Bahçeli'nin gündeminde, Suriye konusu, terör olayları ve yeni anayasa var..

Bahçeli'nin konuşmasından öne çıkanlar şöyle:ü

ERDOĞAN'IN 18 YAŞ VE ER-ERBAŞLARA SEÇME VE SEÇİLME HAKKI VAADİ

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın gündeme getirdiği seçilme yaşının 18'e indirilmesi düşüncesine soğuk baktıklarını belirterek, “AK Parti hükümeti bütün bunları halletmiş gibi 18 yaşını doldurmuş Türk gençliğine seçilme vaadi vermesi ve akılları çelmesi garabet bir durumdur. Başbakan Erdoğan'daki bu zihin bulanıklığı ve kafa karışıklığı hayra alamet değildir” dedi.

Partisinin grup toplantısında konuşan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından gündeme getirilen seçilme yaşının 18'e indirilmesi düşüncesinin tartışmaların seyrini yönlendirdiğini söyledi. Bu görüşte iyi niyet ve samimi bir arayış söz konusu olmadığının net olduğunu savunan Bahçeli, iç ve dış politika alanında yoğun bir trafiğin yaşandığı bugünlerde, seçilme yaşının 18'e indirilmesinin hedef ve gündem saptırmasından başka bir anlama gelmediğini ifade etti.

Başbakan Erdoğan'ın Türk gençliğini istismar etmek ve Cumhurbaşkanlığı seçiminde oy deposu kullanmak için taktik adımlar attığını belirten Bahçeli, “18 yaşını doldurmuş gençlerimiz seçme hakkını kullanmaktadır. Buna bir diyeceğimiz yoktur. Bunun yanında AK Parti hükümeti döneminde seçilme yaşı da 25 çekilmiştir ki, bu da yerindedir. Ancak 18 yaşını doldurmuş genç kardeşimin, henüz hayatın en kritik zamanında, eğitim ve askerlik meselelerini halletmeden seçilme derdine düşmesi hem madden hem de manen çok zordur. İlave olarak halen seçilme şartları arasında askerlik görevini ifa yükümlülüğü bulunmaktadır. Başbakan Erdoğan zorunlu askerlik görevini kaldırmayı planlamıyorsa 18 yaşındaki bir genç kardeşimin hukuken seçilme şansı olmayacaktır. Kimse kimseyi kandırmamalıdır” diye konuştu.

Türk gençlerinin her şeyden önce işe, aşa ve yuvaya ihtiyacı olduğunu belirten Bahçeli, konuşmasına şöyle devam etti:

“AK Parti hükümeti bütün bunları halletmiş gibi 18 yaşını doldurmuş Türk gençliğine seçilme vaadi vermesi ve akılları çelmesi garabet bir durumdur. Başbakan Erdoğan'daki bu zihin bulanıklığı ve kafa karışıklığı hayra alamet değildir. Olgunluk çağlarının kapısında duran, eğitim ve hayat kurma mücadelesinin en taze zamanlarında bulunan evlatlarımız Meclis'e girmeyi değil, AK Parti hükümetinden geleceklerini güvenceye alacak çalışma ve reformları istemektedir. Bu aşamada şu kadarını söylemeliyim ki, MHP seçilme yaşının 18'e indirilmesine ilkesel bazda mesafeli ve soğuk durmaktadır. Diğer taraftan askerlik görevi ifa eden kardeşlerimizin oy kullanmalarının önündeki yasal engellerin kaldırılacağı da Başbakan Erdoğan tarafından duyurulmuştur. Parti olarak prensipte 18 yaşını doldurmuş her Türk vatandaşının oy kullanmasının gerekli olduğuna inanıyoruz. Buna rağmen, yürüklükteki mevzuata göre silah altında bulunan er ve erbaşlarla, askeri öğrenciler ve ceza infaz kurumlarında hükümlü olarak bulunanlar oy kullanamamaktadır. Er ve erbaşlarımıza seçme hakkının verilmesi eşiklik açısından makuldür.

Ancak seçim dönemlerinde oy kullanma ve siyasal faaliyetlerin askeri kışlalarda nasıl bir ortama zemin hazırlayacağı ise muammadır. Türkiye'nin bugüne kadar böyle bir tecrübesi görülmemiştir. Demokratik katılımı sağlarken, kışlaya siyasetin sokulma riski üzerinde dikkat ve titizlikle durulmalı ve sağlıklı bir değerlendirme yapılmalıdır. Er ve erbaşlarınmızın oy kullanması hakkında en başta Genelkurmay Başkanlığı'nın görüşü alınmalı, sivil toplum kuruluşları, siyaset kurumu, üniversiteler ve konuyla ilgili kanaat sahipleri enine boyuna tartışmalıdır. Bize göre, oluşacak görüşün belirli bir kıvama ve olgunluk düzeyine getirildikten sonra Meclis'te ele alınması yerinde ve faydalı olacaktır.”

TBMM'de mahalli idareler seçimlerinin 27 Ekim 2013 tarihine alınmasını düzenleyen anayasa teklifinin görüşüleceğini belirten Bahçeli, MHP'nin buna sıcak baktığından destek vereceğini ve yasalaşması için üzerine düşen görevi yerine getireceğini kaydetti.

SURİYE'NİN ATTIĞI TOP MERMİSİ VE TEZKERE İZNİ

-Suriye'den Akçakale'ye atılan top mermisi bir anda ülke gündemini tesiri altına almıştır. Akçakale'ye düşen top mermisi masum vatandaşlarımızın canını almıştır.

-Bu şüphesiz bir cinayettir. Suriye'den düşen top mermileri milletimizin can güvenliğini olumsuz bir şekilde etkilemektedir. Türkiye'ye çevrili top bataryalarından devamlı ateş yapılmaktadır.

-Suriye'deki kaos milletimiz için ciddi tehditler oluşturmaya başlamıştır. Biz parti olarak tezkereye tereddütsüz 'evet' dedik.

CHP'YE TEZKERE YANITI

-Ayrıca tezkere kararına verdiğimiz onay PKK'nın oradaki varlığına en keskin uyarı niteliği taşımaktadır. İnsanımızın nefes almasını sağlamak için her fedakarlığı yapmaktan çekinmeyeceğimizi herkesin bilmesi gerekir. Biz vatandaşlarımızın derdindeyiz.

-MHP'nin sürekli olarak birilerinin yanında gösterilme hastalığı tedavisi olmayan bir aşamaya gelmiştir. Tezkere konusunda bizi eleştirenler kimin tarafında yer aldıklarına dikkat etsinler.

-Bizi sürekli birilerinin peşinden gitmekle suçlayanlar kendi dertlerine yansınlar.

-Diklenmeden dik durduk algısının sonu görülmüştür.

-AKP'nin sıfır sorun diye girdiği yolun sonu, sıfır geleceğe açılmaktadır. Bin yıldır bizi burada tutan politikaların tahrip edilmesi bugün içinde olduğumuz çıkmazın başlıca nedeni olmuştur.

-AKP'nin Suriye'de takip ettiği politikalar Türk milletine büyük yükler getirmiştir.