Siyaset, terör örgütü mensuplarıyla kucaklaşan BDP'lilerin dokunulmazlıklarının kaldırılacağını konuşurken gözler Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne çevrilmiş durumda.

Somut adımlar, 1 Ekim'de Meclisin açılmasıyla birlikte atılacak.

757 Dokunulmazlık Dosyası

Meclis Anayasa Adalet Karma Komisyonu'nda bulunan 757 dosyadan 579'u BDP, 74'ü CHP, 60'ı AK Parti, 16'sı MHP, 27'si bağımsız, 1'i ise KADEP milletvekillerine ait.

579 Dosya BDP'lilere İlişkin

Ancak bazı BDP'li milletvekilleriyle terör örgütü mensuplarının kucaklaşması konusunda Meclis'e gelecek fezlekelerle dosya sayısı da artacak.

Meclis'teki dokunulmazlık dosyaları, düzenlendiği suçlar açısından geniş bir yelpazeyi kapsıyor.

Dokunulmayı Bekleyen Dosyalar

575 dosyadan 245'ini "terör örgütünün propagandasını yapmak", 149'unu "Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet", 103'ünü "suçu ve suçluyu övmek", 48'ini "Seçim Kanunu'na muhalefet", 37'sini de " Kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret'' suçlarını kapsıyor.

Ayrıca, "örgüt üyesi olmak", "Başbakan'a hakaret", "halkı askerlikten soğutmak", "cinsel taciz" ve "Cumhurbaşkanı'na hakaret" suçlarına ilişkin de dosyalar bulunuyor.

Anayasa'nın 83'üncü maddesine göre milletvekilleri, Meclis'teki oy ve söylemlerinden ve bunları Meclis dışında tekrarlamaktan sorumlu tutulamıyor.

Ancak Cumhuriyet savcılığının suç oluşturduğuna kanaat getirdiği dosya, Anayasa Adalet Karma Komisyonu'nca ele alınıyor ardından Meclis Genel Kurulu'nda milletvekilinin dokunulmazlığının kaldırmasına ya da dönem sonuna ertelemesine kararı veriliyor.