‘Yurtsever arkadaşların’çini operasyonu

Sinanpaşa Camii’nden 2002’de çalınan 34 parça çini Türkiye’ye getirildi. Bakan Günay, levhanın “yurtsever bazı arkadaşların” katkılarıyla İngiltere’den getirildiğini açıkladı

ANKARA - Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Başbakanlık Merkez Bina’da düzenlediği basın toplantısında, Sinanpaşa Camii’nden 2002 yılında gerçekleştirilen soygunda çalınan ve kısa süre önce Türkiye’ye getirilen 34 parça çiniyi tanıttı. Ülkeye iadesi gerçekleştirilen eser sayısının 1993-2002 yılları arasında 863, AK Parti’nin iktidarda olduğu yaklaşık 10 yıllık dönemde ise 4 bin 67 olduğunu ifade eden Günay, bu eserlerin de 3 bin 312’sinin kendi bakanlığı döneminde Türkiye’ye iade edildiğini söyledi. Göreve geldiği tarihten bu yana Türkiye’ye iade edilen eserlerden 2 bin 293’ünü çeşitli dönemlere ait altın, gümüş ve bronz sikkeler, kalan bin 19’unu ise yasa dışı yollarla yurt dışına götürülen heykeller, antik tıp aletleri, mezar stelleri, çiniler, çeşitli seramik, metal ve taş arkeolojik eserlerin oluşturduğunu anlatan Bakan Günay, geçmişte bazı camilerden çalınan eserlerin geri getirilmesiyle ilgili çalışmalara da dikkati çekti.

Ülkede yurt dışına çıkarılan eserlerin Türkiye’ye gelmesini istemeyen bazı lobiler olduğunu vurgulayan Günay, bunun yanında gerek yurt içinde gerekse yurt dışında kendileriyle işbirliği yapanlar da bulunduğunu kaydetti.

Özel katkılarla takip ettik

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın bu dikkatinin bilinir hale geldiğini ifade eden Günay, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu çerçevede biz daha önce yine Yenişehir Sinanpaşa Camisi’nden çalınan bir başka eserin peşine düştük. Bu eser bir pencere üzeri süslemesi ve Kuranı Kerim’deki Haşr Suresi’nin 23’üncü ayetinden bir parçayı içeriyor. Yüce Allah’ın bazı sıfatlarını içeriyor ki son derece önemli, son derece değerli bir çalışma bu.

Bunu özel olarak bu Ramazan ayı içinde gerçekten yurtsever bazı arkadaşlarımızın çok özel katkılarıyla resmi mercilerin tamamen dışında takip ettik. Bir biçimde konudan bilgi sahibi oldum. Bir anlamda bu arkadaşlarımız, yurtsever Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ve biz özel takiple bu önemli levhayı Türkiye’ye alıp getirmeyi başarabildik.”

Günay, eserin Kadir Gecesi öncesinde Türkiye’ye getirilmiş olmasından duyduğu memnuniyeti de ifade etti.

“Puzzle gibi bir araya getirildi”

Eserin Türkiye’ye parçalar halinde sandıklar içinde taşındığını, uzmanlar tarafından bir ”puzzle” gibi bir araya getirildiğini anlatan Kültür ve Turizm Bakanı Günay, eserin öncelikle Ankara Etnografya Müzesi’nde sergileneceğini bildirdi.

Bir soru üzerine eserin İngiltere’den getirildiğini bildiren Günay, bazı iddiaların aksine bunun için hiç para harcamadıklarını söyledi.

Günay, bunun gibi bir başka parçanın Körfez ülkelerine çok yüksek bir fiyatla satıldığı söylentilerine de dikkati çekti. Günay, bir başka soruya karşılık eserin Türkiye’ye getirilmesinin ”Polisiye tarafı olmadığını” vurguladı.