-CHP Genel Başkan Yardımcısı Tekin:

-''Açlık grevinde ölüm oruçları var. İnsan bedeni her

şeyin üstündedir. Hiçbir siyaset, hiçbir ideolojik şey

insan bedeninden daha önemli değildir''

-''AKP tüzüğüne yazdığı gibi düşünmek istiyorsa, CHP'nin

kanun teklifleri hazırdır. Bunları hayata geçirirsek Alevi

yurttaşlarımızın da sorunları çözülmüş olur''

-''Her CHP'li potansiyel olarak her yere adaydır. CHP'de

görev istenmez, görev verilir''

(Fotoğraflı)

İSTANBUL (AA) - 03.11.2012 - CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, ''Açlık grevinde ölüm oruçları var. İnsan bedeni her şeyin üstündedir. Hiçbir siyaset, hiçbir ideolojik şey insan bedeninden daha önemli değildir'' dedi.

Tekin, Fatih Yunus Emre Sosyal Kültürel Eğitim ve Cemevi Derneği'nin açılışında yaptığı konuşmada, 10 yıl önce bugün AK Parti'nin iktidara geldiğini hatırlattı.

AK Parti'nin, inançlarla ilgili parti tüzüğünde yer alan bazı ifadeleri okuyan Tekin, ''Yasaksız bir Türkiye'de, kendi tüzüğüne ve programına göre, bütün inançlar kendisini özgürce ifade edecekti. Yani bu ülkede hiçbir siyasetçi farklı inançlarda ve mezheplerde olduğu için ötelenmeyecek ve konuşulmayacaktı. Seçim döneminde ne acıdır ki sayın Başbakan sadece Alevi yurttaşları üzmemiştir, farklı dinlerin de tartışılabildiği, aşağılandığı bir tutuma girmiştir. Bunu özellikle Başbakana ve AKP yetkililerine de hatırlatmak istiyorum.''

Tekin, AK Parti'nin ''Roman Açılımı''na değinerek, ''Fatih'te bin yıldır bu coğrafyada, bu topraklarda oturan Roman yurttaşlarımızı, 'açılım', 'dönüşüm' adına 70 kilometre öteye sürüklediler'' diyerek, Sulukule projesini eleştirdi.

''Alevi Açılımı'' ile uzun süre ''yok sayılan'' Alevi inancının ilk kez bir iktidar tarafından ciddiye alındığını, ancak süreç içerisinde sorunların ortaya çıktığını anlatan Tekin, ''Maalesef sayın Başbakan, bunu neredeyse bir siyaset malzemesi haline getirdi. Seçim dönemlerinde, meydanlarda Sayın Kılıçdaroğlu'nun Alevi olması yuhalandırıldı. Alevi yurttaşların, her yurttaş gibi birinci sınıf yurttaş olduğunu herkesin bilmesi gerekiyor'' diye konuştu.

Tekin, yurttaşların eşit vergi ödemesine karşın, hizmetten eşit olarak faydalanamadığını savunarak, ''En acısı da eşit hizmeti, Alevi vatandaşlarımızın almamasıdır'' dedi.

CHP olarak bir açılıma ihtiyaç olmadığını düşündüklerini, bunların çok basit ve insani talepler olduğunu vurgulayan Tekin, ''Bu insani talepler, bir kanun teklifiyle yerine getirilebilir. AKP tüzüğüne yazdığı gibi düşünmek istiyorsa, CHP'nin kanun teklifleri hazırdır. Bunları hayata geçirirsek Alevi yurttaşlarımızın da sorunları çözülmüş olur'' diye konuştu.

Tekin, 2003'te AK Parti'nin ilk hedefinin hayvancılık sektörünün gelişmesi için acil eylem planı olduğunu hatırlatarak, ''Acil eylem planında mazotun üzerindeki yüksek vergiyi kaldıracakmış. Mazot o gün kaç paraydı, bugün kaç para olduğunu hepiniz çok iyi biliyorsunuz'' ifadelerini kullandı.

AK Parti'nin iktidara geldiğinde ''Yasaksız bir Türkiye yaratacağı'' vaadinde bulunduğunu anımsatan Tekin, ''Cumhuriyet Bayramı'nı bile yasakladılar. Yani kısacası, AKP'nin çok güzel bir sloganı var; 'Hayaldi gerçek oldu'. Türkiye'de hayaldi, gerçek olan birçok şey oldu'' dedi.

-Cezaevlerindeki açlık grevleri-

Tekin, cezaevlerindeki açlık grevlerine de değinerek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Açlık grevinde ölüm oruçları var. İnsan bedeni her şeyin üstündedir. Hiçbir siyaset, hiçbir ideolojik şey, insan bedeninden daha önemli değildir. Sayın Başbakan Almanya'da konuşma yaptı; 'Ölüm orucunda olan kimse yok. Sadece bir kişi var, o da Diyarbakır'da var' diye. Şimdi Başbakana soruyorum; 'Siz mi doğru söylüyorsunuz, Adalet Bakanınız mı doğru söylüyor?' İvedilikle önlem alınması gereken bir iştir. Umut ediyorum ki acı bir haber gelmez ve ölüm çıkmaz hapishanelerde. Bu durum Türkiye'nin iç barışına ciddi bir şekilde zarar verir.''

İstanbul'daki bazı meydan düzenlemelerini eleştiren Tekin, ''AKP geldikten sonra, meydanların tamamı ranta çevrildi. Şu an tarihi yarımadadayız. Bugün Fatih Sultan Mehmet ayakta olsa, bunların hepsini tutuklar. Çünkü ne yazık ki inandıkları, güvendikleri Fatih Sultan Mehmet'e bile saygıda kusur ettiler, ne hale getirdiler'' dedi.

-İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı adaylığı-

Tekin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na adaylığı konusundaki soru üzerine, ''Her CHP'li potansiyel olarak her yere adaydır. CHP'de görev istenmez, görev verilir. CHP'nin tabanı, örgütü, İstanbul halkı kime görev verirse, Gürsel Tekin olarak ben de onun arkasındayım. Adaylığı ben belirlemiyorum'' diye konuştu.

Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül'ün Büyükşehir Belediyesi'ne adaylığıyla ilgili sorulan soruya karşılık da Tekin, ''Sayın Sarıgül, partili olup olmamasına karar verdikten sonra konuşuruz'' dedi.

Tekin, konuşmasının ardından cemevindeki vatandaşlarla sohbet etti.

Törene, CHP milletvekilleri Ramis Topal ve Ali Özgündüz ile Fatih Yunus Emre Sosyal Kültürel Eğitim ve Cemevi Derneği Başkanı Aziz Yılmaz da katıldı.