CHP Trabzon Milletvekili Haluk Pekşen, "Sayın Cumhurbaşkanı, mevcut Anayasa ve Cumhurbaşkanı Seçimi Kanunu’na göre AKP’ye ne üye olabilir ne de genel başkan olabilir" dedi.

CHP Trabzon Milletvekili Av. Haluk Pekşen TBMM’de düzenlediği basın açıklamasında, Anayasanın 101. Maddesinin eski Anayasada olduğu gibi yeni Anayasa’da da Cumhurbaşkanlığının tarafsızlığını düzenlediğini belirterek, “Anayasaya göre Cumhurbaşkanı tarafsızdır, 103. Maddeye göre ise Cumhurbaşkanı demokrasiye, hukuka ve Anayasaya bağlılık üzerine yemin eder ve bunlara da uyar.” dedi.

6271 sayılı Cumhurbaşkanı seçimi kanununu hatırlatan Pekşen, bu kanunda ‘Cumhurbaşkanı seçilen kişi varsa partisiyle ilişiği kesilir ve TBMM üyeliği sona erer’ düzenlemesi halen yürürlükteyken Cumhurbaşkanının partiye üye olması ve genel başkanlığa seçilmesinin hukuka aykırı olduğunu vurguladı.

Pekşen, “Türkiye Cumhuriyeti, şu anda toplumun ortak paydası olan bir Cumhurbaşkanı’na çok büyük ihtiyaç duymaktadır. Şu anda toplumun vicdanında, herkesin ortak paydası olan bir Cumhurbaşkanı yoktur. AKP’ye Genel Başkan olmak isteyen bir siyasi aktör var. Devletin birliğini temsil edecek, Anayasal düzeni koruyacak, herkesi uzlaşı içinde birleştirecek, uzlaşıyı ve barışı hakim kılacak bir Cumhurbaşkanı arayışı başlamıştır.” ifadelerini kullandı. 

Partili Cumhurbaşkanı Anayasaya aykırı
Anayasanın 2. Maddesinin demokrasi, 101. Maddesinin tarafsızlık ve 103. Maddesi tarafsızlık yeminini içeriyor diyen Pekşen, “Cumhurbaşkanı’nın partili olması Anayasanın değiştirilemez hükümlerinden biri olan 2. Maddesine, Cumhurbaşkanının tarafsızlığını tanımlayan 101. Maddesine ve Cumhurbaşkanı yeminini tanımlayan 103. Maddeye aykırıdır.” dedi.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı’nı ve YSK’yı uyarıyorum
Cumhurbaşkanı’nın AKP Genel Başkanı olması durumunda yeni bir hukuki sürecin başlayacağını belirten Pekşen, “YSK, 21 Mayıs 2017 tarihinde yapılacak AKP Olağanüstü Kongresine bir görevlendirme yapacak mı? Yasaya rağmen bu kongrede Cumhurbaşkanı AKP Genel Başkanı seçilirse YSK bu kongreyi geçerli sayacak mı?” diye sordu.
Hukuka aykırı bir durumun ortada olduğunun altını çizen Pekşen, hukukun işletilmesi için Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı’nı ve YSK’yı uyararak, yasalardaki emredici düzenlemelere rağmen Cumhurbaşkanı’nın AKP Genel Başkanı seçilmesi hukuka aykırı olduğunu belirtti. 

Hukuki başvuruları yapacağız
Pekşen, Cumhurbaşkanı’nın hukuka aykırı olarak AKP üyesi ve Genel Başkanı olması durumunda bu durumu mutlaka Anayasa Mahkemesi’ne taşıyacaklarını ve YSK’nın bu konuda yapması gerekenlerden kaçınması durumunda hukuki başvurularla görevini yapmaya davet edeceklerini belirtti.
Cumhurbaşkanı yemini üzerine sorulan bir soruya cevap verev Pekşen, “Cumhurbaşkanı yemini içinde Türkiye Cumhuriyeti’nin temel nitelikleri yer alıyor. Cumhurbaşkanı olan kişide bu nitelikleri kabul ederek Cumhurbaşkanı oluyor. Yapacağı işlemleri bu doğrultuda yapacağını yemin ederek Anayasal taahhüt altına giriyor. Yemin etmek Türkiye Cumhuriyeti’nin ruhunu kabul ve onu icra edeceğini ilan etmesidir.