Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, cari açığın azalmasının, hatta cari fazla veren bir ülke haline gelmenin sadece ekonomik reformlarla mümkün olmayacağını belirterek, ''Ancak eğitimde çok daha ileri uygulamalarla, ileri bir sistemle, ileri bir müfredatla bunu yakalayabileceğiz'' dedi.

Babacan, Öğretmenler Günü dolayısıyla 81 ilden gelen öğretmenleri Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın İstanbul'da olması dolayısıyla Başbakanlık Yeni Bina'da kabul etti.

Babacan, öğretmenlerin gününü kutlayarak başladığı konuşmasında, hükümet olarak 10 yıldır eğitime büyük önem verdiklerini anlattı. Bütçede en yüksek payı eğitime ayırdıklarını hatırlatan Babacan, 2002 yılında bunun böyle olmadığını başka kalemlerin ön sırada olduğunu belirtti.

Türkiye'nin geleceğinin bugünkü uygulanan eğitim politikalarıyla alakalı olduğunu kaydeden Babacan, öğretmenlere seslenerek, ''Eğer biz geleceğin nesillerini, 2023'ün Türkiye'sine, 2050'nin Türkiye'sine hazırlamak istiyorsak, bir bakıma ülkenin geleceği sizlere emanet edilmiş durumda'' diye konuştu.

Şu anda Türkiye'nin dünyanın en büyük 16'ıncı ekonomisi olduğunu, hedeflerinin ilk 10 ekonomi arasına girmek olduğunu hatırlatan Babacan, şöyle konuştu:

''O hedefe ulaşabilmek ancak çok daha iyi yetişmiş gençlikle mümkün olabilecek. Milli Eğitim Bakanımız Ömer Bey'le son 1 yıldır çok çalıştık. Özellikle işgücü piyasası açısından Türkiye ekonomisinin geleceği açısından da beraber yoğun mesai harcadık. Herhangi bir eğitim politikasının en önde gelen konusu öğretmendir. Öğretmenlerimiz ne kadar başarılı olursa, ne kadar iyi performans ortaya koyarsa bu Türkiye'nin de çok daha parlak bir geleceğe, çok daha müreffeh bir geleceğe ulaşması anlamına gelir.

Türkiye'nin bir cari açığı var ve bunu azaltmak için de yoğun bir çaba içindeyiz. Cari açığın Türkiye'de azalması, hatta cari fazla veren bir ülke haline gelmemiz ekonomi alanında ne yaparsak yapalım sadece ekonomik reformlarla mümkün olmayacak. Ancak eğitimde çok daha ileri uygulamalarla, ileri bir sistemle, ileri bir müfredatla bunu yakalayabileceğiz. Türkiye olarak ancak fert fert daha yüksek katma değer ürettikten sonra azu ettiğimiz refah noktasına ulaşabileceğiz.''

Babacan, bu noktada öğretmenlere güvendiklerini, öğretmenlerin zaten Türk kültüründe ayrı bir yeri olduğunu kaydetti.

Öğretmenlere tek tek başarılar dileyen Babacan, 81 ildeki tüm öğretmenlere de selamlarını ilettiğini söyledi.

-Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer-

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer de bugünün özel bir gün olduğunu ifade ederek, kendilerini yalnız bırakmadığı için Babacan'a teşekkür etti.

Eğitime verdiği destek dolayasıyla Babacan'a teşekkür eden Dinçer, ''Milli Eğitim Bakanı olduğum dönemde de sonraki dönemde de Sayın Babacan bize çok güçlü destekler verdi. Özellikle eğitim konusunda bizim için adeta ikinci eğitim bakanı olarak düşünebilirsiniz. O kadar önemli ve güçlü destekler veriyor'' diye konuştu.

Babacan'ın, önceki bütçe kaynaklarından, bütçede görülmediği halde oldukça önemli bir kaynak vermesi sebebiyle yarım kalmış 160'a yakın okulu tamamladıklarını anlatan Dinçer, bu yıl yine bütçeden önemli oranda destek sağlanacağını kaydetti.

-Olimpiyat şampiyonu hayatı öğretmek istiyor-

Öte yandan kabulde 2012 Londra Olimpiyatları'nda kadınlar atletizm 1500 metre yarışlarında Türkiye'ye ilk defa altın madalya kazandıran milli sporcu Aslı Çakır Alptekin, Kütahya Saka İlköğretim Okulu'nda bir yıldır beden öğretmeni olarak görev yaptığını belirterek, öğrencilerine hiçbir zaman pes etmemeyi, hayatı ve hayat tecrübelerini öğreteceğini ifade etti.

Diyarbakır'dan gelen İngilizce öğretmeni Gülsüm Özerol aslen Mersinli olduğunu, zorunlu görevinin bitmesine rağmen Diyarbakır'da görev yapmaya devam ettiğini belirterek, geçen yıl yenilikçi öğretmenler programında Türkiye birincisi ve Ürdün'de de Ortadoğu birincisi olduklarını söyledi.

Özerol, öğretmenler olarak eğitimde fark yaratırken, öğrencilerin, gençlerin hayatlarında fark yaratıklarında gerçek başarıyı elde edeceklerini  belirterek ''Burada olmaktan çok mutluyum'' dedi.

Kırıkkale'den gelen edebiyat öğretmeni Yıldırım Türk ise genç öyküler adı altında Türkiye genelinde bir yarışma düzenlediklerini daha sonrada bu öyküleri kitaplaştırdıkları için seçildiğini ifade etti.

Trabzonda gelen Hüseyin Bayram da işitme engelliler için yaptıkları çalışmalarla dereceye girdiklerini dile getirerek, amaçlarının daha iyi projeler üretmek olduğunu anlattı.

Dinçer, daha sonra günün anısına Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'a bir buket çiçek takdim etti. Babacan da Başbakan Erdoğan adına çiçeği aldığını belirterek teşekkür etti.

Babacan ve Dinçer, ardından 81 ilden gelen öğretmenlerle toplu fotoğraf çektirdi.