TBMM Başkanı Cemil Çiçek, özel yetkili mahkemelerin yetkilerinin sınırlandırılması tartışmalarıyla ilgili, ''Bir şeyin varlığından şikayet ederken, yokluğunda ortaya çıkabilecek problemleri de iyi hesap etmemiz lazım'' dedi.

Çiçek, Beypazarı'nda gerçekleştirilen 13. Beypazarı ve Yöresi Festivali'ne katıldı. Programın sonunda gazetecilerin sorularını cevaplayan TBMM Başkanı Cemil Çiçek, özel yetkili mahkemelerin yetkilerinin sınırlandırılması tartışmalarıyla ilgili soru üzerine, Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 250. maddesiyle ilgili tartışmanın tüm 250'yi uygulayan mahkemelerle ilgili olmadığına işaret etti.

Daha çok İstanbul'un bu tartışmayı gündeme getirdiğini kaydeden Çiçek, "Acaba sorun mahkemeden mi kaynaklanıyor? Bu türlü tartışmalar var bence. Tepkisel değerlendirmeler yerine soğukkanlı değerlendirme yapmak gerekecektir. 250 ile ilgili Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne müracaatlar yapıldı. AİHM, bu mahkemeleri adil yargılama ve hakim açısından görüşler ortaya koydu. Bunlar olumsuz görüşler değil. Daha çok uygulamanın getirdiği sıkıntılar olarak gözüküyor. Uygulamadan kaynaklanan sıkıntılar varsa bunlar değerlendirilebilir. Yani baştan düzenlemeler yapılabilir. Bir şeyin varlığından şikayet ederken yokluğunda ortaya çıkacak problemleri de iyi hesap etmemiz lazım" şeklinde konuştu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın gündeme getirdiği partili Cumhurbaşkanı tartışmasıyla ilgili soru üzerine Çiçek, bu konuların Anayasa yazım sürecinde ele alınacağını belirtti. Çiçek, "Zaten şimdi temel hak ve özgürlükler bölümünü yazıyoruz. Arkasından yasama, yürütme organlarının görev, yetki ve sorumlulukları bölümü gündeme gelecek. İster istemez bu düzenlemelerde bu konular tartışılacaktır. Benimsediğiniz modele göre de devletin organları arasındaki yetkiyi ona göre düzenleyeceksiniz. Onun için bu tür tartışmalar yapılabilir. Yazım sürecinde bakacağız" dedi.

Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nda başkanlık sisteminin görüş ayrılığına yol açık açmayacağı sorusu üzerine Çiçek, "Yeni bir Anayasa yapmaya dört siyasi parti de söz verdi. Bunlar tartışılacaktır. Tartışmada mahsur yok ama tartışmayı suçlamaya dönüştürmeden yapmak lazım. Biz de ne tartıştığımızı bilerek tartışmalıyız. Türkiye belli bir süredir konuyu değil konuyu gündeme getireni tartışıyor. Ondan da bir sonuca bazen varamıyoruz" değerlendirmesini yaptı.
MHP lideri Bahçeli'nin, Erdoğan-Kılıçdaroğlu görüşmesine gösterdiği tepkinin hatırlatılması üzerine Çiçek, çok uzun zamandan beri, Türkiye'nin sorunlarının konuşarak, tartışarak, müzakere ederek, uzlaşılarak çözüme kavuşturulacağını ifade etmeye çalıştığını anlattı. Çiçek şunları kaydetti:

"Sayın Başbakanla yapılan görüşmeyi ben şahsen olumlu buluyorum. İnşallah bu bir defa olmaz, bundan sonra da fırsat buldukça bu tür görüşmeler herkesle yapılır. Sadece iki parti arasında değil. Herkesin kendisinin uygun gördüğü bu görüşmeler yapıldığı takdirde ülkedeki gerginlikleri azaltır. Kutuplaşmaları azaltır. Konuşamazsak anlaşamayız. Ancak konuşanlar anlaşabilir. Biz ki ülkenin her sorunu başkalarıyla konuşuyoruz. Biz birbirimizde niye konuşmuyoruz ya da birbirimizle bugüne kadar niye konuşmadık? 12 Haziran'da seçimlerin üzerinden 1 yıl geçmiş oluyor. Bir yılda ilk defa oluyor. Keşke bu konuşmalar çok daha evvel yapılabilseydi. Zannediyorum bugün yaşadığımız bir kısım sıkıntıları ya yaşamazdık, ya da bu boyutta yaşamazdık. Bundan sonra bu nasıl devam eder, içeriği, şartları nedir, her siyasi parti kendi takdir edecektir ama kamuoyunda da olumlu karşılandığını görüyorum."