Bağış, İsviçre'nin Zürih kentinde, "Ermeni soykırımı yoktur. Gelsin beni tutuklasınlar" demişti. Bağış'ın bu sözleri üzerine Zürih Savcısı Christine Braunschweig, ön soruşturma başlatmıştı. Savcı, yaptığı açıklamada şunları söylemişti:
"Geçen hafta savcılığımıza bu konu ile ilgili bir dilekçe ulaştı. Dilekçede Sayın Bağış’ın İsviçre Ceza Kanunu'nun 261. maddesinde ırkçılık başlığı ile yer alan kanuna muhalefet edildiği bildiriliyordu. Savcılığımız iddiayı ciddi bularak ön soruşturma başlattı. Şimdi Egemen Bağış’ın dilekçede konu edilen Ermeni soykırımını inkâr sözlerini söyleyip söylemediğini araştıracağız. Kendisinin diplomatik dokunulmazlığı olup olmadığına bakacağız. Bunların sonucunda yasaya aykırı bir durum var ve diplomatik dokunulmazlığı yok ise hakkında dava açacağız."

Bakanlığa çağrıldı

Bu gelişme üzerine, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Sinirlioğlu, dün İsviçre'nin Ankara Büyükelçisi Kunz'u, bakanlığa çağırarak soruşturma ile ilgili izahatta bulunmasını istedi. Sinirlioğlu, Kunz'a bu soruşturmayı "kabul edilemez" bulduklarını belirtti.