Trabzon Ak Parti’de genel merkez Trabzon’un şehir ve parti dinamikleri konusunda doğru tahliller yapmayarak örgüt zaafiyeti ortaya çıkarırken her seçimden (Bir yerel seçim hariç) şehir merkezinde ve ilçelerinde oy oranlarını yükselterek zafere ulaşıyor.

PEKİ BU NASIL OLUYOR
Ak Parti dinamikleri parti tabanı ve parti sempatizanları ile Ak Parti’ye oy verenler genel merkezin teşkilat bazındaki yönlendirmelerine tercihlerine rağmen baskı yapılarak değiştirilmesine tepki koyuyor sandıkta ise partisine sahip çıkıyor. Trabzon Ak Parti’de özellikle il başkanlığı süreçleri merkez ilçe başkanlığı seçimleri bunu gösteriyor.

GENÇ’İN İSMİ ÖN PLANA ÇIKIYOR
Bugüne kadar Genel Merkez’in il veya ilçe başkanlığına aday olan isimlerden en fazla ise Ahmet Metin Genç’e ‘dedi. İlk olarak partinin Kurucu İl Başkanı İbrahim Keskin’in milletvekili aday adayı olması nedeni ile koltuğunu A.Metin Genç’e bırakmasından sonra genel merkez İl Başkanlığı seçimlerinde A.Rıza Akdeniz’i işaret ederek A.Metin Genç’e “dur” dedi.

BİR KERE UYDULAR SEÇİM KAYBETTİLER
Delege de genel merkezin dediğini yaptı. O dönem Merkez ilçe tek adayla seçime gitti kurucu ilçe başkanı Mustafa Yanmış ilçe başkanı oldu.Ak Parti iktidardayken girdiği ilk yerel seçimlerde büyük bir başarı kazandı. Ancak, Trabzon’da seçim kaybetti. Fatura seçilmiş il başkanı ile ilçe başkanına kesildi.

GENÇ SEÇİMİ KAZANDI
Bunun üzerine Genel Merkez Akdeniz ve Yanmış’ı görevinden alındı ve daha önce ‘dur’ denilen aday  Ahmet Metin Genç ismi ön plana çıktı. Ardından da Genç, genel merkezin işareti ile Hurşit Bıyık’la girdiği seçimi kazanarak İl Başkanı oldu.

GENEL MERKEZİN İSTEMEDİĞİ ADAY
Genç, daha sonra ise milletvekili aday adayı oldu istifa etti. Yerine atama ile Muhammet Balta getirildi. Ancak Genç, milletvekili olamayınca Balta ile birlikte İl Başkanlığı yarışına girdi. Bu kez Genel Merkez Genç’e vize vermedi ve ikinci kez ‘Dur’ diyerek Balta’yı işaret etti. Ancak kıyasıya geçen seçimde delege Genel Merkez’in isteğini değil, ‘Dur’ dediği aday Genç’i seçti. 
Genç seçimi kazandı ancak bir süre sonra gelen baskılar sonucunda istifa etmek zorunda kaldı. Yerine Adnan Günnar atandı.

SEÇİLEMEDİ İL BAŞKAN YARDIMCISI OLDU
Bu süreçte merkez ilçede de büyük çekişme vardı. Genel Merkeze rağmen aday olan Muammer Şahin Yılmaz Büyükaydın’a karşı seçimi kaybetti, genel merkez Şahin’i bu kez il yönetimine atayarak İl Başkan Yardımcısı yaptı. Böylelikle Şahin, Büyükaydın’ın başına getirdi.

TARİH TEKERRÜR ETTİ
Ve Ak Parti’de dün yine tarih bir anlamda tekerrür etti. Genel Merkez’in işaret ettiği aday mevcut İl Başkanı Zeki Kavanoz  Merkez ilçede seçilemedi. Tabanın direnci ile genel merkezin desteklemediği aday Temal Altunbaş Merkez İlçe Başkanı oldu.
Trabzon Ak Parti siyasi literatüre Genel Merkez tercihi ile en çok ters düşen parti teşkilatı olarak geçerken oyunu da bu kadar teşkilat çekişmesine rağmen arttıran en önemli teşkilat olarak da dikkat çekti. Bu ters orantı ve çelişki, ancak Trabzon’un karakteristik özelliği ile açıklanabiliyor

İLGİLİ HABERİ OKUMAK İÇİN TIKLAYIN