CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, Madımak olayının incelenmesi için DDK'yı görevlendirmesine ilişkin, ''Bu süreçte sayın Cumhurbaşkanı hangi gerekçeyle olayları nasıl aydınlatacak, doğrusunu isterseniz ben de merak ediyorum. Yüksek Denetleme Kurulu'nun da somut bazı bilgilere ulaşacağını sanmıyorum'' dedi.

Kılıçdaroğlu, CHP Genel Başkan Yardımcıları Umut Oran ve Erdoğan Toprak'la, ''Demokrasiler Çağında Uygarlık'' konulu uluslararası felsefe sempozyumunun yapıldığı WOW Otel'e geldi.

Bakırköy Belediyesi ve MonoKL Yayınları tarafından düzenlenen sempozyumun öğleden sonraki oturumunu dinleyen Kılıçdaroğlu, çıkışta gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin, Deniz Feneri davasıyla ilgili sorusu üzerine Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

''Deniz Feneri davası, Türkiye'nin en büyük hukuk ayıbı olarak sadece Türkiye tarihine değil, dünya tarihine geçti. Öyle bir ayıp ki, yolsuzluk yapanlar, para yiyenler serbest ama bunları soruşturanlar soruşturuldu. Ortaya pek çok gerçek çıkacak, zaten daha henüz yargılamanın süreceği mahkeme bile bulunamadı. Galiba davalar İstanbul'da görülecek. O davaları yakından izleyeceğiz.''

-Sivas olayları-

Bir gazetecinin, Cumhurbaşkanı Gül'ün, Madımak olayının araştırılması ve incelenmesi için Devlet Denetleme Kurulu'nu (DDK) görevlendirmesine ilişkin sorusu üzerine de Kılıçdaroğlu, Sivas Platformu'nun Cumhurbaşkanı'nı ziyaretleri sırasında bunu dile getirdiklerini bildiğini, çünkü platform üyelerinin kendisine de uğrayarak, böyle bir talepleri olduğunu söylediklerini kaydetti.

Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

''Sayın Cumhurbaşkanı bunu dikkate aldı. Cumhurbaşkanlığı Yüksek Denetleme Kurulu bir anayasal kurum ama işlevi olan bir kurum değil. Dolayısıyla eğer yeni sivil anayasa yapılacaksa 12 Eylül döneminde getirilen bu kurumun sonlandırılması gerekiyor. Arzu ettiğimiz nokta şu; Sivas'ta büyük acılar yaşandı. Bu acıları bir kente mal etmek doğru değil. Faillerin bir kısmı yakalanamadı, bir kısmı yargılandı, mahkum edildi. Bu süreçte sayın Cumhurbaşkanı hangi gerekçeyle olayları nasıl aydınlatacak doğrusunu isterseniz ben de merak ediyorum herkesin merak ettiği gibi. Yüksek Denetleme Kurulu'nun da somut bazı bilgilere ulaşacağını sanmıyorum.''

-BDP'li milletvekillerinin durumu-

Kılıçdaroğlu, biri bağımsız 9'u BDP'li 10 milletvekili hakkında hazırlanan fezlekeye ilişkin soru üzerine de ''Arzumuz, dokunulmazlık dosyası olan her milletvekilinin fezlekesinin Genel Kurula indirilmesi ve dokunulmazlıkların kaldırılması. Kızdığınız milletvekilinin dokunulmazlığını kaldırıp, kızmadığınız milletvekilinin dokunulmazlığını sürdürürseniz bu doğru bir davranış değil. CHP olarak görüşümüz, seçim yapılmasın, kişiler arasında ayrımcılık yapılmasın, dokunulmazlık kaldırılacaksa bütün milletvekilleri için kaldırılsın, ayrımcılık istemiyoruz'' diye konuştu.

''AK Partili birkaç milletvekilinin ret oyu kullanacağı söyleniyor, bu konuyla ilgili bir duyumunuz var mı?'' sorusuna karşılık da Kılıçdaroğlu, konuyu gazetelerde okuduğunu belirterek, ''AKP'nin iç sorunu, bu konuda duruşumuz, tavrımız çok net'' dedi.

-CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu:

-''Sivas'ta büyük acılar yaşandı. Bu acıları bir kente

mal etmek doğru değil. Faillerin bir kısmı yakalanamadı,

bir kısmı yargılandı, mahkum edildi''