Genel liselerdeki kontenjanların dolması sebebiyle öğrencilerin İmam Hatip Liselerine yönlendirildiği iddialarına Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer cevap verdi. ''Kimsenin öğrencilere belli bir yönü gösterme hakkı yoktur. Böyle bir uygulama yapan olursa da ona izin vermeyeceğiz'' diyen Dinçer, seçmeli derslerde dağılımın dengeli olduğunu kaydetti.

O İddialara En Yetkili İsimden Cevap

Okul kayıtları ile ilgili iddialar gündemdeki yerini koruyor. Son olarak Anadolu Liselerinin kontenjanları dolduğu için öğrencilerin İmam Hatip Liselerine yönlendirildiği öne sürüldü. İddiaya cevap Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer'den geldi.

Dinçer, ''Bunların çok kısmi hadiseler olduğunu düşünüyorum. Bu kısmi hadiselerin genelleştirilmemesi gerektiğini düşünüyorum'' diye konuştu.

"Tercih Yönlendirmesine İzin Vermeyiz"

Öğrencilerin tercihine dikkat edildiğini vurgulayan Bakan Dinçer, şöyle devam etti:

''Bunun dışında olacak her türlü şey bizim müsamahamızın ve politikamızın dışında bir uygulamadır. Öğrencilerimiz herhangi bir okulu veya dersi tercih etmemişlerse idari olarak kimsenin onlara belli bir yönü gösterme hakları yoktur. Böyle bir uygulama yapan da olursa ona izin vermeyeceğiz."

"Seçilmeli Derslerde Dağılım Dengeli"

Seçmeli derslerin tercih oranlarına ilişkin bir soru üzerine de Bakan Dinçer, şunları kaydetti:

''Çocuklarımız ağırlıklı olarak matematik uygulamaları, yabancı dil dersi, Kur'an-ı Kerim'i, Siyer-i Nebi'yi, teknoloji ve tasarım dersini, sporu ve güzel sanatları tercih ettiler. Burada dengeli bir dağılım görüyoruz. Bu bize iki tür sonuç gösteriyor. Bir, seçimlik dersler olarak ortaya koyduğumuz dersler ve takip ettiğimiz politika doğru bir politikaydı. İki, bunu seçen çocuklarımız da aslında toplumda başka etkiler altında kalmadan kendi ilgilerini ortaya koyabiliyorlar. Bu her iki boyutuyla da bence çok sevindirici ve takdir edici. Biz gelecek yıllar daha etkin bir şekilde bu programı uygulamaya devam edeceğiz.''

''Kürtçe Dersi Beklenen İlgiyi Görmedi'' İddialarını da Cevapladı

Seçmeli derslerden Kürtçe'nin ilgi görmediği şeklindeki değerlendime ve iddialara da açıklık getiren Dinçer, 'Şu anda 22 bin öğrencinin Kürtçe dersini seçmesi çocuklarımızın aslında önemli oranda buna dair bir tercihte bulunduklarını gösteriyor. Şimdi biz bu 22 bin öğrencimize bu dersi açmak ve vermek için çaba sarf edeceğiz'' diye konuştu.

Dinçer, Kürtçe dersi için atanan öğretmenlerle ilgili bu yıl kısmi olarak bazı sıkıntılar ortaya çıkabileceğini ancak gelecek yıllarda bu sorunun da tamamen çözüleceğini belirtti.

Anadolu Liselerine Atanacak Öğretmenler

Bakan Dinçer, bu konuda ise ''Anadolu liselerine atanacak öğretmenlerle ilgili uygulamaya henüz kesin karar vermedik. Normalde öğretmenlerimizin sınavları yapılmıştı. Onların belki kasım ayında atamalarını, yer değiştirmelerini yapmayı ama eğitime başlamayla ilgili değişikliği belki dönem başına bırakmayı düşünüyor ve tartışıyoruz, henüz kesin değil'' şeklinde konuştu.

Süt Dağıtımı İkinci Yarı Yılda Başlıyor

Dinçer, okullarda süt dağıtımının tekrar başlayacağı tarihi de verdi.

Bakan Ömer Dinçer, ''Bu yıl ilkokul, okul öncesi resmi ve özel kurumlarda, ikinci yarı yılda haftada üç gün olmak üzere yeniden başlatılacak'' dedi.