Dünya liderleri, 1992 yılında Rio'da gerçekleştirilen BM Çevre ve Kalkınma Konferansı'ndan sonra ilk defa sürdürülebilir kalkınma konusunu tartışmak üzere yine Brezilya'da Rio 20 Zirvesi adı altında bir araya geliyor. Bunun öncesinde ise Meksika'da önemli bir buluşma var: G-20 liderleri zirvesi... Liderler, burada da küresel krizi ele almak üzere buluşuyor. Bu her iki önemli zirveye Türkiye adına Başbakan Erdoğan katılıyor. Başbakan'ı, biz gazeteciler de bu uzun yolculuğunda yine yalnız bırakmıyoruz. Uçakla da gitseniz Brezilya uzun bir yol. Direkt olarak oraya ulaşmanız zor. Öncelikle ABD durağında mola veriyoruz. Durağımızın ismi Chicago... Burada biraz soluklandıktan sonra önce Meksika'ya gideceğiz, buradaki zirvenin peşinden Brezilya'ya doğru yol alacağız. Chicago durağımızda ilginç bir olayla karşı karşıya kalıyoruz. Başbakan Erdoğan'ın sigara karşıtlığını bilmeyen yoktur. Erdoğan, bu sigaraya karşı olan bu tavrını hemen her gezide gazetecilere karşı sergilediği gibi bu gezide de bunu eksik etmiyor. Ne var ki, bu sefer Erdoğan'a önemli bir karar aldıran hamle Başbakanın kendisinden değil de bir gazeteciden geliyor. Birazdan anlatacağım olaya baktığınızda, "Erdal Şafak, kendi ayağına kurşun sıkmış" bile demek mümkün...

TEKLİF ERDAL ŞAFAK'TAN GELDİ

Chicago molası sırasında Sabah gazetesi yazarı Erdal Şafak, Başbakan Erdoğan'a, "Efendim, sigara ile mücadelede dünyanın en ileri ülkesi olmamız için bir tek adım kaldı" dedi. Erdal Beyi bilen bilir; sıkı bir sigara tiryakisidir... Şafak'ın bu sözleri üzerine Başbakan, "Neymiş o Erdal Bey!" diye sordu. Erdal Şafak da, tıpkı uyuşturucu ve benzeri mamullerde olduğu gibi sigaranın üzerine "AYIPLI MAL" yazılmasını teklif etti. Erdal Bey böyle bir "pas" atar da Başbakan Erdoğan "gol" atmaz mı? Başbakan, "Ben bunu yazdırabilirim" dedi ve devam etti: "Sigaranın kullanımı açısından olumsuz bir etkisi olacaksa hemen yapabilirim." Erdal Bey dahil hepimiz Başbakan'ın bir sonraki hamlesini beklerken, Erdal Şafak'tan sigarasını istedi. Sigara paketini eline alan Başbakan Erdoğan, "Hatta, burada, bu paket üzerinden başlayalım" dedi ve Erdal Şafak'ın son sigara paketinin üzerine de "AYIPLI MAL" diye yazdı. Erdoğan bununla da kalmadı. "AYIPLI MAL" ibaresinin altına bir de "Sigarayı bırakıyorum" diye yazdı ve Erdal Şafak'a imzalattı. İmzalı pakete Başbakan el koydu ve daha önce de sigara bıraktırdığı kişilere ait imzalı son paketlerin bulunduğu müzeye koyacağını söyledi. "Hiç yoktan yere çok sevdiğin sigarayı bırkmak zorunda kaldın" diye takıldığımız Erdal Şafak ise, "Zaten bırakacaktım" dedi.

BAŞBAKAN SAYESİNDE BIRAKACAK!..

Yolculuk planları arasında "sigara bırakmak" gibi düşüncesi olmayan Erdal Şafak, Erdoğan'ın yazdığı "Sigarayı bırakıyorum" yazısı ile sigaradan kurtulurken Başbakan, bir kişiye daha sigarayı bıraktırmanın keyfini yaşadı.