Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, dün 'Kentsel Dönüşümde Sektörler Buluşuyor' adlı konferansın açılışında konuştu. Kentsel Dönüşüm Yasası'nın esas ruhunun ve mesajının, insanın can ve mal güvenliğini temin etmek olduğunu belirten Bakan Bayraktar, şöyle dedi:

- RANT BUNUN NERESİNDE: Dönüşüm işine 8 elle sarılmalıyız. Ha bire toplanıyorlar, 'Kentsel dönüşüme karşıyız' diye. Eee güzel kardeşim, karşı çıkarsanız ölen insanların, ölecek insanların vebaline girmiş olursun. 'Rant yasası' diyorlar. 'Şeytan bunun neresinde?' denir ya...

- KİRA YARDIMI YAPACAĞIZ: Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın teşvikiyle 5 Ekim'de 35 vilayette 40 noktada 6 bin küsur konut, birim ve işyerini yıkmaya başlayacağız. İnceleyeceğiz ve riskli ise yeni evine taşındığında biz ona kira yardımı da yapacağız.

- YARISI DAYANIKSIZ: İstanbul'un konut stoku 4 milyonu aştı. Ancak bunların yarısından fazlası depreme dayanıksız. Türkiye'de 20 milyon konut stoku var. 2000'den sonra yaklaşık 6 milyon konut yapıldı. Bunların yaklaşık yüzde 90'ı sağlam. Kalite geldi ama istenilen noktada değiliz. 15 milyon konuttan yaklaşık 7,5-8 milyon konut deprem fay hattı üzerinde.

- DEFOLUP GİDERİZ: Kentsel dönüşümü 'sihirli değnek' gibi yapamayız. 20 yıllık programımız var. Kentsel dönüşümü engellemek isteyenlere 'hainlik yapmayın' diyorum. Bu işi engellemeyin, biz bu işi yapamazsak defolup gideriz.

- CENAZE EVİNDE BAYRAM OLMAZ: Kent yasası, 'rant yasası' olmasın gibi bir anlayış var. Biz çok şerefli bir dinin mensuplarıyız. Bu işte 'rant' kelimesini getirmek yanlış bir şey. Cenaze evinde bayram olmaz. Allah'tan korkmamız lazım.