Tekin, 8. Doğanşehir Elma ve Kültür Festivali'nin açılış töreninde yaptığı konuşmada, Malatya'nın çok önemli siyasetçiler yetiştirdiğini belirtti. Malatya'nın bugün sadece kayısısıyla, elmasıyla değil, iki büyük devlet adamıyla da övünmesi gerektiğini vurgulayan Tekin, ''Eğer bu coğrafyada bugün, sıkıntılı olan bahar dediğimiz bir coğrafyadan farklı bir ülke durumundaysak işte o iki Malatyalı'nın ne kadar önemli olduğunu, Mustafa Kemal Atatürk'ten sonra ne kadar önemli işler yaptığını da görüyoruz. Sizler ne kadar övünseniz azdır. Ben bu ülkede yaşayan bir yurttaş olarak Sayın İsmet İnönü ve Sayın Özal'la gurur duyduğumu ifade etmek istiyorum'' diye konuştu.

Türkiye'de yerel yönetim anlayışının değişmesi gerektiği görüşünü savunan Tekin, şehirlerin ürettiği tarım ürünlerini daha iyi pazarlayabilmesi ve daha iyi hizmet alabilmesi için bunun gerekli olduğunu vurguladı.

Tekin, şunları kaydetti:

''Bakın Hollanda bir Malatya kadardır. Sadece Hollanda yılda 80 milyar dolar tarım ürünü ihracatı yapıyor. Hollanda'nın Malatya'dan fazlalığı ne? Hiçbir fazlası yok. Eksiği var, fazlası yok. Malatya ve Malatya gibi yerlerin sistemimizi, hukuksal yapımızı değiştirerek yerinde yönetilmesi gerektiğine inanıyorum. Malatyalı'nın, Doğanşehirli'nin ödemiş olduğu vergilerle daha fazla hizmet yapılabilir. Yeter ki bu yanlış anlayışı, yanlış sistemimizi değiştirerek, dünyada olduğu gibi, Hollanda'da olduğu gibi, Almanya'da olduğu gibi yönetim anlayışımızı değiştirirsek, elmamızı da kayısımızı da daha rahat pazarlama imkanı bulacağız. Aksi takdirde kim gelirse gelsin. Dünya, iyi adam kötü, adam dönemini kapattı, iyi sistem ve kötü sistemle yönetiliyor.''

Kentlerin büyükşehir olmasının vatandaş açısından çok da önemli olmadığını dile getiren Tekin, büyükşehirin getireceği tek külfetin yeni vergiler olduğunu belirterek, ''Şehriniz ister bütün olsun, ister büyükşehir olsun hiç merak etmeyin hayatınızda hiçbir şey değişmeyecek'' dedi.

Tekin, ''Şu anki yerel yönetim anlayışımız, belediyecilik anlayışımız, dünyanın her yerinde çürümüş bir anlayıştır'' ifadelerini kullandı.

Festivalin açılışına CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Doğanşehir Kaymakamı Mehmet Soğukpınar ve Belediye Başkanı İbrahim Karaman ile çok sayıda vatandaş da katıldı.