Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, ''Şimdi en büyük yatırımı dere ıslahlarına yapıyoruz. Şu ana kadar 80'e yakın dere ıslah ettik. Daha yapılması gerekenler var, devam ediyoruz. İnşallah ıslah edilmedik dere bırakmayacağız'' dedi.
Bakan Eroğlu, Maçka ilçesindeki Ömer Burhanoğlu Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi'nin karşısında yapılan fidan dikme töreninden önce gazetecilere yaptığı açıklamada, Trabzon'daki Solaklı Vadisi'nin turizm beldesi Uzungöl kadar güzel olacağını söyledi.
Vadilerin çok güzel olması gerektiğini belirten Bakan Eroğlu, ''Biz de Solaklı'dan başladık. Daha sonra diğer dereleri peyderpey yapacağız. En azından HES'e karşı çıkanlar HES'ten önceki ve sonraki durumu görsünler ki arada muhteşem bir fark olduğunu fark etsinler'' diye konuştu.
Bakan Eroğlu, Doğu Karadeniz'deki sel baskını ve taşkın riskine değinerek, ''Burada taşkın riski var, ben bildim bileli büyük taşkınlar olmuştur burada. Başköy'de 34 kişinin sel baskını yüzünden öldüğünü biliyorum. Şimdi en büyük yatırımı dere ıslahlarına yapıyoruz. Eskisi gibi taşkınlar var ama aldığımız tedbirler, dere ıslahları, bentler gibi birtakım çalışmalar, HES'lerin de rolü var. Ayrıca ağaçlandırma, erozyon kontrolü çalışmaları çok büyük yardımcı olacak. Şu ana kadar 80'e yakın dere ıslah ettik. Daha yapılması gerekenler var, devam ediyoruz. İnşallah ıslah edilmedik dere bırakmayacağız'' dedi.
Dere yataklarındaki yapılaşma ve sel baskınlarına değinen Bakan Eroğlu, şöyle konuştu:
''Dere yataklarına yanlış imalatlar yapılmamalı. Çünkü küresel iklim değişikliği ile güneyde yağışlarda azalma olmasına rağmen buradaki yağışlarda 2050'ye kadar yüzde 10-20 oranında artış olması bekleniyor. Tabii bu, ani yağışları da getiriyor. Buna Giresun'da rastladık, 48 saatte, 3-4 ayda yağacak yağmur bir anda yağdı. Rize'de de sıkıntılar oldu. Bunlara karşı tedbir almak lazım. Dere yatağı işgal edilirse dere bir gün gelip orayı acı bir şekilde geri alıyor. Dere yataklarını açık tutacağız. En az 500 yılda bir tekerrür edecek yağışa göre hesap yapıyoruz.''
Eroğlu, derelerin üzerine yapılacak köprü, menfez ve diğer yapıların da Devlet Su İşleri'nin görüşü alınarak yapılması gerektiğini sözlerine ekledi.

-Eroğlu ve Bayraktar fidan dikti-

Bakan Veysel Eroğlu, konuşması sırasında tören alanına gelen Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ve Trabzon Valisi Recep Kızılcık'la çam fidan dikti.
Eroğlu ile Bayraktar, daha sonra, Ömer Burhanoğlu Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi'ni ziyaret ederek hastaların sorunlarını dinledi.