Oran, son olarak tam 3 yıl önce 5 Şubat 2009’da toplanan Ekonomik ve Sosyal Konsey’in (ESK) niçin yeniden toplanmadığı, ESK toplanamayacaksa 12 Eylül 2010’da niçin bu konuda referanduma gidildiğini soru önergesiyle TBMM’ye taşıdı. Önergeyi yanıtlayan Bakan Çelik, 16 aydır yasa çalışmasının bitmediğini belirterek, "yürütülmekte olan çalışmalar belli bir aşamaya getirilmiş olup önümüzdeki dönemde bu çalışmalar sosyal tarafların görüşlerine sunulacaktır" dedi.

CHP’li Umut Oran, Ekim ayında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a yönelttiği soru önergesinde ESK’nın 3 yıldır toplanmamasına karşın 12 Eylül 2010’da yapılan halkoylamasında da ESK’nın anayasal kurum haline getirildiğini anımsattı. Oran, ekonomik kriz karşısında hükümetin niçin ESK’yı toplayarak işçi-işveren kesimlerini bir araya getirmediğini açıklamasını istedi.

Erdoğan yerine önergeyi yanıtlayan Bakan Faruk Çelik, "Konseyin daha etkin, daha fonksiyonel ve toplumun tüm kesimlerinin temsil edildiği bir yapıya kavuşturulması amacıyla 4641 sayılı ESK’nın Kuruluşu, Çalışma ve Yöntemleri Hakkında Kanun’da gerekli değişikliklerin yapılmasına yönelik hazırlık çalışması başlatılmıştır" dedi. Çelik’in yanıtı şöyle:

"Bu çerçevede, yürütülmekte olan çalışmalar belli bir aşamaya getirilmiş olup önümüzdeki dönemde bu çalışmalar sosyal tarafların görüşlerine sunulacak ve bu konuda güçlü bir uzlaşı ortamı altında yasal altyapı çalışmaları tamamlanacaktır. Biz sosyal diyaloga önem veren bir hükümet olarak çalışmalarımızın her aşamasında ilgili kesimlerle temas halinde bulunuyor ve tüm görüşleri dikkate alıyoruz. ESK toplantılarına gerektiğinde ilgili taraflar da davet edilmekte ve Üçlü Danışma Kurulunda ilgili konularda sosyal taraflarla karşılıklı istişareler yapılmaktadır. Bununla beraber, ESK’nın yeniden yapılandırılmasına yönelik çalışmalarımızı tamamlayarak, ESK’yı sosyal diyalog mekanizmalarımızın en önemli bileşeni haline getirmeyi amaçlamaktayız."

Çelik’in yanıtını yetersiz bulan Oran, konuyla ilgili olarak ANKA’ya şu açıklamayı yaptı:

"2,5 ay sonra hükümetten gelen bu yanıt üzerine artık söyleyecek söz bulamıyorum, 16 ayda bir yasa tasarısını hazırlayamadılar. Hükümet niçin iş yaşamının taraflarını bir araya getirmekten ulusal sorunları elbirliğiyle çözmekten kaçınıyor. O zaman niçin yüz milyon TL’yi aşkın para harcayıp bu anayasa değişikliğini yaptınız, niçin ESK’yı da bu işin içine kattınız? Hükümetin artık bir an önce reel sektörün temsilcilerine, üreten çalışan, işveren ve işçi kesimine kulak vermesini istiyoruz."