Buna göre, Aydın, Balıkesir, Denizli, Hatay, Malatya, Manisa, Kahramanmaraş, Mardin, Muğla, Tekirdağ, Trabzon, Şanlıurfa ve Van büyükşehir belediyesi oldu. Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Eskişehir, Erzurum, Gaziantep, İzmir, Kayseri, Konya, Mersin, Sakarya ve Samsun büyükşehir belediyelerinin sınırları, il mülki sınırı olarak belirlendi.

CHP Gül’e tepkili
Yasanın anayasaya aykırı olduğunu savunan CHP heyetinin Cumhurbaşkanı Gül’ün yasayı onaylamasının ardından Anayasa Mahkemesi’ne itiraz dosyasını hazırlamaya başladı. Hukukçu milletvekillerinin çalışmalarını tamamlamasının ardından itiraz başvurusunun MYK gündemine gelmesi, alınacak kararın ardından Anayasa Mahkemesi’ne başvurulması öngörülüyor. Anayasa Mahkemesi’nden beklenilen sonucun alınmaması durumunda, AİHM sürecinin de devreye sokulması planlanıyor. CHP’nin yasaya yönelik temel itirazları şöyle:
- Yasayla 29 kentte il özel idareleri ve bu kentlerdeki tüm belde belediyeleri kapatılıyor. “Bütünşehir”lerin sınırları dahilindeki en ücra belde ve köylere hizmet götürmesinde sıkıntı yaşanacağı anlaşılmaktadır.
- Yasayla her iki belediyeden biri ve 16 bini aşkın köy kapanıyor. Tüzel kişilikleri sona eriyor. Bu durum, Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı’na aykırıdır. Demokratik değildir. CHP olarak kapatılacak beldelerde yaptığımız referandumda halkın yüzde 95’inin kapatılmaya karşı olduğu sonucu çıktı.
- Yasayla bazı ilçelerin sınırlarında ciddi değişiklikler yapıldı. Kamuoyu, bu değişikliklerin seçime yönelik adımlar olduğunu düşünüyor.
- Tasarı ekonomiye ilişkin pek çok konuyu barındırmasına karşın, Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülmedi.
CHP Genel Sekreteri Bihlun Tamaylıgil de Denzil’deki açıklamasında, Büyükşehir Yasası’nı onaylayan Cumhurbaşkanı Gül’ü, “AKP’li olmaktan kurtulamamıştır” sözleriyle eleştirdi.

Cumhurbaşkanı partili
MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural da, dün TBMM’de yaptığı açıklamada Gül’ü Büyükşehir Yasası’nı onaylamasından dolayı eleştirerek, “Partili Cumhurbaşkanı arıyorlardı, işte partili Cumhurbaşkanı. Bin 680 belediye kapatılıyor, seçme ve seçilme hakkı elinden alınıyor ve bunu Cumhurbaşkanı duymuyorsa o zaman Sayın Cumhurbaşkanı milleti nasıl temsil etmektedir?” dedi.