TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın 2013 yılı bütçesi üzerindeki görüşmeler sırasında CHP milletvekilleri, emeklilikte yaşa takılanların durumunu gündeme getirip, bu konuda çalışma yapılmasını istedi.

Bunun üzerine söz alan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, emeklilikte yaş ve prim gün sayısı kriterleri olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

''Bu kademelendirilme süresi Anayasa Mahkemesi'ne götürülmüş ve bu şekilde tescil edilmiş. Bu şekilde 20 yıla sabit. Belki 2036'ya kadar devam edecek 60 yaş emekliliğini bugünden yine 40 yaşa çekecek olursak, yani zar zor kurduğumuz, dünyanın hiçbir yerinde olmayan 40 yaş emekliliğini tekrar ikame edecek şekilde düzenleme yapacak olursak, inanın bırakın iktidarı, muhalefet olarak da kamuoyunda söyleyecek bir şeyimiz olmaz. Açık söylüyorum. Bu konuları Meclis'te de konuşurken ben diyorum ki, suskunluğumuz oradan kaynaklanıyor. Bu konuları biz politika konusu, tartışma konusu yapmayalım.''

Emekli olmak isteyenlerin taleplerini siyasilere iletmesinin doğal olduğuna işaret eden Çelik, ''Ama bunların tümünün gerçekleşeceği gibi bir durum da söz konusu değil. Sosyal güvenlikte sistemin düzeltilmesi ile ilgili alınması gereken kararlar varsa, o konulara daha fazla açık olursak, Türkiye'de torunlarımıza söyleyeceğimiz çok şey olur diye düşünüyorum'' dedi.

Emeklilik yaşı yükseltilmeyecek

Çelik, 48 yaş emekliliği 53'e çıkarma yönünde bir çalışmanın söz konusu olmadığını bildirdi.

Kıdem tazminatı gündemi yok

Bakan Çelik, ''Kıdem tazminatı gündemi yok, o rafta. Ama siz, alt işvereni konuşacaksanız tazminatı konuşmak durumundasınız'' dedi.