Cumhurbaşkanı Abdullah Gül İzmir’de ağırladığı Avusturya Cumhurbaşkanı Henz Fishcer ile öğle yemeğinin ardından basın mensuplarının sorularının yanıtladı. Cumhurbaşkanı Gül Adaylık süresi, Öcalan’ın ev hapsi değerlendirmesi ve Merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın ölümüne ilişkin açıklamalarda bulundu.

Çeşitli temaslarda bulunmak üzere İzmir’de bulunan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, görev süresine ilişkin yaptığı açıklamada çeşitli tartışmaların yaşandığını hatırlatarak prensip gereği bu tür tartışmaların dışında kaldığını belirtti. Cumhurbaşkanı Gül, “Başından beri bu tür tartışmalar çıkınca ben prensip ve ilke koydum kendime bu tartışmaların dışında durdum. Bu tartışmaların dışındayız. Şu anda yaptığım şey nedir? Görevi en iyi şekilde yapmak. Tartışmalar vardı. Bunlara Anayasa Mahkemesi’nin verdiği bir karar var. Dolayısı ile ben görevimi en iyi şekilde yapma peşindeyim. Onun ötesinde bu tür tartışmalar her zaman oldu ve benim dışımda cereyan etti. Nihayetinde mahkemede bizim dışımızda karar verdi” diye konuştu.
Basın mensuplarının tekrar aday olacak mısınız sorusuna Gül, “Bakarız önümüzde daha çok süre var. Hep beraber konuşuruz” diye yanıtladı.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın Öcalan’a ev hapsi değerlendirilebilir’ sorusuna karşılık olarak Cumhurbaşkanının herkesin söylemini değerlendiremeyeceğini belirten Gül, “Siz bana herkesin konuşmasıyla ile ilgili soru soruyorsunuz. Cumhurbaşkanından herkesin konuşmasıyla ilgili açıklama istenmez. Herkes düşüncelerini ifade ediyor, konuşuyor. Günlük politikayla ilgili konuşmam” sözleri ile karşılık verdi.

"ÖZAL’IN ÖLÜMÜ TARİHE BIRAKILMAMALI GERÇEKLER ORTAYA ÇIKARILMALI"

8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın görev süresinde terör örgütü lideri Abdullah Öcalan ile görüştüğüne yönelik çıkan haberlerin kendisine sorulması üzerine Cumhurbaşkanı Abdullah Gül soruya Özal’ın şüpheli ölümüne ilişkin açıklamada bulundu. Merhum Özal’ın ölümüne yönelik tartışmaların tarihe bırakılmaması gerektiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül şöyle konuştu:

“Görev başında hayatını kaybeden cumhurbaşkanıyla ilgili yapılması gerekenler maalesef vaktiyle yapılmış olsaydı bugün ortaya çıkan tartışmalar olmazdı. Görev başında vefat eden cumhurbaşkanıyla ilgili olarak her türlü tartışmayı dışarıda bırakacak bir çalışmanın yapılmış olması gerekirdi. 20 yıl sonra da olsa ailesinin ve toplumun baskısı ve arzusu üzerine böyle bir çalışma talimatı verdik. Ve çalışma da yapıldı. Uzmanlar bilim adamları açıkladı. Bunlar bizim açıklamamız değildir. Bizim gayemiz bu tür tartışmalar tarihe bırakılmaması lazım. Ortaya çıkmalı ve ikide bir bunlar konuşulmamalı."