AK Parti Van İl Başkanı Abdullah Aras, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan arasındaki görüşmenin faydalı olacağını belirtti. Memleketin, bölgenin kalkınması ve demokrasi açısından bu tip görüşmelerin önemli olduğunu söyleyen Aras, “Sorunların çözümü noktasında Ak Parti her zaman tek başına hareket etmiyor, muhalefetle istişare ederek onların da görüşlerini alıyor. Bu konudaki taleplere biz her zaman açığız. Bunun örneklerini daha önce de yaşadık. Temennimiz, görüşmenin ekonomik, sosyal, kültürel konularda, insan haklarının gelişmesi açısından faydalı olması ve hayırlı kararlar alınmasıdır. Biz bu toplantıyı önemsiyoruz” dedi.

"HALİSANE YAKLAŞIRSAK MESAFE ALINIR"

CHP’nin hazırladığı belirtilen 10 maddelik raporun tam detaylarını bilmediğini anlatan Aras, “İktidar ve muhalefet partilerinin başkanlarının bu görüşmesinin ülkemiz açısından faydalı sonuçlar ortaya çıkarması umudunu taşıyoruz. Sadece Kürt sorunu değil, bütün sorunların birlikte ele alınması, birlikte çözüm çabaları ülkemiz açısından önemlidir. Biz hiçbir zaman muhalefeti dışlamadık. Her zaman ülkenin problemlerinin çözümünde muhalefetin de yanımızda olmasını istedik. Anayasa değişiklikleri konusunda herkesin kapısını açtık. Yüzde 50 oy alsak da tek başına iktidar olsak da bize oy vermeyenlerin de görüşlerine saygı duymalıyız. Hep buna göre hareket ettik. Şartlı olmazsak, 'Hep benim olsun' diye düşünmezsek, sorunların çözümüne halisane yaklaşırsak mesafe alınacak diye düşünüyorum. Yoksa bir arpa boyu yol alınmaz. Bize bir adım atana biz iki adım atarız. Ülke sorunları için ortak paydada buluşmamız lazım” diye konuştu.

"HALKIMIZDA CİDDİ BİR UMUT YEŞERDİ"

CHP Van İl Başkanı Cemal Şen ise süreci çok önemsediklerini söyledi. Bölgede ve Türkiye’de çatışmaların sona ermesinin beklendiğini söyleyen Şen, “Bu girişim, ülkeyi sağlıklı bir barışa götürmenin ilk adımı olabilir. Umarım Genel Başkanımız Kılıçdaroğlu’nun Toplumsal Mutabakat Komisyonu ve Akil Adamlar Grubu önerisi değerlendirilir. Başbakan Erdoğan hala çok yumuşak bir zemine işaret etmiyor, hala alaycı bir ifade kullanıyor. Bu görüşmeden sonra daha ılımlı bir atmosfer umuyorum. Halkımızda bu görüşme öncesi ciddi bir umut yeşerdi. Yarın yapılacak bu görüşmeden herkes umutlu, biz de umutluyuz. İlk görüşmede ortaya çıkabilecek olumlu bir gelişme, daha sonraki süreci de olumlu etkileyecektir. Bu konuda MHP’nin yaklaşımı ise tamamen oy avcılığına yöneliktir. Bu parti, süreci oy avcılığı esasına dayalı yorumlamaktadır. Toplumsal sorunların çözümü, barışın sağlanması için oy hesapları gözetilmemelidir” ifadelerini kullandı.