Hz. Mevlana’nın 741. Vuslat Yıldönümü nedeniyle, Vakfıkebir İlçe Müftülüğü ile İlçe Gençlik Merkezi Müdürlüğü’nce ortaklaşa “Mevlana Düşüncesinde Hoşgörü ve Sevgi” konulu konferans düzenlendi.  İmam Hatip Haydar Yolcu’nun seslendirdiği ilahilerle başlayan Programa, Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Muhammet Balta, Kaymakam Yıldıray Malğaç, Belediye Başkanı Muhammet Balta, İlçe Müftüsü Hüseyin Köksal, İlçe Milli Eğitim Müdürü Samim Aksoy, Belediye Meclis Üyeleri, bazı iş adamları ve okul müdürleri, din görevlileri, Kur’an kursu öğreticileri ve vatandaşlar katıldı.

Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Muhammet Balta, programı düzenleyen ve katılan herkese teşekkür ederek başladığı konuşmasında, “Bizim toplumsal olarak en büyük sıkıntımız, insanların birbirini, sevmesi gerektiği gibi sevmemesi; nefsin aklın önüne geçmesidir. Nefis aklın önüne geçince birbirimizi sevemiyoruz. Komşular birbirini sevmiyor, kardeşler birbirini sevmiyor, esnaf birbirine dargın, yardımlaşma yok; düşmüş insanın elinden tutmuyoruz; hep eleştiriyoruz; çok büyük hastalığımız bu bizim. Mevlana Hazretleri, “Gel, gel, ne olursan ol yine gel…” demiştir. İnsanı Allah’ın yarattığı en kutsal varlık olarak kabul etmiş ve bütün insanlığı İslam’ın sevgi, barış ve kardeşlik mesajıyla kucaklamıştır. Mevlana’nın gösterdiği yolda, bu ilçenin ve bu memleketin insanlarının çok daha fazla, bu düşüncelere, bu insan sevgisine ve kardeşliğe ihtiyacımız var” şeklinde konuştu.

Karadeniz Teknik Üniversitesi Temel İslam Bilimleri Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ahmed Niyazov konuşmasında Mevlana’nın, sevgi, barış, kardeşlik ve hoşgörü anlayışının herkes için örnek alınması gerektiğini söyledi. Mevlana’nın, düşüncelerini ruh, akıl ve sevgi üçgeninde insanlara sunduğunu; ahlak, bilim ve akıl yolunda insanlara yeni ufuklar açtığını belirten Yrd. Doç. Dr. Ahmed Niyazov, O’nun anlayışının sadece kendi çağına değil, kendinden sonraki çağlara da ışık tuttuğunu, fikirlerinin her çağda taze ve öncü olduğunu, Mevlana’nın asırlar geçse de insanlara yol gösterici olmaya devam edeceğini, O’nun Allah aşkı ve Peygamber sevgisinin geçmişten bugüne, bugünden geleceğe ışık saçmaya devam edeceğini belirtti.