Rujiten, "BDP üyelerine bir nasihatta bulunmama müsade edilseydi onlara PKK ile bağlarını kesmelerini nasihat ederdim. Bunu yaparlarsa Sakharov ödülünü onlara söz veriyorum" dedi.

Basın toplantısında Türkiye'nin AB için anahtar role sahip bir ülke olduğunu yineleyen Oomen, Türkiye'de reform gördüklerini ancak yeterli olmadığını hatırlatarak şöyle konuştu:

"Özellikle basın ve ifade özgürlükleri konusunda endişelerimiz sürüyor. Duruşma öncesi tutukluluk süreleri ve anti-terör yasasındaki tanımlamaların genişliği endişe konusu. Bunlarla birlikte Türkiye'nin artık komşuları ile ilişkilerini ilerletmek için daha fazla ve hızlı adımlar atması şart. Kıbrıslı Rumlar dönem başkanlığını alacak. Türkiye'nin ekstra fazladan adım atması gerekli. Türkiye'nin Kıbrıs meselesinde olumlu yönde adım attığını göremiyoruz hiç, bu üzücü.

Eğitim reformları konusunda henüz herhangi bir yeni sistemin yasalaşmadığını, tartışmaların devam ettiğini söyleyen Oomen, "bu olmadan eleştiri yapmayız" dedi ancak yapılan değişiklik önergesi ile vurgulanan 'çocukların eğitim geleceklerinde sağlıklı seçim yapabilme yaşı' noktasında Türk hükümetinin eğitim reformları konusunda verilen sözlere sadık kalması gerekliliğini de hatırlattı.

Türk ordusunun laik bütünlüğünün ve operasyonel kabiliyetinin korunması ifadelerinin rapordan son anda çıkarılması ile ilgili olarak da Oomen, ifadelerin kafa karışıklığına neden olduğu veya olabileceğini gerekçe gösterdi.

"Türkiye'deki kurumlar zaten laik ve öyle olmak zorunda dolayısıyla bu ifadeye gerek duymadık" diyen Oomen, bu ifadenin değiştirilmesi hususunda fazla tartışma oluşmadığının da altını çizdi.