Baş'ın, kendisine ait olduğunu öne sürdüğü, ""Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı olmasına silahlı kuvvetler kayıtsız kalmayacaktır" cümlesinin tutanaklardan çıkarılmasını isteyen Baykal, "Eğer tutanaklardan o cümleyi bulup çıkaramazsanız komisyon Başkanı olarak sizin, gerçeklerin değil, insanları karalama, suçlama ve itham etmenin peşinde koştuğunuz bir kez daha kanıtlanmış olacaktır" dedi.

Nimet Baş'ın mektupla ilettiği üç soruya yanıt olarak Baykal adına şu açıklama yapıldı:

CHP, koalisyon önerilerini reddetti

"Birincisi, '28 Şubat sürecinde size Başbakan Yardımcılığı teklif edildi mi?' sorusudur. 28 Şubat sürecinin iki aşaması vardır. Muhtıra öncesi ve sonrası. Muhtıra öncesinde Refahyol hükümetinin kurulabilmesi için parti genel başkanları hakkında önce yüce divan soruşturmaları başlatılmış, sonra önerge verenler kendi önergelerini TBMM'de reddetmişler ve siyasi tehdit ve şantajlarla hükümet pazarlıkları yapılmıştır. Bu ortamda Refahyol'u kuranlar, önce önerge vererek yolsuzlukla suçladıktan sonra aynı kişiyi, 'bizimle beraber olan sütten çıkmış ak kaşık gibi olur' diyerek bağırlarına basmışlardır. Bu siyasi, ahlaki yozlaşma ve çürüme ortamda CHP, kendisine yapılan koalisyon önerilerinin reddetmiştir.

Kudretli paşalarla görüşmedim

Türkiye'yi muhtıraya sürükleyen ahlaki ve siyasi yozlaşma döneminde de, muhtıra sonrası siyasi dayatma ve zorlama döneminde de, CHP çözümün ısrarla, seçim yoluyla TBMM'nin yenilenmesinde olduğunu kararlılıkla ifade etmiştir. Koalisyon pazarlıklarına hiçbir zaman iltifat etmemiştir. CHP koalisyon önerilerini her iki dönemde de kesinlikle reddetmiştir.

İkinci soru, 'dönemin kudretli paşalarıyla kamuoyundan gizli görüşmeleriniz oldu mu? Mesela Antalya'da görüşmeler yaptınız mı?'dır. Ne Antalya'da, ne Türkiye ya da dünyanın herhangi bir yerinde kudretli ya da kudretsiz hiçbir paşa ile Deniz Baykal'ın hiçbir gizli görüşmesi olmamıştır.

İtham peşinde koştuğunuzun kanıtı

Üçüncü soru, '27 Nisan Muhtıra sürecinde TBMM kürsüsünden şu cümleyi sarf ettiniz: 'Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı olmasına Silahlı Kuvvetler kayıtsız kalmayacaktır' demiştiniz. Nereden biliyordunuz?' Malum maruf komisyon, Deniz Baykal'ın TBMM kürsüsünden söylediğini iddia ettiğiniz cümleyi Meclis tutanaklarından bulup çıkarmak imkan ve yetkisine sahiptir. Eğer bu imkan ve yetkiyi kullanmadan bu ithamı yaptı iseniz, şimdi derhal tutanaklardan o cümleyi bulup çıkarın. Eğer tutanaklardan o cümleyi bulup çıkaramazsanız komisyon Başkanı olarak sizin, gerçeklerin değil insanları karalama, suçlama ve itham etmenin peşinde koştuğunuz bir kez daha kanıtlanmış olacaktır. Deniz Baykal hakkında malum ve maruf komisyonda da ortaya atılan dört iddianın da temelsiz çıkması, bu komisyonun hem yetki tecavüzü yapan hem de daha çalışmalarını bitirip bir rapor hazırlamadan, insanları boş iddialarla itham eden bir uygulama içinde olduğunu göstermiştir.