61SAAT HABER SERVİSİ - Samet Emirzeoğlu
CHP Trabzon İl Başkanı Turgay Güngör, il başkanlığında yapılan toplantıda, CHP 24. Dönem Milletvekili Prof. Dr. Hurşit Güneş bugün konuğumuz. Kendisi ekonomist. Ancak bir başka yönüyle daha hatırlatayım 70'li yıllarda kabinenin önemli kişilerinden. Kıbrıs Barış Harekatı'nın Dışişleri Bakanı'ydı. Ayşe Tatile Çıksın talimatı vererek kıbrıs barış harekatını başlattı. Bugün farklı bir gün. Bugün Trabzon'un düşman işgalinden kurtuluşunun günü. 4 bi n yıllık geçmişi olan bu kentimiz, birçok uygarklıklara kucak açmış. Stratejik önemi çok büyüktür. Birçok kez işgallerle karşı karşıya kalmıştır. Cumhuriyerimizi ve bu değerli toprakları bizlere vatan kılan Gazi Mustafa Kemal Atatürk, gazi ve şehitlerimizi şükranla anıyorum" diye konuştu.

UÇURUMDAN ÖNCE SON KAÇIŞ
Hurşit Güneş ise, "Düşman Trabzon'u işgal ettiğini düşünmüş. Trabzon'da kısa sürede meseleyi halletmiş. Trabzon çok önemli bir kent. Bundan 50 yıl önce Türkiye'nin aydın insanlarına baktığımızda Trabzonlu simalarını görürsünüz. Şair, yazar ve edebiyatçılarıyla, öğretmenleriyle, profesörleriyle öne çıkmış bir şehirdir. Türkiye otoriterleşiyor ve ne yazık ki halk bu rejimi benimsiyor ve hoşlanmaya da başlıyor. Bu çok yanlış. Bu referandum bence bu anlamda son derece önemlidir. Bu referandum 1923'ten 2013'e yeni bir safhanın açılması değil. 1923'ün çizilip 2023'ün geçerli olacağı bir referandumdur. Bu referandum köprüden önce son çıkış. Aslında uçurumdan önce son kaçış. Herhangi bir siyasi partinin kazanması olmaycak. Tüm Türkiye'nin kaybetmesiyle kazanması oylanıyor. Hayır çıkarsa CHP milletvekili sayısı artmayacak. Çeşitli savlar var. Savlardan biri şu, MHP genel başkanı, 'ortada bir hukuksuzluk var. Cumhurbaşkanı anayasaya uymuyor. Onu değiştiremiyoruz anayasayı değiştirelim' diyor. Anayasaya uymamak suçtur. Suçu ortadan kaldırmak için hukuku değitşirmek olmaz" ifadelerini kullandı.



CUMHURBAŞKANI 'BENİ KANDIRDILAR' DİYOR
Güneş, "İkinci sav, bir adamın eline bütün güçleri verirseniz istikrar sağlanır. Bunu Ak Partililer söylüyor. Cumhurbaşkanı beni kandırdılar diyor. Cumhurbaşkanını seviyorsanı yetki vermeyin. Onu tekrar kandıracaklar. Ben AKP'li olsam Hayır oyu verirdim. Sadece ülkemi sevdiğim için değil Recep Tayyip Erdoğan'ı da korumak için. İstikrar getirecek diyorlar. 'Benim yetkilerimi azaltın, beni kandırıyorlar' demesi lazım. Bir insana bütün yetkileri vermek normal değil. Bir insanın hata yapmaması için daha akıllı olması lazım. Bunu da danışarak yapması lazım. Asla ve asla bir tek adama yetki vermeyin" diye konuştu.

MHP EVET VERİRSE PARTİSİ KAPANIR
Güneş, üçüncü bir sav için, "Tek adam rejimi olursa Türkiye uçacak, ekomoni başını alıp gidecek. Dünyanın 10 büyük ekonomisinden biri olacağız. Ne istikrar sağlanabilir tek adam rejimiyle ne hukuk elde edilebilir. Türkiye'de tek adam sistemi olmamalıdır. MHP mensupları genel başkanlarının söylemine karşılık Hayır oyu veriyorlar. Çünkü MHP'ye oy verenler, ya Evet oyu verecekler partilerini kapatacaklar, ya da Hayır oyu verecekler partilerini koruyacaklar. CHP'liler Hayır oyu vererek ülkeyi kurtaracak, Evet oyu verirlerse ülke elden gidecek. Ak Partililer, sadece ve sadece Recep Tayyip Erdoğan için Evet oyu verecekler. Recep Tayyip Erdoğan'ı sevmeyenler Evet oyu verecekler. Ülkeyi sevenler Hayır oyu kullanacaklar. Hayır'da herkesin hayrı var" şeklinde konuştu.

'HAYIR' TÜRKİYE'NİN LEHİNEDİR
Güneş, "2010 referandumunda kandil evet diyordu. Şimdi ise kandilin hayır dediğini söylüyor. Biz 'hapishanedeki tecavüzcüler evet diyor' diyor muyuz? Bu referandum çok önemli. Burada Hayır çıkarsa demokrasi kazanır, Evet çıkarsa demokrasi kaybeder. Hayır Türkiye'nin lehinedir. Çıktığında da görülecek ki bu ülke daha iyi yerlere gidecektir. Evet çıkarsa ekonomi gittikçe kötü olacaktır. Benim gördüğüm Hayır tahmin edilmediği kadar çok çıkacak. Yüzde 51 evet yok. Olmadığını görüyorum. Herkes ülkesini seviyor" dedi.