CHP İstanbul Milletvekili Ali Özgündüz, TBMM Başkanlığı’na, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Çekimlerinin bir kısmı Adana’da tamamlanan James Bond serisi bir filmin çekimlerine İstanbul’da devam edilmekte olduğunu ifade eden Özgündüz, “Çekimlerden tarihi Kapalıçarşı’da yapılanlar esnasında yaşananlar, tartışmalara neden olmuştur. Kapalıçarşı’da gerekli önlemler alınmadan yapılan çekimler esnasında kazalar yaşanmış ve bu kazalardan birinde 330 yıllık geçmişe sahip tarihi binada hasar meydana gelmiştir” dedi.

“Filmin çekimleri öncesinde, film yapımcıları tarafından, Kapalıçarşı’da çekimler için izin alınmış mıdır?” diye merak eden Özgündüz, şu sorulara yanıt aradı:

“Eğer izin alınmışsa hangi kurum ve kuruluşlardan izin alınmış ve bahsi geçen izin için yapımcı şirket tarafından ödeme yapılmış mıdır? Ödeme yapılması söz konusuysa ne kadarlık bir ödeme, hangi kurumlara yapılmıştır? Çekimler için Anıtlar Kurulu izni mevcut mudur? Gerekli izinler alınmadıysa bunun nedenleri nelerdir?

Filmin çekimleri esnasında gerekli önlemlerin alınmadığı iddiaları doğru mudur? Tarihi eserlerin zarar görmemesi için alınması gereken önlemler alınmadıysa bunun nedenleri nelerdir? Önlem alındıysa kaza neden yaşanmıştır? Bu konuda Bakanlığınızca bir araştırma veya soruşturma yapılmakta mıdır?

Kapalıçarşı, Beyazıt ve Eminönü’nde, özellikle tarihi eserlerin gördüğü zararlar nelerdir? Bu zararların maliyeti nelerdir? Bu maliyet nasıl finans edilecektir?”