Tayyip Erdoğan ile belediyeciliğe başlayan AK Parti Trabzon Milletvekili aday adayı Davut Çakır’dan Trabzon’un sorunlarına yönelik önemli açıklamalar.  Novotel’de kahvaltılı bir basın toplantısı düzenleyen Çakır, 1994 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile belediyeciliğe başladığına dikkat çekerek, “2025 seçimini beka ve istiklal seçimi olarak görüyoruz. Bazı arkadaşlar madem ‘6-0 diyorlar. 6’ya yazdırsın kendilerini’
Dedik arkadaşlar biz size güvenerek bu pozu verdik. İl Başkanına değil. 106 bin 339 üyemiz var. Her AK Partili bir arkadaşını ikna ettiğinde bu işin 6-0 olması içten bile değil. AK Parti’nin farklı bir özelliği var. 2 bin 500 temayülde bize oy veren arkadaşlar var. Farklı bir teşkilatımız var.

Temayül bizim için çocukken karnelerde notlarımız vardır. Davranış notları vardır bir de öğretmenlerin kanaat notları vardır. Davranış notlarımız pekiyi olursa öğretmenlerimiz de ona göre verir. Esas notlarımız Ankara’da. Orada aldığımız notlara göre takdir teşekkür alacak arkadaşlarımız var. Belki notlarımız da ona göre sıralanacak.
1994 yılında ben Pendik Belediyesinde Tayyip bey de İstanbul Büyükşehir Belediyesinde, belediyeciliğe başladık. O kadrodan epey bakan çıktı” dedi.

İSTANBUL’DAN EN ÇOK KONUŞULAN KONU TRABZON’UN GÖÇ VERMESİ

İstanbul’da en çok konuştukları konuların Trabzon’un İstanbul’a göç vermesi olduğunu ifade eden Çakır, şu şekilde devam etti:

“En çok konuştuğumuz konulardan biri, İstanbul’a göç veren Trabzon, Rize, Ordu ve Giresun’u planlamadan İstanbul’u planlamamak lazımdı. Maalesef Trabzon’un çevre düzü planları İstanbul’dan sonra yapıldı.
Biz o dönem İstanbul’un Anayasasına yeni sanayi olmayacak diye yazdık. Bu Trabzon, Sakarya gibi şehirlerde olsun dedik. Bu Trabzon için fırsattı. Biz kıyı şehriyiz. Artık burada üretim için uğraşılması düşüncesindeyiz.
2009’da Pendik Belediyesi aday adaylığına çıktık. Siyaset nasip işidir. Temayülden birinci çıktık. Diğer arkadaşımız kazandı ama son 5’e bıraktı bizi Tayyip bey. O süreçten sonra yeniden Büyükşehir Belediyesine döndük. Bu kez Projeler Daire Başkanlığı yaptık. Bir çok proje bizden geçti.

Hizmet 3 işte yapılıyor. Birincisi ekip, ikincisi ekipman üçüncüsü para.

İstanbul’da bir avantaj yakaladım. Bizim Düzköylüden daha çok Düzköylü Pendik’te var. Biz Trabzon’a ilk geldiğimde İstanbul’da ki Düzköylülere 20 sene hizmet ettim. Şimdi Trabzon’a hizmet edeceğiz.
İstanbul’da siyaset yaparken Rizeliler de destek veriyordu. Karadenizli olarak görüyordu bizi. Ama burada kıyısı köşesi ile uğraşılıyor. İnşallah bu bütünlüğü sağlarız.”

TRABZON’DAN YETİŞMİŞ ADAM AZ

Trabzon’un Ankara’da yetişmiş çok adamı olması gerektiğini ifade eden Çakır, “Bugün bizim Ankara’da Trabzon’da yetişmiş bir çok adamımız olması gerekiyordu. Ama Trabzon’da adam yetiştirme en zor iş. Biz hazır olanlarla çalışıyoruz. Bizim Trabzon’dan adam yetiştirip Ankara Bürokrasisine göndermemiz gerekiyor. Adam olmadan bu iş zor. Paranız olsa bile o işi harcarken adamınız olması gerekiyor. Doğru işi üretmek için.

Ben 20 yıldır yerel bürokrasi ile uğraşıyoruz. Benim telefonumda 9 bin kayıt var. 3 binini yeni kaydettim. Trabzon teşkilatını. Yerel siyasetle uğraşan insanlar, daha önce çalıştığınız yerde bile sizi arıyorlar. Ankara’da olduğunuzda sizi kim arar milletvekili arar başka biri arar.
İyi bir Trabzon yaşadık.” Dedi.



TRABZON SÜREKLİ KAN KAYBEDİYOR

Çakır, Trabzon’un sürekli zayıfladığını giderek kan kaybettiğine dikkat çekerek, “Bu şehir hasta bir şehir. Sürekli zayıflıyor. Sürekli kan kaybediyor. 2 300 kapasitesi olan bir şehiriz. 766’ya göre para alıyorsunuz. 2 300’e göre para harcıyorsunuz. Bu çok zor bir iş. Ankara ayağında belki de en önemli konu budur Trabzon’da.

İstanbul’un 5’de 4’ü alanı var. İstanbul 15 milyona göre para alıyor. Siz 766’ya göre para alıyorsunuz. Biz İstanbul’da yerel imkanlarla hizmet ettik. Trabzon’da yerel imkanlarla hizmet mümkün değil.
Trabzon’da sahipsiz bir şey yok” diye konuştu.



TRABZON’A ANKARA’DAN DAHA FAYDALI OLURUZ
Trabzon’un handikaplarını da sıralayan Çakır, “Hizmetle ilgili başka bir handikabımız var. Son kurulan büyükşehirlerin ortalama kırsal nüfusu yüzde 30. Bizim yüzde 40. Kırsal nüfus hiç para almadan hizmet ettiğiniz nüfustur. Trabzon’da da bu neredeyse yarısı. Sizin köylerden şuradan buradan bir şey almanız mümkün değil.

Eskimiş bir şehiriz. Güneye de sıkışmış bir şehiriz. Bizim nüfus baskımız yok. Bizim çok daha nitelikli bir şehir olmamız lazım. Bunun da yolu Güney Çevre yolu ve Kanuni Bulvarından geçiyor. Aslında biz bunları fırsat bilip bu şehri güneye taşımamız lazım.

Bu sorunların çoğu genelden çözülecek sorular. Yerelde bir ayağı olacak ama bunun ağırlıklı işi Ankara’dır. Biz o zaman Trabzon’a Ankara’dan daha faydalı oluruz. Bizim sadece Ankara ayağımız yok. Bir de İstanbul ayağımız var. İnşallah İstanbul’un nimetlerinden Trabzon’u faydalandırırız.

Bir milletvekilinin iki tane önemli görevi var. Şehrin problemlerine sahip çıkmak. Diğeri de şehri vizyon projelerini takip etmek.
Vizyon projelerine baktığımızda aslında Trabzon kamuoyu çoğu projede ittifak etmiş halinde. Yatırım adası, Güney Çevre yolu, ikinci pistte itilaflar var. O konuda bende farklı düşünüyoruz. Ama bunu bakanlıkla merkezi idare ile çalışıp bir yere getirmek lazım. Ama bana göre iyi etüt edilmesi lazım. Demiryolu ve ikinci devlet üniversitemiz var.
KTÜ teknik bir üniversite ama ciddi eksikliğimiz var. ODTÜ ve İTÜ’nün TEKNO parkı var. Biz de KTÜ, Tıp ve Eğitimle uğraşmaktan bu alan zayıf kaldı” dedi.



GENEL SEKRETERLİK OLMAMASI LAZIM

Trabzon için devlet imkanları ile faydalanılması gerektiğini ifade eden Çakır,  sözlerine şu şekilde devam etti:
“Biz daha önce yaptığımız yerelde idarecilikte yerelin imkanları ile yaptık. Ama bizim gibi şehirlerde devlet imkanlarından faydalanmak lazım. Devlet imkanlarından şöyle faydalanmak lazım. Ankara ayağımız eksik. Büyükşehir belediye başkanı 1 gün Ankara’ya gider. Ama milletvekili olarak her gün o konuyu takip edersiniz. Bir KIRDES ödeneği çözsek, Trabzon bütçesi kadar bütçe almış oluyoruz.
Büyükşehirlere iki kategoride bakmak lazım. Bir son yapılanlar bir de diğer büyükşehirler. Büyükşehir’de alan büyüdükçe hizmet imkanı fazla oluyor. Burada öyle değil. Trabzon’da Genel Sekreterlik bana göre bu tür küçük Büyükşehirlerde Genel Sekreter olmaması lazım. Ben 7 sene önce 622 bin nüfuslu ilçede Teknik Başkanlık yaptım. Şimdi Merkezi 300 bin olan toplam nüfusu ilçe belediyesi kadar olan bir şehirde ikinci makama ihtiyaç yok.

Şuan ki yapının problemi İstanbul’da Genel Sekreterlik çok önemli makamdır. Bizim gibi yerlerde Genel Sekretere aslında çok ihtiyaç yok. Küçük Nüfuslu belediyelerde ihtiyaç yok. Adam kaybı ve zaman kaybıdır. Siz yapı büyüdükçe o sistemi oluşturursunuz.

 Şuan da bu tür nüfusu ufak olanların Büyükşehir değil de bütün şehir yapalım diye tartışma var.”

ARKAYA BAKMAYACAĞIZ

Trabzon’a gelişinin ardından, milletvekilliğine aday olmasıyla ilgili olarak Çakır, “Bizim Trabzon’a gelişimiz onaylıydı. Trabzon gündemimiz de yoktu. Trabzon’a gelmeden önce Malatya, TOKİ Başkan yardımcılığı vardı. O yüzden Trabzon’a onaylı geldik.

Trabzon’a gelirken, bana bırakılsaydı Kocaeli’ne Genel Sekreter veya TOKİ Başkan yardımcısı olmamız lazımdı. Trabzon’a gelirken burası memleketimiz 4 yıl hizmet ederiz 4 yılın sonunda iki seçim birleşiyor o zaman milletvekili adayı oluruz. Geldiğimiz şartlar ile şimdi şartlar değişti. 3 dönem devam edecekti. Kaldırma kararı alacaklardı. Şimdi biz de buraya gelirken şunu hesapladık. Burası memleketinize gelirken siyaset yaparsınız ondan sonra hizmet edersiniz.

Bizim alanımız açık. Bu dönem AK Parti’nin 3 dönem şansı dolmuş bir çok insan var. Bu dönem siyasete girdiniz girdiniz, gelecek dönem ancak sakatlanan insanın yerine girersiniz. Alan açık. Sizin alanınız açık. Siyaset yapacak alanınız açık. Gidip düz milletvekiline talip olsak gitmeyiz. Burada alan açık.
Bende bugün siyasette ki arkadaşlara raip gözüyle bakmıyorum. Herkes kendi ile rakip ancak sırada rakibiz. Elbette belli istişareleri yaparak yola çıkmanız gerek. Arkaya bakacak mısın bakmayacağız” dedi.