Çoğu kadın olmak üzere büyük bir kalabalığa seslenen Kılıçdaroğlu, ses sisteminde yaşanan sorun nedeniyle, konuşmasını kürsü yerine grup başkanı koltuğunda yapıyor.

Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"Türkiye'nin bütün kadınlarıyla onur ve gurur duyuyorum. Bugün Adalet ve Kalkınma partisi yani AKP, geri adım atmışsa bu adımı geri attıran bu ülkenin yiğit kadınlarıdır. Sevgili kadınlar bu ülkenin geleceği sizin elinizde.

Türkiye tarihinin en ciddi krizlerinden birini yaşıyor. Freni patlamış kamyon gibi yokuş aşağı gidiyor ülke. Dolar almış başını gidiyor, bunların tek düşüncesi var, tecavüzcüleri hapishaneden nasıl kurtarırız diye. Bu ülkenin bütün kadınlarına teşekkür ediyorum, hiçbir ayrım yapmadan. Onların gücübu teklifin geri alınmasını sağladı. İlk kez kadınlar güçlerinin farkına vardılar. 

Önümüzde önemli bir süreç var. Türkiye bir bataklığın içerisine sürüklenmiş durumda. Bu bataklıktan Türkiye'yi kadınlar kurtaracak. Değerli kadın kardeşlerim, parlamentonun çalışması konusunda size küçük bir bilgi vermek isterim. Genel Kurul dışında komisyonlar vardır. Kanun teklifleri önce bu komisyonlarda görüşülür. Bunun nedeni bu komisyonlara uzmanlar ve STK'lar davet edilir, görüşleri alınır. Komisyonda kanun olgunlaştırılır ve Genel Kurul'a iner. 

Bugün geri çekilen yasa önerisi, bir gece yarısı önergesiyle metne girmiştir. Yani komisyonlarda görüşülmemiştir, sivil toplumun görüşü alınmamıştır. Diğer siyasi partilerin görüşü sorulmamıştır. En büyük tepkiyi kadınlar verdi. 83 kadın örgütü ortak bildiri yayımladı, teklifin kabul edilmemesi için. Geri çekilmesi konusunda AKP içerisinde kabul gördü. Kadınlar gücünü gösterdi ve iktidardaki siyasi parti bu teklifi geri çekmek zorunda kaldı. 

AK PARTİ İÇİN ÇALIŞAN KADINLARA ÇAĞRI

Gece yarısı önergelerine biz karşı çıkıyoruz. Herkesin karşı çıkması lazım. Oturup tartışmak varken, uzlaşmak varken yeni sorunlara kaynak yapan önergeleri kabul etmemeliyiz. Özellikle AKP için oy toplayan kadın kardeşlerime seslenmek isterim. Yıllarınızı verdiniz, emek verdiniz sizin yaptığınız çalışmaların değerini bilmediler. Kız çocuklarınızın değerini bilmediler. Tecavüzcülere af getirmek istediler, şimdi artık o çatının altından ayrılmak zorundasınız. Ayrılın ve gelin.

"DİNİ REFERANS GÖSTERDİLER"

Adalet Bakanı "Tamamen ailelerin ve küçüğün rızasıyla yapılmış işler" diyor. Küçüğün rızasından nasıl bahsedersiniz? Bazıları da bunu dini referans vererek bir anlamda kabul edilebilir noktaya getirmek istediler. 

"ÖNERGE KİMİN İÇİN VERİLDİ?"

Şu soruyu merak ediyorum. Bu önerge kimin için verildi? Bunun yanıtını arkadaşlarımız komisyonda ve Genel Kurul'da soracak. Türkiye'nin derdine bakınız bunların derdine bakınız. Dolar almış başını gidiyor. Doların bir kuruş değer kazanmasının maliyeti 2 milyar 100 milyon lira. Ama onlar bununla değil, tecavüzcüleri nasıl hapisten kurtarırızın derdinde. Cumhuriyet tarihinde büyük bir başarıya imza attınız, sizleri yürekten kutluyorum. Siyaset kurumunun bu sorunlara müdahale etmesi gerekir. Ama iktidarın sorunlara müdahale etme yeteneği yok. 

ŞEHİTLER ARASINDA AYRIM YAPILIR MI?

Bir düzenleme yaptılar. 15 Temmuz şehitlerinin çocukları askerlik yapmayacak. Ama PKK ile mücadelede şehit olanların çocukları ve kardeşleri yapacak. Şehitler arasında ayrım yapanlar haindir. Şehitler arasında ayrım yapılır mı? Çocuğunu şehit veren annenin gözyaşlarına farklılık getirilir mi? AKP'yi şimdi hepiniz çok daha net ve yakından tanıyorsunuz. Şehitler arasında ayrım yapan partiden ülkeye hayır gelmez. Kimse umutsuzluğa kapılmasın. Herkes iyi bilmelidir ki bu ülkenin kadınları ve anneleri var. 

"SANIYORLAR Kİ CHP'Yİ KANDIRIRIZ"

Şimdi rejimi değiştirmeye kalkıyorlar. Parlamenter demokratik sistemden, Meclis'ten, yargı bağımsızlığından, medya özgürlüğünden, üniversitelerin özerkliğinden hoşlanmıyorlar. Bütün yetkiyi bir kişiye vermeyi arzu ediyor musunuz? Bu ülkenin bütün kadınlarına sesleniyorum. Çocuklarınız güzel bir ülkede yaşasın istiyorsanız, demokrasiye, parlamenter sisteme hep birlikte sahip çıkacağız. Rejimi değiştirmeyeceğiz diyorlar, sanıyorlar ki çocuk kandıracaklar. Sizi PKK, FETÖ, IŞİD kandırdı. Onlar sanıyorlar ki biz CHP'yi de kandırırız. Biz kandırılmayız. Binali Yıldırım'a açık ve net çağrıda bulunuyorum, başbakansan koltuğuna sahip çık. 

"GÖREVDEN ALINAN BİR TANE SİYASETÇİ YOK"

100 bine yakın kamu görevlisinin görevine son verildi ya da açığa alındı. İçlerinde bir tana siyasetçi var mı? FETÖ ile paralel gidenlere nerede şimdi? Hesabını soracağız. Siyasi ayağını çıkarmak için hesabını soracağız. Hesabını sormazsam namerdim ben. FETÖ bizi kandırdı, biz saftık ama Kılıçdaroğlu biliyordu o yargılansın diyorlar. Ben yargılanmaya hazırım. Gel birlikte yargılanalım. Kendilerinin içinde FETÖ'cüler var, ByLock kullananlar var. Ama bunların güvü erlere, yazarlara, akademisyenlere, gazetecilere yetiyor. Bunlardan intikam almak istiyorlar.