CHP'nin resmi internet sitesinde Kılıçdaroğlu'nun Başbakan Erdoğan'a gönderdiği mektuba yer verildi.

''Cumhuriyet Halk Partisi olarak, Suriye'nin bağımsızlık, egemenlik ve toprak bütünlüğünün korunmasından yanayız. Türkiye, barış ve uzlaşıdan yana bir  politika izleyerek, öncelikle şiddete son verilmesini sağlamalıdır'' ifadesi  kullanılan mektupta, CHP'nin Suriye için çözüm önerileri de yer aldı.

''Sayın Başbakan'' diye başlayan mektup şöyle:

''Komşu Suriye'deki gelişmeler, ülkemizin başta güvenliği olmak üzere, ekonomisi, sosyal huzuru, turizm ve taşımacılık alanları dâhil, çok geniş kapsamda artarak olumsuz etki yapmaya devam etmektedir. Öte yandan, Suriye'deki şiddet ve çatışmaların durdurulamaması halinde ülkenin parçalanması, iç savaş boyutlarının genişleyerek bölgesel ve uluslararası bir ihtilafa dönüşmesi de dışlanamayacak bir olasılıktır.

Cumhuriyet Halk Partisi olarak, Suriye'nin bağımsızlık, egemenlik ve toprak bütünlüğünün korunmasından yanayız. Türkiye, barış ve uzlaşıdan yana bir  politika izleyerek, öncelikle şiddete son verilmesini sağlamalıdır. Kardeş Suriye  halkının insan onuru ve haklarına saygılı, hukukun üstünlüğüne dayalı demokratik  bir rejim çerçevesinde güven ve huzura kavuşmasını istiyoruz.

Uluslararası toplumun çözüm gayretleri maalesef şu ana kadar istenilen sonuçları verememiştir. Mevcut koşulları ve daha önce CHP olarak gündeme  getirdiğimiz önerileri de dikkate alarak, bu sefer hazırladığımız Suriye için  kapsamlı çözüm önerimizi ekte takdim ediyorum. İnancımız odur ki, Hükümetinizin  bu öneriye sahip çıkması halinde, uluslararası toplumun çabaları yön ve etkinlik  kazanabilecektir. Zira, Suriye konusunda Türkiye'nin, başka hiçbir ülkeyle kıyaslanamayacak kadar ağırlık ve etkisi vardır.''

-Suriye için çözüm önerisi-

Kılıçdaroğlu, Suriye'de yaşanan iç savaşın sona ermesi için daha önce  açıklanan partisinin çözüm önerilerini de mektupta gönderdi. Suriye'nin olası bir parçalanma sürecine girdiğini savunan Kılıçdaroğlu,  Türkiye'nin, Suriye'nin çökmesine, halkının daha fazla acı çekmesine, bunalımın  ülke dışına taşınmasına izin vermemesi gerektiğini belirtiyor.

Önerisinde Türkiye'nin yeni bir başlangıç yaparak, ağırlığını Suriye'de  barış, uzlaşma, istikrar ve güvenden yana koyması gerektiğini vurgulayan  Kılıçdaroğlu, TBMM'nin olağanüstü toplanarak, bir deklarasyonla uluslararası  konferans düzenlenmesi çağrısında bulunması gerektiğini ifade ediyor.  Kılıçdaroğlu, BM Genel Sekreteri'nin himayesinde BM Güvenlik Konseyi daimi  üyeleri, Arap Ligi, AB, İran, Suriye'nin Arap komşuları ve Türkiye'nin katılacağı  konferansa Suriye rejimi ve muhalefetinden temsilcilerin de davet edilmesi ve bu  temsilcilerin tam yetkili olmalarının sağlanmasının önem taşıdığını dile
getiriyor.

Konferansın, görüş ve beklentilerin açıklanacağı açılış bölümünden sonra, 15 gün boyunca Suriye yönetimi ve muhalefetinin BM Genel Sekreteri gözetiminde müzakere yapmasını öneren Kılıçdaroğlu, son bölümde BM Genel Sekreteri tarafından hazırlanan ve Suriyeliler arasındaki anlaşmayı yansıtan belgenin BM Güvenlik Konseyi'ne sunulmak üzere oylanabileceğini ifade ediyor. Müzakerelerin ateşkes, insani yardım akışı, ülkeden kaçanların dönüşüne ilişkin koşullar, yeni anayasa ve seçim yasalarının oluşturulmasını da kapsayan konularda anlaşma sağlanıncaya kadar sürdürülmesi gerektiğini belirten Kılıçdaroğlu, son aşama olarak BM Güvenlik Konseyi onayıyla uluslararası barış  gücü oluşturulmasını öneriyor.