Bağcılar Belediyesi'nin, şehit aileleri, gazi ve gazi aileleri için Halk Sarayı'nda verdiği iftar yemeğine katılan Bayraktar, şehit, şehit yakını ve gazi olmanın ayrı bir mutluluğu olduğunu, çünkü onların dini mübin ve vatan için şehit ve gazi olduğunu söyledi.

''Bizim vatanımız sıradan bir vatan değil, bizim topraklarımız sıradan bir coğrafya değil, biz İslam bayrağını, Türklük bayrağını dünyanın her yerine taşımış bir milletiz'' diyen Bayraktar, Türklerin, Mekke'den, Medine'den, 1071 yılında Malazgirt'te kazanılan zaferden geldiğini, Gaznelilerin, Karahanlıların, Harzemşahlıların, Selçuklunun, Osmanlının torunları olduğunu ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş manifestosunun yapı taşları olma özelliğini taşıdığını kaydetti.



Etkinlikte bulunanların mübarek ve kutsal olduğunu anlatan Bayraktar, ramazan ayının da kutsal olduğunu dile getirdi.

Ramazan ayının insanları günahlardan arındırdığını vurgulayan Bayraktar, şöyle devam etti:
''Oruç sıradan aç kalma işi değil, insanın nefsini, benliğini, kişiliğini, doyurma ayıdır. İnsanın yılda bir sefer arınma, temizlenme, fakiri fukarayı düşünme, fitre, zekat ve yardım ayıdır. Bu bakımdan ramazan çok kutsaldır. Bugün 7 milyar dünya nüfusunun 1,5 milyarı Müslümandır. Ama görüyoruz ki bugün Myanmar Arakan'da kardeşlerimiz çok zor şartlar altında. Binlerce çoluk çocuk, Budistlerce öldürülüyor. Suriye'de kardeşlerimiz zor şartlar altında. Afrika'da, Somali'de Müslümanlar zor şartlar altında. Onları düşünmek zorundayız. Sizlerin desteğiyle iktidara gelen AK Parti olarak, sizlerin duasını almaya ve hizmetkarı olmaya talip bir yönetim anlayışına sahibiz.''



Türkiye Cumhuriyeti'nin hazinesinde 2002'de 27 milyar dolar olmasına rağmen şu anda bu miktarı 100 milyar dolara çıkardıklarını aktaran Bayraktar, Avrupa'daki işsizliğe işaret ederek, kredi derecelendirme kuruluşlarının bu ülkelerin notunu sürekli düşürdüğünü anlattı.



Bayraktar, ''İnanın, Türkiye Cumhuriyeti'nin dünyaya verdiği fotoğraf müthiş bir fotoğraftır. Geçmişte imrendiğimiz Avrupa, bugün işsizlikten inim inim inlemektedir. Türkiye kalkınıp gelişiyor sizin oylarınız sayesinde. Türkiye hem kendi insanına, hem yöreye, hem Müslümanlara, hem de dünyaya mutluluk ve refah getirmek için olanca bir gayret içerisindedir'' diye konuştu.



-''Türkiye tarihindeki en cesur adım: kentsel dönüşüm''-

Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı da bu iftar sofrasının çok anlamlı olduğunu, şehit ve gazi aileleriyle beraber aynı duyguyu paylaştıklarını söyledi.
Şehit aileleriyle beraber aynı sofrada buluşmanın büyük bir şeref kaynağı olduğunu vurgulayan Çağırıcı, ülkede ve dünyanın hiçbir yerinde insan kanı akmaması dileğinde bulundu.
Çağırıcı, ''Türkiye'deki son gündem konusu adına da sayın Bakanımıza teşekkür ediyorum. 14 yıllık belediyeci olarak bana göre, Türkiye tarihindeki en cesur adımın kentsel dönüşümle alakalı atıldığına inanıyorum. İnşallah bundan sonra deprem şehitleri tarih olacak'' diye konuştu.

Bağcılar Kaymakamı Veysel Yurdakul da şehitlerin Allah katında çok değerli ve şehitlik mertebesinin yüce olduğunu vurgulayarak, etkinliğe katılanlara teşekkür etti.

''Şehirleşme ve Kentsel Dönüşüm'' konferansı
-Çevre ve Şehircilik Bakanı Bayraktar:

-''Son 9,5 yılda kaçak yapılar büyük oranda,

gecekondu yapımı yüzde 90 durdu. Kentsel dönüşüm

dalga dalga devam ediyor''

-''Bu işi engellemek isteyenler, illegal oluşumları

devam ettirmek isteyenlerdir. Biz vatandaşımızı

mağdur etmeden, incitmeden kentsel dönüşümü devam

ettireceğiz''

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, ''Son 9,5 yılda kaçak yapılar büyük oranda, gecekondu yapımı yüzde 90 durdu. Kentsel dönüşüm dalga dalga devam ediyor'' dedi.



Bağcılar Belediyesi'nce, Molla Gürani Parkı yanına kurulan iftar çadırında düzenlenen ''Şehirleşme ve Kentsel Dönüşüm'' konferansında konuşan Bayraktar, yeni çıkan yasanın vitrininde yaşama hakkı olduğunu söyledi.

Sel, deprem, heyelan, yangın gibi olaylarda binaların yıkılmaması gerektiğini vurgulayan Bayraktar, riskli binaları yıkarken bina sahibine kolaylıklar sağlanacağını ifade etti.

Bayraktar, yaptıkları anketler sonucu halkın yüzde 70'inin kendilerine güvendiğini ifade ederek, halkı hiçbir zaman mahcup etmeyeceklerini dile getirdi.

Vatandaşın riskli binayı yıkmaması halinde devlet olarak yıkacaklarını anlatan Bayraktar, gelişmiş bir ülkeye bu şehrin görüntüsünün yakışmadığını aktardı.

Bayraktar, dünya nüfusunun yarısından fazlasının şehirde yaşadığını belirterek, Türkiye'ye bakıldığında şehirlerin durumunun içinden çıkılmaz bir durumda olduğunu ifade etti.



Bakan Bayraktar, sözlerini şöyle sürdürdü:

''İnanın, samimiyetle ifade etmek istiyorum, son 9,5 yılda kaçak yapılar büyük oranda, gecekondu yapımı yüzde 90 durdu. Kentsel dönüşüm dalga dalga devam ediyor. Şimdi büyük bir seferberlik başlayacak kentsel dönüşüm için. Bu işi engellemek isteyenler, illegal oluşumları devam ettirmek isteyenlerdir. Biz vatandaşımızı mağdur etmeden, incitmeden kentsel dönüşümü devam ettireceğiz. Meclis'te grubu olan hangi partinin belediyesi olursa olsun bu işte başarılı olan belediyelerle beraber olacağız. Sanayileşme başladı. Şehirlere göç başladı. Anadolu'nun her coğrafyasından İstanbul'a gelen var. İstanbul nüfusunun 350-400 bini esas İstanbullu. Türkiye'de yerleşim ve imarla ilgili çok sayıda kanun çıkarıldı. Bunların hiçbirisi başarılı olmadı. TOKİ olarak Türkiye'nin 166 noktasında kentsel dönüşüm yapıyoruz. Gaziantep'inden tutun Kars'ına, Erzincan'ından tutun Ankara'sına, İstanbul'una kadar kentsel dönüşüm dalga dalga devam ediyor. Biz, Bağcılar'ı, geniş caddeleri olan, parkları olan, gençlerin bahçelerde oynadığı bir mekan haline getirmek istiyoruz.''


-''Yasa, sihirli değnek değil''


Bayraktar, kentsel dönüşüm ve diğer konularda iki talepleri olduğunu vurgulayarak, bunlardan ilkinin ''Allah'ın rızası'', diğerinin ise ''vatandaşların duası'' olduğunu söyledi.

Brezilya, Arjantin, Mısır ve Çin gibi ülkelerin kentsel dönüşümle ilgili ciddi problemleri olduğunu ve bu problemi bir türlü gideremediklerini anlatan Bayraktar, Brezilyalı yetkililerin bu konuda kendilerinden yardım istediğini bildirdi.

Bakan Bayraktar, yasanın sihirli bir değnek olmadığını ifade ederek, ''Biz bugünden yarına bu işi bitireceğiz diye bir şey yok. Biz bu işi başlattık. Azimle, kararlılıkla elimizi taşın altına koyduk. Niyetimiz halis, cesaretimiz var. 2, 3, 5, 10 veya 20 yıl içerisinde riskli binaları, afete, depreme dayanıksız yapıları söküp atacağız. Onun için hepimizin gayretle, ihlasla, inançla, bilgi ve birikimimizle bu işe sarılmamız ve birbirimizi desteklememiz lazım'' diye konuştu.

Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, Bakan Bayraktar'a konuşmasının sonunda günün anısına hediye ve plaket takdim etti.