Partisinin İl Kongresi’ne katılmak üzere Sivas’ta bulunan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutuoğlu, Irak Başbakanı Maliki’nin ‘Türkiye iç işlerimize karışıyor’ sözlerine ilişkin olarak, “Ümit ederiz sayın Maliki ciddi bir muhasebe yapar. Ve niye Irak’taki herkes küsüyor ve niye bir, iki ülke dışında dost ilişkilerim yok bunu düşünür. Şuana kadar da çok yakın ilişkiler oldu, hep destek verdik. Bizi de kaybetmenin bölgede ne tür sonuçlar açacağını hesap ediyor olması lazım” ifadelerini kullandı. Sivas Belediyesi’ni ziyaret eden Dışişleri Bakanı Ahmet Davutuoğlu ve Milli Savunma Bakanı Doğan Ürgüp, belediyenin çalışmaları hakkında Belediye Başkanı Doğan Ürgüp’ten bilgi aldı.

Ziyaretin ardından Belediye Başkanı Ürgüp, Bakan Davutoğlu’na Irade-i Milliye kitabı hediye etti. Çıkışta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Ahmet Davutoğlu, Irak Başbakanı Maliki’nin ciddi bir muhasebe yapması gerektiğini söyledi. Maliki’nin sıkıntıya sebep olmaktansa aşmaya çalışmasını umut ettiğini kaydeden Davutoğlu, “Sayın Maliki ile, sayın Barzani ile sayın Haşimi ile Lii kökenli siyasilerle burada mezhep farkı olmaksızın birçok kesimde yaşadıkları sıkıntılar var. Biz bu sıkıntıların aşılması için ancak ve ancak olumlu katkıda bulunuyoruz. Hep olumlu katkıda bulunduk. Sayın Maliki Irak içerisindeki siyasi sorunların aşma yönünde gayret sarf etme yerine dışarıda bir düşman üretmeye çalışırsa çok büyük hata yapar. Irak’a da zarar verir, inandırıcı da olmaz. Irak halkı bizim Basra’da da, Musul’da da, Erbil’de de başkonsolosluklarımız var. Bütün Irak halkıyla temas halindeyiz. Hiçbir ayrım gözetmedik özellikle de şii kardeşlerimize. Birinci Dünya Savaşı’ndan beri omuz omuza savaştığımız Şii kardeşlerimizle aramıza nifak sokmaya kimse çalışmamalı. Basra’da İngilizlere karşı bizimle birlikte Şii kardeşlerimiz istiklal mücadelesi vermiştir.

Biz onların hepsiyle yakın gönül bağı içindeyiz. Onlarla Sünni kardeşlerimizi ayırt etmeye çalışmak, onlarla bizim aramızda farklılık varmış gibi görüntü ortaya çıkarmaya çalışmak doğru değil. Hiçbir zaman Türkiye’nin böyle bir gündemi olmadı. Ümit ederiz sayın Maliki ciddi bir muhasebe yapar. Ve niye Irak’taki herkes küsüyor ve niye bir, iki ülke dışında dost ilişkilerim yok bunu düşünür. Şuana kadar da çok yakın ilişkiler oldu, hep destek verdik. Bizi de kaybetmenin bölgede ne tür sonuçlar açacağını hesap ediyor olması lazım. Umut ederim bu muhasebeyi yapar Sıkıntıya sebep olmaktansa bunu aşmaya çalışır” dedi.

DAVUTOĞLU: “28 ŞUBAT SÜRECİ HALKIN YAKIN GEÇMİŞİYLE YÜZLEŞMESİDİR”

28 Şubat sürecine ilişkin açıklamalarda bulunan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, sürecin halkın yakın geçmişiyle yüzleşmesi ve muhasebesi olduğunu kaydetti. Davutoğlu, “28 Şubat iradei milliyeye yönelik bir müdahaleydi. Bu müdahaleyi ister postmodern darbe şeklinde, bazıları balans ayarı şeklinde tanımladılar ve bunu gururla da savundular. Bunun acılarını herkes çekti. Sadece kıyafetleri yüzünden ne büyük acılar yaşadıklarını biliyorum öğrencilerimizin. Siyasi düşünceleri sebebiyle akademisyenlerin nasıl takibat altına alındığını biliyorum, nasıl fişlendiklerini biliyorum. Memurların nasıl kategorilere ayrıldıklarını biliyorum. Bunu biz hukuki süreç olarak görüyoruz. Hukuki süreç hakkında bir kanaat beyan edilmez. Kendi doğası içinde seyredecektir. Ama yakın siyasi tarihimiz var, onunla ilgili kanaat beyan edebiliriz. Bunu bir intikam hissiyle değerlendirmemek lazım. Bu bir muhasebedir, bir halkın yakın geçmişiyle yüzleşmesidir, sorgulamasıdır, muhasebe yapmasıdır. Bunun da yapılması lazım” ifadelerini kullandı.