Başbakan Erdoğan'ın konuşması şöyle:

Van depreminin hemen ardından harekete geçtik ve şu ana kadar da hep Van gündemimizde oldu. Bakan arkadaşlarım buradaki çalışmalara haftalarca eşlik etti.

Derdimiz tespitleri yapalım ve Vanlı milletvekillerime siz burayı terk etmeyeceksiniz dedik ve onlarda bu çalışmalara nezaret ettiler. Biz Van'ı hiçbir zaman yalnız bırakmadık. Muhalefet bazı şeyler söyleyip duruyor. Teke yetişemediği üzüme koruk der. Kedi de yetişemediği ciğere murdar der. Bunların kimler olduğunu sizler biliyorsunuz.

Van'da meydana gelen deprem 37 atom bombasına denk bir enerji ortaya çıkardı. Yani 37 atom bombasına eşit bir sarsıntı. Böyle büyük afet karşısında tüm kurumlarımızla kuruluşlarımızla stk ve halkımızla anında seferber olduk. Van'a elimizi uzattık. 6 saat içinde binin üzerinde arama kurtarma sağlık ekibi Van'a geldi. 5'i hava 40 ambulans görev yaptı. 6 saat 2500 çadır, binlerce battaniye ve kumanya ulaştırıldı.

Size şu ana kadar aslında yapılanların dökümünü veriyorum. 8 bin personel görev yaptı. 732 iş makinesi çalıştı. 201 ambulans yaralılarımızın imdadına koştu. Toplamda 76802 çadır buraya ulaştırıldı. 310 prefabrik hizmete alındı. 236 bin adet battaniye dağıtıldı. Dünyanın her yerinden dost kardeş ülkelerden gelen yardımları Van'a ulaştırdık.

Şu ana kadar yatırımlar dahil ödemeler dahil şu ana kadar yaptığımız harcama 3 katrilyon 73 trilyon 945 milyar 342 milyon TL.

Burada yatırımlar hala devam ediyor. Ama biz Van'ı yeniden inşaa ediyoruz. Bunu görmeyenler var mı? Başta anamuhalefet olmak üzere sorsan Van'ın adresini bilmiyor konuşuyor.

Aynı şekilde bakıyorsunuz BDP. Yaa ne yaptın. Bütün bu süreç içinde ne yaptın? Bir şey yok. Bizim başlattığımız bu kampanya ile 80 vilayetten, hakikaten sembolik de olsa yardımlar geldi. Sadece üniv için 100 trilyon harcadık. Bunlar Türkiye'de bugüne kadar uygulaması yapılmamış adımlar. Bu kadar kısa zamanda 35 bin Vanlı kardeşimizi misafirhanelere gönderdik. Şu anda kalıcı konut yapılmakta olan 17 bin 500 yapılıyor. Ağustos sonu Eylül ortaları gibi konutları teslim etmeye başlayacağız. 

Şu anda zaten teslimi yapılmış olan konutlar da var. Yeni bir adım atıyoruz. 42 km mesafeden Van'a su getiriyoruz. 112 trilyon lira bunun maliyeti.

Bu Van'ın tabii şebeke suyunu yenileyecek ve Vanlı bundan sonra çok daha güvenle suyunu içecek.

Burada çevreyolu ile ilgili çalışmamız 45 bin km halledilecek. Edremit çevreyolu 19 km halloluyor. KOSGEB kredileri 3 bin 795 firmaya 212 trilyon Ödeme yapılıyor. Geçici istihdam uygulaması yaptık. 56 milyon lira ödedik. 30 bin adet konteynır, 35 konteynır kent. 175 bin vatandaşımızı şu anda konuk etmiş durumdayız.

Zaten bu inşaatların devamı sayesinde de hamd olsun binlerce kardeşimiz istihdam edilmiş drurumda. 

Van depreminin ardından seferber ettiğimliz imkanın toplam maliyeti bu maliyetin içinde yer alıyor. Bunu hazmedemeyenler var. Kendileri gibi yan gelip yatmamızı beklediler. Biz bu yola çıkarken efendi olmaya değil bu millete hizmetkar olmaya geldik. bunu daha önce de ifade ettik.

Van'da enkazın altından çıkan çocuk 75 milyonu ağlattı. Zonguldaklı 12 yaşındaki Muhammed hayalindeki bisikletten vazgeçerek Van'a gönderdi. İstanbul'da sokaktan kağıt toplayan gençler Van'a yardım gönderdiler. Biz biriz, beraberiz, ezelden ebediyyete kadar kardeşiz. Onun için bir olduk, birlikte olduk, birlikte Türkiye olduk.

Bakın dikkat edin. 23 Ekim'de Van'da deprem oldu. Ne PKK ne de BDP kanlı eylemlere en küçük ara vermediler. 75 milyon Van için ağlarken PKK kan akıtmaya ve BDP provokasyon yapmaya devam etti.

Türkiye hatta dünya enkaz kaldırmaya çalışırken PKK Van'ın ilçelerinde mayınlı tuzak hazırladı. Van belediyesinin ambulansları PKK cenazeleri için morg önlerinde bekledi, yaralı Vanlılara koşmadı. Bir BDP'li vekil doktoru darp etme densizliğinde bulundu. Polise saldırmak için anında organize olanlar Van'ı uzaktan seyrettiler. PKK Vanlı kardeşime gönderilen çadırı çalacak kadar alçak olduğunu bir kez daha gösterdi. Polis kardeşimizi Vanlı konteynır kentte nöbet tutarken şehit ettiler. BDP'li belediyelerin maskesi bir kez daha düşmüştür. Bunlar kan, can ticareti yaparlar. Kirli emellerine alet ederler gençleri ama ailelerine acıdan başka bir şey vermezler.

75 milyonun desteğiyle Van'ı yeniden kuruyoruz. Yeniden inşaa ediyoruz. Yeniden inşaa ederken kardeşliğimizi de pekiştiriyoruz. İşte onun için Van'da artık benim Kürt kardeşim bu kan tacirleriyle arasına mesafe koyacaktır ben buna inanıyorum

Gençlerin hatta çocukların kanıyla beslenen eli kanlı terörle Kürt kardeşim arasına inanıyorum ki mesafe koyacaktır. Biz iki pilotumuzun şehit olduğu saldırı ile ilgili teyakkuz halindeyken PKK güvenlik güçlerimizi kalleşçe arkadan vurdu. Bunlar Kürt kardeşlerim için mücadele etmiyor. Özellikle Kürt kardeşimin düşmanı olan çevrelere taşeronluk yapıyorlar: Van'da çzok açık ifade ediyorum. AK Parti iktidarı döneminde BDP ve PKK çözümün önünde en büyük engel oldular. Güneydoğu ve Doğu'nun belli kısmı yatırım alamadıysa bunun tek sebebi PKK'dır. Yatırımcı bunlardan dolayı Van'a gelmiyor. Hakkari'ye Diyarbakır'a gelmiyor, Siirt'e Bitlis'e Muş'a gelmiyor. Yoksa kimsenin buralara aykırı bakışı yok. Van'a yeni yeni hareketlenme var insanlar gelmeye başlıyor. Yeni teşvik paketiyle inşallah daha da hareketlilik olacak. Çözümün önündeki her bariyeri kaldırarak tarihi nitelikte reform yaptık. 

Olağanüstü Hal'i bu ülkede kim kaldırdı. Biz kaldırdık. Partimizi kurarken 2001-2002'de bize ne dediniz OHAL'i kaldırın yeter. Biz iktidar olur olmaz 1 ay bile sürmedi OHAL'i kaldırdık.

Ret politikalarını, inkar politikalarını, asimilasyon politikalarını biz kaldırdık. Dolayısıyla Kürtçe önündeki engeli biz kaldırdık. 24 saat Kürtçe yayın yapan devlet tv'sini biz kurduk. Baskıları biz kaldırdık. Terörün mağduriyetlerini gidermek için vatandaşlarımızı destekledik. Çetelerin mafyanın üzerine kararlılıkla gittik. Basın özgürlüğü ve insan hakları önündeki engelleri biz kaldırdık. En yakın zamanda bunun da uygulamasını başlatıyoruz. AK Parti olarak Türkiye'de yeni bir dönemin Türkiye'yi büyütecek yeni bir dönemin adımlarını attık. AK Parti iktidarları döneminde devlet vatandaş kucaklaştı. Birbirinin etnik kökenine bakmadan muhabbetle kucaklaştı vatandaşlarımız bizim dönemde.

Biz yaradılanı yaradandan ötürü seviyoruz dedik ve sevmeye devam ediyoruz. Şimdi bakın BDP tarafından aday gösterilerek seçilen bir bağımsız miletvekili Sayın Leyla Zana açıklama yaptı. Çözüme ilişkin umudunu dile getirdi. Randevu verdik. BBeşir Beyle birlikte üçlü görüşme samimi bir ortamda ön yargılardan uzak kendisiyle istişarelerde bulunduk. dikkat edin: Leyla Zana'nın bizimle görüşmesinden BDP ve PKK ciddi rahatsız oldu. Ard arda sosyal açıklamalar yaptı. Leyla Zana'yı susturmaya çalışıyorlar. BDP doğunun güneydoğunun CHP'si olmak için emin adımlarla ilerliyor. CHP nasıl tek parti özlemi içindeyse BDP'de tek parti olmak özlemi içinde. Biz Kürtlerin partisiyiz diyor. Kürtleri birinci dereceden temsil eden parti AK Parti'dir. Bölge ve rakamlar ortada. Cebren dayatarak tehditle oy almak var bir de halkın iradesine saygı duyarak propaganda yapan bir AK Parti var.