Trabzonlu CHP İstanbul Milletvekili ve CHP Grup Başkanvekili

M.Akif Hamzaçebi Trabzon içinde geçerli olan Büyükşehir Belediye Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısındaki bazı önemli konulara dikkat çekti.

Hamzaçebi konuşmasında şunları söyledi.

Ø Tasarının bu şekilde yasalaşması hâlinde köylerde oturan vatandaşlarımız yeni vergilerle karşı karşıya kalacak

Ø Köylünün tarım arazisi, tarım arazisi olarak kullanıldığı müddetçe emlak vergisinden muaf tutulmalıdır. Bunun beş yılı, on yılı, yirmi yılı olmaz.

Ø Trabzon’un Araklı ilçesinin Pervane köyündeki fındık bahçesi beş yıl sonra yine fındık bahçesi olarak kullanılacak, başka bir amaçla kullanılmayacak, oraya binalar, apartmanlar dikilmeyecek


Tasarının bu şekilde yasalaşması hâlinde köylerde oturan vatandaşlarımız yeni vergilerle karşı karşıya kalacaktır. Uyarılarımız üzerine iktidar partisinin hazırladığı önergeyle köylerdeki emlak vergisi uygulaması beş yıl süreyle ertelenmektedir. Ancak bu düzenleme de yetersizdir. Köylerde bu tarım arazileri beş yıl sonra tarımsal amaç dışında başka bir amaçla mı kullanılacaktır ki, beş yıl sureyle bunun muaf tutulması öngörülmektedir? Tarım arazisi, tarım arazisi olarak kullanıldığı müddetçe emlak vergisine tabi tutulamaz. Bu, sosyal devlet olmanın gereğidir, tarımı teşvik etmenin gereğidir, köylünün satın alma gücünün düşük olması nedeniyle devletin ona karşı borcunun bir gereğidir. Şimdi, sanki bir ihsanda bulunuluyor gibi köylünün tarım arazisi beş yıl süreyle emlak vergisine tabi olmayacak deniliyor. Köylünün tarım arazisi, tarım arazisi olarak kullanıldığı müddetçe emlak vergisinden muaf tutulmalıdır. Bunun beş yılı, on yılı, yirmi yılı olmaz. Trabzon’un Araklı ilçesinin Pervane köyündeki fındık bahçesi beş yıl sonra yine fındık bahçesi olarak kullanılacak, başka bir amaçla kullanılmayacak, oraya binalar, apartmanlar dikilmeyecektir. Köylerdeki emlak vergisi muafiyeti beş yıl değil, tarım arazisi tarımsal amaçla kullanıldığı sürece olmalı, şu an Emlak Vergisi Kanunu’nda olduğu gibi “Köylerdeki tarım arazisi emlak vergisinden muaftır...” şeklinde düzenlenmelidir. “Bu kanunla mahalleye dönüştürülen köylerdeki tarım arazisi emlak vergisinden muaftır.” denilmelidir.

Ø Trabzon’un Tonya ilçesindeki, onun köylerindeki hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarımız artık hayvanına verdiği su için para ödeyecek

Tasarı ile mahalleye dönüşen köylerde kullanılan içme ve kullanma sularının tarifesinin düşük tutulması öngörülüyor. Yani bu şu demektir; Balıkesir’in Gönen ilçesinin Alaattin köyünde hayvancılıkla uğraşan bir kardeşimiz artık hayvanın içtiği su için para ödeyecektir. Ya da  Trabzon’un Tonya ilçesindeki, onun köylerindeki hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarımız artık hayvanına verdiği kullanma suyu için para ödeyecektir. Manisa’nın Hacıaliler Köyündeki hayvan yetiştiren vatandaşımız para ödeyecektir.