarak sahne alıyor. ANAP, DYP gibi merkez sağ partilerde yarış eksik olmazdı. SHP ve CHP ise kongre partileriydi. Blok, çarşaf envai çeşit listeler çıkar. Bunların bir de korsanı olur. Binbir türlü kulis, entrika yaşanır. Parti liderinin listesi delinir. AK Parti’de böyle şeyleri görmek mümkün değil. 






Erdoğan’ın listesinde kimler var?
Aday olmanın, yarışa girmenin önünde hiçbir engel yok ama kimse bu işe soyunmuyor. Tek liste ile gidilmesini sorun yapan da çıkmıyor. Yakın siyasi tarihte Özal, Demirel, Ecevit’in yaşadıkları ortada. İnönü, kongrede koltuğunu kaybetmişti. Cumhuriyetin ilk yıllarında hatta Cumhurbaşkanlığı seçiminde bile Atatürk’ün karşısında ‘muhalif’ler olmuştu. Bu yönüyle bakıldığı zaman Tayyip Erdoğan’ın partisi üzerindeki etkisi ve gücünün bütün liderlerden fazla olduğu söylenebilir



Kurtulmuş ve Soylu garanti
Başbakan, bu kadar güçlü olsa da parti içi belli mekanizmaları işletiyor. 50 kişilik liste için MKYK, kurucular ve milletvekillerinden 50 isim istedi. Herkes ismi yazılı olmayan kâğıda isim sıraladı. Bu isimler bir havuzda toplanıyor. Sonra elektronik ortamda işlenecek, ortaya bir sıralama çıkacak. Başbakan, bu eğilime dikkat edecek. Tabii, başka eğilimler, realiteler de var siyasette. Bölgesel denge, kadın sayısı gibi. AK Parti’de 8’i başörtülü 16 kadın var. 50 kişilik listede kadın sayısı 16’nın altına düşmez. 30 yaşın altı 4-5 genç ismi listede görebiliriz. MKYK’da ‘banko’ görülen isimlere gelince... Numan Kurtulmuş ve Süleyman Soylu garanti görülüyor. Muhtemelen ikisi de MKYK’ya girecek. Yeni dönemde Ekrem Erdem ve Zelkif Kazdal’ın yerleri de garanti görülüyor. Eğer bakan olmazlarsa Hüseyin Çelik, Ömer Çelik ve Haluk İpek’in ‘devam’ etme olasılığı da yüksek. MKYK’da partinin ‘hafıza’sı olan deneyimli isimler yine olacak. Bakanlardan Bülent Arınç, Ali Babacan, Ahmet Davutoğlu, Beşir Atalay’ın değişmesi beklenmiyor. Erdoğan’a en yakın isimlerden Yalçın Akdoğan ile Nabi Avcı, Mehmet Müezzinoğlu, Metin Külünk, Bülent Turan, Naci Bostancı, Fatih Şahin, Menderes Türel, Nihat Zeybekçi, İdris Şahin, Erol Kaya, Nurettin Nebati MKYK şansı yüksek görülen isimler. Durumu ‘garanti’ olan bir diğer isim de Kürşad Tüzmen. Kürşad Bey’in yeni MKYK’da olmayacağı kesin gibi.
Bakanlardan kim gider, kim kalır?
Başbakan Erdoğan, bakan değişimlerini kongre sonraları yapmadı. Ama bu sefer farklı olacak gibi. AK Parti MKYK ve MYK’dan sonra kabine revizyonu yaşanacak. MKYK listesi bunun da işareti olacak. Sürpriz yerine istikrarı tercih eden Başbakan’ın kabineye neşter vuracağı da yaygın bir kanı. ‘4-5 bakanı’ kapsayan kabine değişikliği gündemde. Bu değişiklik İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin’e vurur mu? Bu konuda rivayet muhtelif. Son gelişmelerden sonra yeri garanti diyen de var, değişebileceğini söyleyen de. Ahmet Davutoğlu’nun değişmesi ise sıfır ihtimal olarak görülüyor.

Kongre merkezinin bahçesine kurulan dev ekranlı alanlarda da durum farklı değil; Bahçe de hınca hınç dolu.


GAZETECİLER AYAKTA KALDI

Delegeler, parti örgütleri ve halk kadar, gazetecilerin de Ak Parti kongresine ilgisi büyük. Ancak salonda gazeteciler için ayrılmış küçük bölüm, kongreye akredite olan yüzlerce gazetecinin gelmeye başlamasıyla tamamen doldu. Gazetecilerin çok büyük bölümü ayakta kaldı.

BİNLERCE POLİS GÖREVLİ

Kongrenin güvenliği için Ankara'da binlerce polis görevlendirildi. Arena spor salonunun ana kapısının açıldığı yol, trafiğe kapatıldı. Kongre salonuna gazeteciler, delegeler ve halk, teker teker aranarak alınıyorlar.

Kongre salonunda "Hayallerimiz var, sevdamız var", "büyük millet, büyük güç", Bir olduk birlik olduk, birlikte Türkiye olduk", "Türkiye'nin partisi, Türkiye'nin lideri", "Her şey Türkiye için bu ışık sönmeyecek", "biz birlikte Türkiye'yiz" ifadelerini içeren pankartlar asılı durumda.

Tüm tribünlere ise, hem AK Parti, hem de Türk bayrağı dağıtılmış durumda.

Kongre salonunda engelliler de unutulmamış. Tribünlerde engelliler için özel yerler ayrılmış.

KONGRE KUMANYASI THY'YE HİZMET VEREN ŞİRKETTEN

AK Parti, kongreye katılanlara kumanya dağıtımı için, halen THY'ye de hizmet veren Do&Co şirketi ile anlaşmış. Kongre için gelenlere sabahın ilk saatlerinden itibaren kumanya dağıtımına başlandı.

DEV EKRANLARDAN İCRAATLAR ANLATILIYOR

Geçen kongrelerdeki kesintisiz müzik yayınının aksine, bu kez Kongre salonunda, sabahın ilk saatlerinden itibaren gerek salonun içinde, gerekse dışında AK Parti'nin iktidardaki icraatını anlatan filmler durmaksızın gösteriliyor.

Dev ekranlardaki videolarda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın konuşmalarından da kesitler veriliyor. Ve Başbakan ekranda her konuştuğunda, tribünlerden coşkulu alkışlar geliyor.

SAAT 23.00
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Büyük Kurultayın yapılacağı salonu inceledi. Bazı eksikliklerle ilgili uyarılarda bulundu. 






Trabzon Belediye Başkanı
Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu


61saat.com’a konuşan Trabzon Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu şunları söyledi, “Son yapılan il başkanları toplantısında biz MKYK’ya olmasını istediğimiz 50 kişilik listeyi Genel Merkezimize verdik. Sayın Genel Başkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve Genel Başkan yardımcılarının en iyi değerlendirmeyi yapacağından şüphem yoktur. Yarın ki genel kurulumuzda da Türkiye’ye bundan önceki dönemde olduğu gibi bundan sonraki süreçte de yön verecek çağ atlatmaya devam edecek kadrolar oluşacaktır.  Yarınki kurultayımız  demokrasi şöleni şeklinde gerçekleşecektir. Ben şimdiden kurultayımızın ülkemize ve milletimize hayırlara vesile olmasını diliyorum”

AK Parti Trabzon il Başkanı Adnan GÜNNAR


AK Parti Trabzon İl Başkanı Adnan Günnar’da 61saat.com’a şu açıklamaları yaptı. “Trabzon’dan çok sayıda otobüs ve özel aracın yanında havayoluyla da yüzlerce partilimiz Ankara’ya akın ediyor.  Çok güzel bir kongre olacak. Şimdiden ülkemize hayırlı olsun. Bu kongre türk siyasi tarihi için önemli bir kongre. Türkiye’de ilk kez bir genel başkan Türkiye’nin yüzde 50’sinin desteğini arkasına almışken “Son kez genel başkan adayıyım” diyebiliyor.  Bu türk demokrasi ve siyasi tarihi açısından yeni bir duruş ve Türkiye’nin aydınlık geleceği için atılmış tarihi bir adımdır. MKYK’da Trabzonlu isimler tabi ki olacaktır. Bu isimler Trabzon dan da olabilir Trabzon dışından da. Ne olursa olsun Sayın Başbakanımız en iyi MKYK’yı oluşturacaktır. Bundan şüphemiz yoktur. Oluşturacağı ekip bugüne kadar olduğu gibi bugünden sonra da Ak Parti’yi zirvede tutacak ve daha da yükseltecek işlere imza atacaktır.”


İl Genel Meclisi Başkanı Haydar Revi


İl Genel Meclisi Başkanı Haydar Revi 61saat.com’a yaptığı açıklamalarda şunları söyledi. “Yarın sabah uçak ile gideceğim.  Gece dönmeyi planlıyorum. Çünkü Pazartesi Meclis toplantımız var.  Biz Sayın Başbakanımızın son genel kurulu olsun istemeyiz tabi ki ama taktir onun. Daha iki yıl daha var Cumhurbaşkanlığı seçimlerine. Son derece heyecanlıyım ve Sayın Başbakanımızın  devam etmesini isterim”


Merkez İlçe Başkanı Temel Altunbaş


61saat.com’a açıklamalarda bulunan AK Parti Trabzon Merkez İlçe Başkanı Temel Altunbaş  “Biz büyük kurultaya hazırız. Merkez ilçeden 20 arkadaşımızla büyük kurultayda olacağız.
MKYK’da Trabzonlu birinin olması ilimiz ve teşkilatlarımız için tabi ki büyük bir güç olur. Fakat Trabzonlu biri yok diye de güçsüz olacağız anlamı taşımaz. Genel merkezde partimizin yönetim kadrosunu olşuturan yöneticilerimiz uzun bir çalışma sonrası bu listeleri hazırlıyoruz. Onların vereceği kararlara da saygı duyarız” ifadelerini kullandı.


İl Gençlik Kolları Başkanı Mehmet Karaoğlu


AK Parti Trabzon İl Gençlik Kolları Başkanı Mehmet Karaoğlu ise 61saat.com’a şunları söyledi, “13 delegeden biri olan AK Parti Trabzon İl Gençlik Kolları Başkanı Mehmet Karaoğlu MKYK’da Trabzonlu olacak mı, olması yönünde çalışma yaptınız mı sorusuna şöyle yanıt verdi. “Son hazırlıkları yaptık. Ankara’da yapılan son il başkanları toplantısında MKYK’da kimi görmek istersiniz diye anket yapıldı. Bizden MKYK’da görmemizi istediğimiz 50 kişilik ismi yazmamızı istediler. Bizde burada 50 isim yazdık. Trabzon’dan isimler de yazdık.  Fakat tabi ki temayüller Sayın Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan’ında dediği gibi net sonuçlar çıkarmamakla birlikte yol gösterici olmaktadır.  Bugüne kadar partimizin üst yönetimini en iyi şekilde oluşturarak AK Parti’yi zirveye taşıyan Sayın Başbakanımızın MKYK’da o göreve en layık isimleri iş başına getireceğinden şüphemiz yoktur”

Eski merkez ilçe başkanı Zeki Kavanoz


Ak Parti Trabzon  Merkez ilçe eski başkanı ve kongre delegesi Zeki Kavanoz 61saat.com’a  şunları söyledi “Şu anda Sayit Gürsoy ve Hayrullah Baytar ile Ankara’ya hareket halindeyiz. Genel kurulun ülkemize hayırlar getirmesini diliyorum. Hem AK Partili olarak, hem de Trabzonlu olarak tabi ki MYK’da  birini görmek bizi rahatlatacaktır. Neticede Sayın Başbakanımız MKYK’da çok titiz davranıyor.  Bu genel kurulda oluşturulacak MKYK Sayın Başbakanımızın yol haritasını da net olmamakla birlikte belirleyecektir. Bu nedenle çok merak ediyorum yarın ki listeyi.


Eski il başkan yardımcısı Muammer Şahin


Ak Parti Trabzon eski il başkan yardımcısı ve kongre delegesi Muammer Şahin  61saat.com’a  yaptığı açıklamalarda şunları söyledi. İl Genel Meclisi üyesi Mehmet Kara ile Ankara yolundayız. MKYK çok önemli ve ince elenip sık dokunan bir örgüttür AK Parti’de. Sayın Başbakanımız bizzat kendi oluşturur bu çalışma grubunu. Onun kararlarına sonuna kadar saygı duyuyoruz. Yarınki Büyük kurultay Türkiye’de siyaset anlayışını değiştiren bir sistemin ayak sesleridir.  Çünkü Sayın Başbakanımız son kez genel başkanlığa aday olduğunu ilan etmiştir. Bu örnek alınması gereken tarihe altın harflerle yazılacak bir davranıştır.


Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın danışmanı Erdem Sürmen

Çevre ve Şehircilik Bakan Danışmanı Erdem Sürmen ise 61saat.com’a şunları söyledi.
Yarın büyük gün. AK Parti Büyük Kurultayı Ak Parti’ye yakışır bir şekilde gerçekleşecektir. Ben şimdiden büyük kurultayın  ülkemize ve milletimize hayırlar getirmesini temenni ediyorum.

İşte o 13 isim

1-Trabzon Belediye Başkanı Orhan Fevzi GÜMRÜKÇÜOĞLU


2-AK Parti Trabzon İl Başkanı Dr. Adnan GÜNNAR

3-AK Parti Trabzon Merkez İlçe Başkanı Temel ALTUNBAŞ

4-Ak Parti Trabzon İl Gençlik Kolları Başkanı Mehmet KARAOĞLU

5-Ak Parti Trabzon Kadın Kolları Başkanı Havva GÜMÜŞ

6-İl Genel Meclisi Başkanı Haydar REVİ

7-Ak Parti Akçaabat İlçe Başkanı Ahmet Ziya ÖZTÜRK

8-AK parti Araklı İlçe Başkanı Mustafa TEKİNBAŞ

9-Sürmene İlçe Başkanı Aydın Bayraktar

10-Bakan Danışmanı Erdem Sürmen

11-Avukat Salih Cora

12-AK Parti Trabzon Merkez İlçe eski Başkanı Muammer Şahin

13-AK Parti Trabzon Merkez İlçe eski Başkanı Zeki Kavanoz


YENİ MKYK'YI ÖĞRENMEK İÇİN 2.SAYFAYA GEÇİNİZ...
ERDOĞAN BAYRAKTAR'IN KOLTUĞU SAĞLAM MI?




İŞTE YENİ MKYK

61saat.com olarak Ak Parti’nin yarınki MKYK’sında olmazsa olmaz isimler ile, olması muhtemel isimleri de yazdık. Yeni Ak Parti’nin MKYK’sında olması muhtemel o isimler şu şekilde...

Ekrem Erdem

Haluk İpek

Yalçın Akdoğan Trabzon

Ahmet Edip Uğur

Numan Kurtulmuş

Süleyman Soylu

Necdet Ürüvar

İdris naim Şahin

Mehmet Muş  (Trabzonlu)

Çağtay Kılıç (Trabzonlu)

Bülent Arınç

Mevlüt Çavuşoğlu

Nihat Zeybekçi

Ayşenur Bahçekapılı (Trabzonlu)

Mustafa Ataş

Faruk Çelik

Erdem Sürmen (Trabzonlu)

Nusret Bayraktar (Rizeli)

Abdulkadir Kart

Meral Kirişçioğlu

Köksal Toptan

Mine Lök Beyaz

Nur Öztürk

Azize Sibel Gönül

İsmail Karaosmanoğlu

Mustafa Demir

Hayati Yazıcı

Nihat Ergün

Hüseyin Tanrıverdi

Aydın Şengül (Trabzonlu)

Menderes Türel

Reha Dönemeç

Abdulkadir Aksu

Fatma Şahin

Osman Can

BAŞBAKAN KABİNEDE DEĞİŞİKLİĞE GİDER Mİ?


AK Parti’nin 30 Eylül’de yapılacak genel kurulunda partinin vitrini değişirken bundan Trabzon'da etikilenecek. Bir süre önce AK Parti'ye katılan DP eski Genel Başkanı Süleyman Soylu ile HAS Parti eski Genel Başkanı av. Şeref Malkoç'un Trabzon'dan MKYK'ya  girme ihtimali yüksek isimler. Rize'den Başbakan Recep Tayyip Erdoğan… Giresun'dan Nurettin Canikli, Ordu'dan İdris Naim Şahin…

Peki böyle olursa Kabine değişir mi?


Bu sorunun cevabı büyük ihtimalle 'evet' gibi..

AK Parti'nin derin isimleri Başbakan Erdoğan'ın yola çıktığı çekirdek kadroyu değişmeyeceği inancındalar. 3 dönem vekillik yapmış olanlara bakanlık da veremeyceği için MKYK'ya alacak. Bu da genel kurul sonrası kabinede değişikliğe gideceğine işarettir. Çünkü kabinede değişim olmadan bu dizaynı gerçekleştiremez. Hatta kabine değişimi Pazartesi bile olabilirmiş..

ERDOĞAN BAYRAKTAR'IN KOLTUĞU SAĞLAM

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, kabine değişiminden etkilenir mi? Merak edilen bu sorunun cevabı ise çok net ve açık: 'Erdoğan Bayraktar bu süreçte Başbakan Erdoğan'ın yanında olması gereken 3 kişiden biri..' Şöyleki ülkenin dört bir yanında terör olayları sonrası karakollarda yapılan yenileme çalışmaları, doğuda yaşanan depremlerin ardından konut atılımları Bakan Bayraktar'ın koltuğunu sağlamlaştırıyor.