"Beşar Esed gidecektir. Burada kalamaz. Er ya da geç gidecektir ve şu anda o da kendi sonunu hazırlamaktadır" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Güney Afrika Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Kgalema Mothlanthe ile Başbakanlık Merkez Bina'da görüştü. Görüşme sonrasında Başbakan Erdoğan ve Mothlanthe ortak basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısının ardından Başbakan Erdoğan, gazetecilerin sorularını cevapladı. Güney Afrikalı bir gazetecinin, Suriye sorununun nasıl çözüme kavuşturulabileceği şeklindeki sorusu üzerine Başbakan Erdoğan, 2011 yılında Suriye'ye yaptığı ziyarette Beşar Esed'le 3.5 saat baş başa görüştüklerini ve Suriye'deki sıkıntıları kendisine anlattığını söyledi.

İki ülke arasındaki ilişkilerin son 7.5 yıl içerisinde iyi olduğunu belirten Erdoğan, "Gel gör ki, Beşar hiçbir zaman sözünü yerine getirmedi ve bu süreç içerisinde sözünü yerine getirmeyen Beşar, şimdi de halkına zulmederken biz bunu görebiliyoruz. Ve düşünebiliyor musunuz, tankla topla mahalle aralarına varıncaya kadar gireceksiniz ve halkınızı öldürerek susturacaksınız. Tabii ki ölen insan susmuştur. Ama bilesiniz ki, ölen insan susmuş zannedilirken, susmayan bir şey vardır; o da insanlıktır. İnsanlık susmaz. Ve onların bu noktadaki takipçisi insanlıktır. Ülkenin insanları da susmayacaktır ve halkın iradesinin önünde hiçbir irade galip gelemez. En büyük güç, halktır. Hele hele organize bir halk olursa onun önünde hiçbir güç duramaz. İsterse düzenli ordu olsun. Ne olursa olsun, onun önünde duramaz" diye konuştu.

Suriye'de her geçen gün muhalif kesimin hedefine doğru ilerlediğini kaydeden Erdoğan, "Ama Beşar sadece yanında birkaç ülkenin desteğiyle ayakta durmaya çalışıyor. Dünya, Beşar'ın şuanda karşısındadır" dedi. BM Genel Sekteri Banki Moon'un da Beşar Esed'in meşruiyetini kaybettiğini söylediğini hatırlatan Erdoğan, Suriye'ye gönderilen temsilcilerin Kubeyr köyüne gittiklerinde inanılmaz bir manzarayla karşılaştıklarını kaydetti. Başbakan Erdoğan, "Kubeyir köyüne gittiklerinde onlara ateş ediyorlar. Ölüm vakası olmamış ama ateş ediliyor ve orada şunu görüyorlar: İnsanların yakıldığını görüyorlar, boğazı kesilmiş insanlar görüyorlar. Böyle bir vahşet ancak demek ki Esed'e yakışır. Ve şuanda bunları yapıyor. Ve bu direkt bir barbarlıktır ve bu zulümdür. 'Zulm ile abad olunmaz.' Bu bizim bir sözümüzdür ve zulm ile ayakta da durulmaz" dedi.

"BEŞAR ESED GİDİCİDİR"

Başbakan Erdoğan, Suriye'deki zulüm karşısında Türkiye'nin sessiz kalmayacağını belirterek, "Ve ben çok açık söylüyorum; Beşar Esed gidicidir. Burada kalamaz. Er veya geç gidicidir. Ve şuanda o da kendi sonunu hazırlamaktadır. Kimler yardımcı oluyor, onları da zaten biliyorsunuz ama ben gerek Çin seyahatimde, gerek İran ziyaretimde gerekse Rusya ile yaptığımız telefon görüşmelerinde bunları da kendileriyle konuştuk. Bu araya bir Rusya görüşmesi sığdırabilirsek onu yapacağız. Aksi takdirde G-20'de bunları da Sayın Putin'le görüşeceğiz" ifadelerini kullandı.

"YEMEN MODELİ ÜZERİNDE TARTIŞILABİLİR"

Bir gazeteci ise, Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısının, bir açıklamasında, Suriye'de bir 'Yemen Modeli'nin uygulanmak istemesi durumunda buna destek verecekleri şeklinde bir açıklama yaptığını hatırlatarak, Türkiye'nin 'Yemen Modeli'ne nasıl baktığını sordu. Başbakan Erdoğan, soruya şu yanıtı verdi:

" 'Yemen Modeli'nin üzerinde düşünülebilir, konuşulabilir ama 'Yemen Modeli'nde biliyorsunuz Beşar Esed'in görevi bırakması gerekiyor. Şuanda Beşar Esed'i buna hazırladılar mı, hazırlamadılar mı onu da bilemem. Tabii nasıl bırakacağı da önemli. 'Yemen Modeli'nde bazı bu noktada sıkıntılar var. Ama 'Yemen Modeli' şuandaki duruma göre masaya yatırılabilecek bir modeldir, üzerinde konuşulabilir, tartışılabilir. Tabii Suriye'nin bir Yemen olmadığını da göz ardı etmemeliyiz. Bunu da iyi düşünmeliyiz ve ona göre bir adım atmakta fayda var diye düşünüyorum. Yeter ki o masaya gelsin, onu konuşmaya başlayalım."