Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Muhammet Balta Yalova’da gerçekleştirilen 'Kentsel Dönüşüm Sektör Buluşması 1. Kent Konseyleri Ulusal Çalıştayı'na katıldı. Toplantıda konuşan Muhammet Balta, Türkiye'de bulunan 75 milyon insana hizmet etmek için çalıştıklarını belirterek "İnsanlarımızın devlet olarak can ve mal güvenliğini koruyup kollamak bizim görevimiz. Bir zihniyet değişikliğine ihtiyacımız var. O zihniyet değişikliğini hep beraber yaşamamız lazım. Duyarlı bir toplum olduktan sonra kentsel dönüşüm başarıya ulaşacaktır. 2023 vizyonuna hazırlanan ülkemizde artık depremler olduğu zaman ağlayan insanlar olmamalı. 2023 vizyonunda Türkiye'miz 500 milyar ihracat hedefliyorsa kişi başı milli gelirin 25 bin dolar olduğunu hedef gösteriyorsak, Türkiye dünyada en zengin 10 ülke arasına girecekse eğer bu sorunları çözmüş olması lazım."

"BİNALARA KİŞİLİK VE KİMLİK KAZANDIRILMASI LAZIM"

Yeni yapılan binalarla ilgili de konuşan Balta, "Ecdadımızın bize bıraktığı bir miras var. Bu mirasta kişilik ve kimlik var. Bundan sonra özellikle üniversitelerimiz bilim adamlarımız, mühendislerimiz, mimarlarımız yapılara kişilik ve kimlik kazandırması lazım. Bu manada bakanlığımızın öncülüğünde ayın 15'inde Trabzon'da Türk Dünyası Mühendis ve Mimarlar Birliği'nin düzenlemiş olduğu 'Mimar Sinan Proje Olimpiyatları' yapılacak. Kişilikli ve kimlikli şehirler oluşturmak için önemli bir çalışma. Ayrıca belediye yönetimlerinin kentsel dönüşüme oy kaygısı olmadan bakması lazım. Yapan değil artık yıkan kazanıyor. Eskiden yapanlara göz yumanlar kazanıyordu artık yıkanlar kazanıyor. Daha önce makyaj yapan belediyeler kazanırdı. Altyapısını hazırlayan belediyeler kaybediyordu. Artık insanlarımızın toplumumuzun bilinçli olması lazım" diye konuştu.

"TÜRKİYE'DE 20 MİLYON KONUT STOKUMUZ VAR."

Öte yandan Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Muhammet Balta, Muhammet Balta, Yalova Çevre İl Müdürlüğü hizmet binasının temel atma töreninde yaptığı konuşmada, kentsel dönüşümle ilgili çalışmalar hakkında bilgi vererek, şunları kaydetti: "Türkiye'de 20 milyon konut stokumuz var. Bunun yaklaşık 6,5-7 milyonu güvenli değil. Deprem olmadan insanlarımızı güvenli sağlıklı ortamlarda yaşatmak için devlet olarak önlem almamız lazım.Türkiye'de 500 bin konut yaparak çalıştığı kurumu ve ismini markalaştırmış, bu konuda uzman büyüklerimiz arasında Sayın Bakanımız Erdoğan Bayraktar var. Onun öncülüğünde, önderliğinde Türkiye'de yaklaşık 6,5-7 milyon konut 20 yıl içerisinde yıkılıp sağlam, güvenli ve çevreye de duyarlı binalar yapılarak insanlarımızın hizmetine sunulacaktır." Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın kentsel dönüşüm konusunda çok kararlı. Van Depremi'nden sonra Sayın Başbakanımızın 'Siyasi hayatımıza mal olsa dahi bunları yapacağız' söylemi ve bu işin arkasında bizlere çok büyük destek vermesi, bizim şevkimizi, heyecanımızı artırmaktadır. Sadece bizim bakanlığımızın yapacağı çalışmalarla başarıya ulaşılmaz. Toplumsal olarak bu olaya duyarlı olunması lazım" diye konuştu.