Erdoğan'ın konuşmasından satırbaşları:

Ordadoğu ve Afrika'daki değişimleri yakından hissediyoruz. Adalet ile zulüm arasında ince bir sınır vardır. Biz o sınırın adalet tarafındayız.

Kimse BM'nin adil bir bina üzerinde inşa edildiğini söyleyemez. Birleşmiş Milletler'de 5 üye ne derse o oluyor. Dünyayı bu 5 üyenin insafına bırakıyoruz. Bu ülkelerin temsili bütün dünyayı temsil etmiyor. Öyleyse BM'nin reforme edilmesi şart.BM'nin adalet  üzerinde reform edilmesi şart.

BM başta olmak üzere bütün uluslararası kuruluşlar yeniden düzenlenmeli.

BM bütün çabalarımıza rağmen Suriye'ye müdahale etmedi. Suriye konusunda masum insanların öldürülmesine yeşil ışık yakan bir tutum var. BM'nin sesi çıkmıyor BM Suriye'de acizlik içindedir. Adalet Suriye halkının da hakkıdır. Adalaleti Esed değil Suriye jhalkı tesis edecek.

Suriye'de hergün insanlar ölrüken bu durumdan çıkar amaçşlayanlar var.

Suiye halkının üzerinden nasıl menfaat sağlarımın üzerinde düşündükçe insanlık değişemeyecek.

Gelişmiş ülkeler olarak karar mekanizması olarak bilinen bilmeli arık Avrupa dünyanın tek merkezi değildir. Dünya ekonomik olarak da yapısal bir dönüşüm içerisinde. Dünyadaki insaların arasındaki gelir uçurumu korkunç derecede bulunuyor. Dünya nüfusunun yarısı 2,5 dolarla yaşamaya çalışıyor.

Mevcut güç dengesini daha doğru yyansıtan G 20'nin dikakte alınması gereken bir oluşum oalrak görüyorum. Biz az gelişmiş ülkelere yardımız adalet duygusunun bir gereği oarak görüyoruz. Daha geçen yıllara kadar kaderini bırakılmış Somali, kalkınıyor. Somali halkı artık geleceğe umutla bakıyor.

Arakan'da yaşananalrı görmezden gelemezdik. Gelmedik. Bölgeye yardım elimizi uzattık.

Her toplumda terörisler çıkabilir. Ancak o dinin ve toplumun onları teşvik ettiği anlamına gelmez. Peygamberimize hakareti kabul edemeyiz. Düşünce özgürlüğü adı altında peygamberimize hakaret edilmesine göz yumamayız.