CHP Trabzon İl Başkanlığı tarafından Yerel Yönetimler Trabzon Bilgilendirme Toplantısı düzenlendi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın’ın konuşmacı olarak katıldığı toplantıda Trabzon’un Büyükşehir Belediyesi olması sonrasında yaşanacaklar tartışıldı.
Toplantı öncesinde CHP’nin Trabzon’un Of İlçesi’nde düzenlediği ‘Çay Mitingi’ ne değinen Günaydın, ÇAYKUR’un piyasayı regüle etme konusunda anlamlı adımlar atmadığını ileri sürdü.

ÜRETİCİS PERİŞAN
Üreticinin perişan olduğunu iddia eden Günaydın, “Üreticisi sadece düşük fiyattan değil özel sektörün tutumundan da şikayetçi . Bu bir skandaldır. Çünkü bütün sürecin toplam maliyeti 2 milyardır. Kaldı ki yaş çay yaptığını ödeyeceğiniz para kuru çay satışından gelecek olan paradır” dedi.

TRABZON İÇİN BÜYÜKŞEHİR OLUMLU MU?
Trabzon’da dahil 750 bin nüfusu geçen 13 ilin bütünüyle beraber Büyükşehir olması değinen Günaydın, “Yaklaşın yerel yönetimler sürecinde son derece önemli bir tasarı içişleri bakanlığı mutfağında pişti. Bu Büyükşehir Belediye tasarısı olarak topluma sunuluyor.
Ancak bunun ne getirip götüreceği bilinmiyor. Biz bu meseleyi etraflıca ele almak istiyoruz” dedi.


YEREL SEÇİMLERİ BU VİLAYETLER BELİRLEYECEK
13 ilin toplam nüfusunun 13,5 milyonu bulduğunu kaydeden Günaydın, “Bunların toplam nüfüsü 13,5 milyon. Trabzon’a en uzak mesafedeki köydeki vatandaşımız bile büyükşehir belediye bakanlığı için oy kullanacak.
2014’ün Mart’ın da yerel yönetimler seçimlerinde yeni modelle girecek. Nüfusun yüzde 75’i de bu vilayette yaşadığı için yeni yerel seçimleri de bu 29 il belirleyecek” dedi.

TOPLAMNDA 982 BELDE BELEDİYESİ KAPANACAK
Büyükşehir sınırları içerisinde kalan toplamda 982 belde belediyesinin kapanacağını kaydeden Günaydın, “Bu 982 belde belediye içerisinde 198’i CHP’li bakanlar tarafından yönetiliyor. Geri kalanlar farklı belediye başkanlıkları tarafından yönetiliyor.
Acaba biz burada belde belediyeleri kapattığımızda oradaki halk için olumlu mu olacak olumsuz mu olacak. Sıradan vatandaşın hayatına beldeleri kapatılarak mahalleye dönüşecek. Artık köylerde mahalleye dönüşecek. Bu durum normal vatandaşın hayatına yüksek fatura olarak yansıyacak”


KÖYLER KAĞIT ÜZERİNDE ŞEHİRLEŞECEK
Günaydın şöyle devam etti:
“Türkiye’de 15 bin köye de diyecekler ki bundan sonra siz mahalle oldunuz. Trabzon’a en uzak mesafedeki köy halkına diyecekler ki, “Ey köy halkı sen bundan sonra köylükten çıktın mahalleden çıktın kentleştin”. Normalde bir değişiklik var mı yok. Kağıt üzerinde şehirleşecekler”


VALİLERİN ELİNDEKİ YETKİLERİN BİR KISMI ALINACAK
Büyükşehir Belediyelerinin yüksek gelir elde eden Belediyeler olduğuna dikkat çeken Günaydın, “Trabzon çok fazla vergi üreten bir kent ise bu yüzde 5 önemli bir rakamdır. Ama değilse cüzi bir rakamdır.
Büyükşehir Belediyesinin ilanı gelirlerin artması demek oluyor ama hizmet edilecek alanın da çok fazla genişlemesi demek oluyor.
Şimdi siz il genel meclislerini kapatıp, belediye meclisine aktarırsanız valinin elindeki yetkilerinin alınıp sadece güvenliği ve idari işler kalıyor. Bunun basit bir yönetim değişikliği değil anayasa sürecinde ciddi bir ayrım olduğunun altını da çizmek isterim” dedi.