Kılıçdaroğlu, Sivas Sanayi ve Ticaret Odası'nda düzenlenen Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ETÜ 4 Eylül Kampüsü protokol töreni ve vergi rekortmenleri ödül törenine katıldı. Kılıçdaroğlu, burada yaptığı konuşmaya TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nu Sivas'a bir üniversite kampüsü kurdukları için kutlayarak başladı.

Türkiye'nin büyümesi, gelişmesi ve dünyada söz sahibi olmasının tek yolunun eğitimden geçtiğini belirten Kılıçdaroğlu, insan beyninin dünyanın en değerli stratejik ürünü olduğunu söyledi.

Katıldıkları törende aynı zamanda vergi rekortmenlerine de ödül verileceğini hatırlatanKılıçdaroğlu, verginin önemine değindi. Kayıtdışı ekonominin kontrol altına alınmasının gerekliliğine işaret eden Kılıçdaroğlu, “Vergisini ödeyeni başımızın üstünde tutmak en önemli görevimizdir” dedi.

Türkiye'nin sorunlarına kendi içinde çare bulmasının gerektiğini de dile getiren Kılıçdaroğlu, Kurtuluş Savaşı mücadelesini veren ve yeni bir cumhuriyet yaratan bir ulusun bunu başarabileceğini belirtti. Mustafa Kemal Atatürk'ün savaş meydanlarında kazanılan zaferlerin ekonomi alanındaki zaferlerle taçlandırılması gerektiğine inandığını vurgulayan Kılıçdaroğlu, cumhuriyetin ilk yıllarında bu ilke doğrultusunda atılan başarılı adımlardan örnekler verdi.

Güçlü bir ülke için üretim ve istihdamın zorunlu olduğunun altını çizen Kılıçdaroğlu, “Güçlü Türkiye nasıl olur? Hiç kimse kusura bakmasın, elin parasıyla güçlü Türkiye olmaz. Sıcak parayla güçlü Türkiye olmaz. Güçlü Türkiye'nin yolu üretmekten, istihdam yaratmaktan geçer” dedi.

“Ekonominin kamu görevlisi” olarak tanımladığı sanayicinin önündeki engellerin kaldırılması gerektiğini söyleyen Kılıçdaroğlu, sanayiciye verilecek desteğin milli politikanın parçası olduğuna işaret etti.

Kılıçdaroğlu, ilkokul yıllarında kendilerine yerli malının öneminin öğretildiğini dile getirerek, “Benim çocukluğumda okula giderken şu vardı, 'Yerli malı Türk'ün malı herkes onu kullanmalı'. Şimdi yerli malını sanki düşman malıymış gibi atıyoruz, kullanmıyoruz. Yabancı marka hastalığı çıktı. Nasıl oldu bu? Niye biz o güzel kültürümüzden koptuk?” ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin ekonomisinin güçlü olduğunu ancak yanlış yönetildiğini ileri süren Kılıçdaroğlu, el birliğiyle bu gücün yeniden ortaya çıkarılması gerektiğine dikkati çekti.

“EĞİTİM MİLLİ POLİTİKADIR”

Konuşmasında eğitimdeki yeni düzenlemelere de dikkati çeken Kılıçdaroğlu, ilkokula başlama sınırının 66 aya indirilmesini eleştirdi.Kılıçdaroğlu, “5 yaşındaki çocukları okula göndereceğiz. Anneleriyle beraber gidecekler. O çocuklara yazık, günah değil mi? O kaosu hep beraber göreceğiz, yaşayacağız. Sayın Başbakan'dan istirham ediyorum; Sayın Meclis Başkanı lütfen aracı olun, bu uygulamayı bir yıl ertelesinler. Oturup tartışalım bunu. Üniversitelerimiz, eğitim fakültelerimiz var. Bir tek üniversite, bir tek eğitim fakültesi, bir tek pedagog Allah rızası için, 'Bu uygulama doğrudur' dedi mi? Çıkarsınlar bir pedagog, desinler ki 'Bu doğrudur', vallahi hepsini geri alacağım” diye konuştu.

Eğitimin sıcak siyasetin konusu olmadığını belirten Kılıçdaroğlu, eğitimin milli politika olduğunun unutulmamasını istedi.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun da aralarında bulunduğu protokolün konuşmalarında ve ödül töreninin bir bölümünde, katıldığı canlı yayın nedeniyle bulunamayan Kılıçdaroğlu, konuşmasını törenin sonunda yaptı.
Programın ardından TBMM Başkanı Çiçek, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Milli Savunma Bakanı Yılmaz ve TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu aynı özel uçakla Ankara'ya gitti.