10 yıl öncesine kadar IMF'den 1 milyar dolar borç için 10 takla atan Türkiye şimdi IMF'ye 5 milyar dolar borç veriyor. Konu ile ilgili olarak bir açıklama yapan AK Parti Trabzon İl Başkan Yardımcısı-Tanıtım Medya Başkanı Cihan Bıyık, 47 yıl aradan sonra IMF’ye borç para verecek hale gelen bir Türkiye’nin yaptığı aslında dünya genelinde makro politikalar düzeyinde devrim niteliğindedir. Türkiye 47 yıl boyunca IMF ile 19 ayrı stand-by anlaşması imzaladı. Bu anlaşmaları sonucunda yaklşık 50 milyar dolarlık kredi sağladı. 2008 yılında IMF ile sonlanan anlaşmanın ardından Türkiye bir daha IMF ile kredi almak için masaya oturmadı” dedi
IMF’YE 5 MİLYAR DOLAR
Avrupa'daki borç krizi bütün dünyayı tehdit etiğini hatırlatan Bıyıkoğlu “IMF, kapısına yardım için dayanacak yeni ülkeler için hazırlık yapıyor. Artık dünyanın ekonomik sorunlarını çözmede G-7 yetersiz. O yüzden G-20'nin ağırlığı giderek artıyor. Grup, son olarak IMF için elleri cebe götürdü. Meksika'daki G-20 zirvesine katılan Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan, küresel ekonomik krizle mücadele için IMF yönetiminde oluşturulacak havuza Türkiye'nin 5 milyar dolar aktaracağını açıkladı ve Türkiye G-20'nin bir üyesi olarak "dünyayı krizden koruyacak ülkeler" arasına katıldı” dedi.
EKONOMİYE YÜK GETİRMEYECEK
Öte yandan Türkiye'nin, IMF'ye yapacağı yardım, ekonomiye ek yük getirmeyecek. Halen Merkez Bankası'nın ABD ve Avrupa ülkelerinde tuttuğu yaklaşık 100 milyar liralık bir rezerv bulunuyor. Söz konusu rezervler, ülkelerin devlet kağıtlarında tutuluyor. Vadesi dolan kağıtlardan, 5 milyar dolarlık kısmı IMF'nin kullanımına sunulacak. Dolaysıyla Türkiye, ABD, Almanya veya Fransa kağıtları yerine, rezervini IMF'nin kullanımına sunmuş olacak. Türkiye'nin IMF'ye açacağı 5 milyar dolarlık krediye düşük miktarda faiz uygulanacak. Faiz oranı ise kredinin vadesinin ve takviminin belli olması ile birlikte netleşecek. Türkiye ayrıca, olası bir kriz anında ise kullandırdığı kredinin tamamını geri çekebilecek.