Başbakan Binali Yıldırım, Rusya'ya gerçekleştireceği resmi ziyarette Rus mevkidaşı Dimitri Medvedev ile bir araya gelecek ve Kazan'ı ziyaret edecek.

Başbakanlık kaynaklarından alınan bilgiye göre; bu gece Rusya'ya hareket edecek olan Başbakan Yıldırım yarın ve çarşamba günü bu ülkede temaslarda bulunacak.

Yıldırım, yarın ilk olarak Rusya Federasyonu Dışişleri Üniversitesi, MGIMO'da konferansa katılacak. Daha sonra Federasyon Konseyi Başkanı Valentina Matviyenko ile bir araya gelecek olan Başbakan Yıldırım, Rusya Başbakanı Medvedev ile de görüşmelerde bulunacak ve iki başbakan ortak basın toplantısı düzenledi.

Binali Yıldırım konuşmalarından satır başları;

İkili, Devlet Bahçeli'nin Meclisteki makam odasında 15 dakika süren bir görüşme yaptı. Başbakanlık kaynaklarından edinilen bilgiye göre, söz konusu görüşme talebi Başbakan Yıldırım'dan geldi.

"ÇAY İÇTİK SOHBET ETTİK"

Rusya'ya ziyareti öncesi basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Binali Yıldırım, ziyaretiyle ilgil şu açıklamayı yaptı;

"Sayın Bahçeli'ye çay içmeye gittim. Beraber çay içtik. Biraz sohbet edip ayrıldık. Bu konuları daha önce konuştuk arkadaşlar. Vardığımız mutabakat çerçevesinde her iki partiden de arkadaşlarımız verilen Genel Başkanların talimatlarına yönlendirmelerine uygun olarak detayları, teknik çalışmaları gerçekleştiriyorlar. Kamuoyuyla paylaştığımız bu anayasa teklifiyle ilgili ne söylediysek aynen adım adım gerçekleşiyor. İnşallah Rusya dönüşü mani olmazsa bu hafta bitmeden teklifimizi Meclis'e sunmuş olacağız."


"Devlet Başkanı Putin ve Başbakan Medvedev'le görüşmeler gerçekleştireceğiz. Alanya toplantısı bu ziyarette ele alacağımız konular bakımından önemliydi. Bu ziyaretimizin aynı zamanda 24 Kasım sonrası normalleşme sürecinin atılması gereken adımları bağlamında iki devlet başkanı başkanlığındaki müteakip üst düzey işbirliği konseyi evvelinde bir hazırlık olarak vesile olacağını ümit ediyorum"

"TELAFİ SÜRECİ HIZLI BİR ŞEKİLDE GERÇEKLEŞMELİ"

"Moskova'dan sonra Tataristan Cumhurbaşkanı'nın daveti üzerine Kazan'a geçeceğiz. Türkiye-Rusya ilişkileri geçen yıl Kasım ayında yaşanan malum hadiseden sonra normalleşme sürecine tekrar girdi. İki ülke arasında en üst düzeyde oluşan irade sonrasında bu süreçte de oldukça hızlı ilerleme kaydediyoruz. Belli bir kayıp yaşandı şimdi toparlanma sürecindeyiz. Telafi süreci hızlı bir şekilde gerçekleşmeli"

"Rusya ile turzim bakımından iyi bir yıl geçirmedik. 2017'de bu durumun tersine dönmesi için gelecek misafirlerimizi, getirecek şirketlere destek paketini açıkladı. Teşvik uygulayacağız ve böylece daha fazla misafirin gelmesini sağlayacağız."

"RUSYA İLE İŞBİRLİĞİNİ YOĞUNLAŞTIRMAYI AMAÇLIYORUZ"

"Enerji Rusya ile ticaretimizde önemli bir alan. Türk Akımı anlaşmasının karşılıklı çıkarkar doğrultusunda gerçekleşmesini ele alacağız. Artık Duma'yı bekliyoruz. Doğalgaz fiyatıyla ilgili geçmişten gelen bir meselemiz var. Bu konuda yine Enerji Bakanı ve muhattabı tarafından ele alınacak. Akkuyu Nükleer Santrali'nin gecikmeden tamamlanması da önemli konularımız arasında yer alıyor."

"Türkiye ve Rusya'nın daha yakın işbirliği içerisinde çalışması önem arz ediyor. Suriye'de, Ortadoğu'da, Ukrayna'da, Kafkaslar'da ve civarımızdaki gelişmelere bakılınca önemi daha da iyi anlaşılacaktır. İşbirliğimizi yoğunlaştırmayı amaç ediniyoruz."

TATARİSTAN ZİYARETİ

"Tataristan ziyaretinde ülkemizden Kazan'a yapılan Başbakan seviyesinde ikinci ziyaret olacak. Bu vesileyle ülkemiz ve Tataristan arasındaki ticari, ekonomik, bilimsel konularda görüş alışverişi yapma fırsatımız olacak. Türk şirketlerinin 2 milyar dolar civarında yatırımları mevcut. Başta ekonomi olmak üzere her alanda gelişen işbirliğimizin, Rusya ile olan işbirliğimize de katkı sağlayacağını düşünüyoruz"

 INTERFAX'A MÜLAKAT

Başbakan Yıldırım, Türkiye'nin Moskova Büyükelçiliğinde Rus haber ajansı INTERFAX'a mülakat verecek ve heyetinde yer alan Türk gazetecilerle bir araya gelecek.

TÜRK-TATAR İŞ FORUMUNA VE ANIT AÇILIŞINA KATILACAK

Rusya ziyaretinin ikinci durağı Kazan'a 7 Aralık Çarşamba günü geçecek olan Başbakan Yıldırım, Türk-Tatar İş Forumuna ve Sadri Maksudi Arsal anıtının açılış törenine katılacak.

Yıldırım, Tataristan Cumhurbaşkanı Minnihanove ile görüşecek ve basına açıklama yapacak. Yıldırım, Kazan'daki temaslarının ardından Ankara'ya hareket edecek.