Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile temaslarda bulunduğu Çin'de, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ve Güvenlik Konseyi üyelerinin dışişleri bakanları ile telefon görüşmeleri yapıyor.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, P5 1 ülkeleri adına müzakereleri yürüten AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton ve İran Ulusal Güvenlik Konseyi Sekreteri Said Celili ayrı ayrı Davutoğlu'nu telefonla aradılar.

Celili ve Ashton, İran'la P5 1 ülkeleri (BM Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi ve Almanya) arasındaki nükleer müzakerelerin İstanbul'da yapılacağını teyit etti. Ashton, Türkiye'nin sürece katkısı için teşekkür etti.

Davutoğlu, Celili ile görüşmede ayrıca kendisine atfen İran basınında çıkan haberlerden duyduğu rahatsızlığı iletti. Celili de bunun üzerine konuyla ''derhal ilgileneceğini'' söyledi.

Suriye için görüşmeler
Edinilen bilgiye göre, Bakan Davutoğlu ayrıca BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Çin Dışişleri Bakanı Yang Cieçı ile görüştü.

Davutoğlu, Genel Sekreter'e Türkiye-Suriye sınırındaki son olaylar hakkında bilgi verirken, Ban Ki-mun BM ve Arap Birliği'nin Özel Temsilcisi Kofi Annan'ın yarın Hatay'a gelerek temaslarda bulunacağını hatırlattı ve Türkiye'nin sığınmacılara yardımları için teşekkür etti.

Rus Dışişleri Bakanı Lavrov ile telefon görüşmesinde de Davutoğlu, Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim'in yarın Moskova'yı ziyaret edeceğini anımsatarak, bu ziyaret öncesinde Rusya'dan Suriye'ye net bir mesaj verilmesini istedi. Davutoğlu, Lavrov'a bugün sınırdaki olaylar hakkında da bilgi vererek, ''bunun artık sadece bir insani sorun değil, hem insani hem de sınırlar için bir güvenlik sorunu halini almaya başladığı'' hususunu Muallim'e aktarmasını istedi.

Bakan Davutoğlu, Çinli Bakan ile de Başbakan Erdoğan'ın ziyareti çerçevesinde ikili bir görüşme yaparak, son gelişmelere dair bilgi verdi.

Davutoğlu'nun ABD, Fransa ve İngiltere dışişleri bakanlarını da önümüzdeki saatlerde araması bekleniyor.