Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ortak İşbirliği Konsey toplantısına katılmak ve Türk-Mısır İş Forumu'na hitap etmek üzere yarın Mısır'a gidecek.

12 Bakan ve 200 işadamının  eşlik edeceği ziyarette Erdoğan, programına Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'yi ziyaret ederek başlayacak.

Erdoğan, iki ülke hükümetleri arasındaki Ortak İşbirliği Konseyi Toplantısı'nda da ağırlıklı olarak Mısır'ın yeniden yapılanma sürecine Türkiye'nin sağlayacağı katkılara değineceği belirtiliyor.

TÜRK - MISIR YATIRIM ORTAKLIĞI

Ziyaretinin ikinci gününde Türk ve Mısırlı iş adamlarıyla bir araya gelecek olan Erdoğan, Türk-Mısır İş Forumu'nda, iş dünyasına seslenecek. Başbakan Erdoğan'ın Türk şirketlerinin Mısır'da yapabileceği yatırımların yanı sıra üçüncü ülkelere yönelik müşterek yatırımlar konusunda Mısırlı yetkililerle görüş alışverişinde bulunacağı öğrenildi.

Erdoğan'ın iş adamları heyeti eşliğinde gerçekleştirilecek toplantıda birçok sektörde Türk-Mısır yatırım ortaklıklarına imza atılacak.

Türkiye'nin 2013'te Mısır'a 1 milyar dolar yatırım yapması bekleniyor.

Türkiye, Eylül ayında Mısır'a 1 milyar dolar borç vereceğini ve altyapı projeleri için de 1 milyar dolar değerinde yatırım yapacağını açıklamıştı.

TÜRKİYE - MISIR İTTİFAKI NE ANLAMA GELİYOR?

Los Angeles Times'ten Jeffrey Fleishman'a göre Mısır ve Türkiye Ortadoğu'yu yeniden şekillendirme manevralarını sergileyen bir ittifak oluşturuyor.

Fleishman, Türkiye'nin güçlü ekonomisinin mâli kriz içerisindeki Mısır'ı kurtarmaya yardım edebileceğini, Kahire'nin ise Ankara'nın İslamcı destekli hükümetler arasında bir güç olarak yükselme emelini destekleyebileceğini kaydetti.

Kahire'den Ortadoğu uzmanı Ahmed Ebu Hüseyin de "Türkiye din ve devlet arasında dengeli bir iş çıkardı. Türkiye, seküler. Mısır'da durum böyle değil. Din ve devlet arasında bir denge tutturabilmiş değiliz henüz. Hepimizin kafası karışık, sırf İslamcıların değil" diyor.