KKTC’de Ulusal Birlik Partisi'NİN (UBP) 21 Ekim'de gerçekleşecek olan kurultayı ülke gündemini meşgul etmeye devam ediyor. Kurultaya sayılı günler kala parti içinde kıyasıya yarış başladı. Kurultayda aday olacağını açıklayan Başbakan İrksen Küçük’ün ardından, mevcut hükümette Sağlık Bakanlığı Yapan Ahmet Kaşif de aday olacağını açıklamıştı.

KKTC'de Başbakan'dan Kabine Değişikliği

Kurultay çalışmaları için kolları sıvayan adaylar kurultaya yönelik çalışamalarını hızlandırdığı bu günlerde ilk bomba KKTC Başbakanı İlksen Küçük'ten geldi. Başbakan Küçük, öğleden sonra KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nu ziyaret ederek iki bakanın görevden aldığına dair yazıyı iletti. Başbakan İrsen Küçük, Milli Eğitim, Gençlik ve Spor Bakanı Kemal Dürüst ile Sağlık Bakanı Ahmet Kaşif’i görevden aldığını açıkladı.

10 Gün İçinde Yeni Atama

KKTC Başbakanı Küçük, görüşmeden çıkışında basına yaptığı açıklamada, Anayasa gereği 10 gün içinde yeni atamalar yapılıncaya kadar Eğitim Bakanlığı’na kendisinin; Sağlık Bakanlığı’na ise İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanı Nazım Çavuşoğlu’nun vekalet edeceğini açıkladı.

Anayasal yetkiler kullanılarak 10 günlük sürede iki bakanlığın vekaletle yürütüleceğini kaydeden Başbakan İrsen Küçük, bu iki göreve kimin atanacağı konusunda milletvekilleriyle görüşerek karar vereceklerini ve kararlarını Cumhurbaşkanı’na ileteceklerini söyledi. Başbakan İrsen Küçük, soruları cevaplarken, Cumhurbaşkanı’yla kurultay konusunu konuşmadıklarını ancak partiyle ilişkilerini kesmeyen Cumhurbaşkanı’yla parti çalışmaları konusunda kısa bir görüşmeleri olduğunu ifade etti.

Görevden Almanın Gerekçesi

Görevden alınma gerekçesiyle ilgili soruya karşılık ise Başbakan Küçük, “Hem Derviş Eroğlu’nun hem de kendisinin kabinesinde görev yapan herhangi bir ters düşme yaşamadıkları, herhangi bir eleştiri de getirmeyen bu arkadaşlarının kurultay yaklaşınca bazı söylemlerinin ve son haftalarda Kemal Dürüst’ün bakanlığına hiç gitmemesi ile kendisini tamamen Güzelyurt ilçe çalışmalarına vermesinin yeterli sebepler olduğunu” söyledi.

Başbakan Küçük, kararın hayırlı olmasını diledi.

Başbakan İrsen Küçük başkanlığındaki kabine, 17 Mayıs 2010’dan beri görev yapıyor. Kabinede 6 Nisan 2011’de de değişiklik yapılmıştı. İktidar partisi UBP’nin kurultayı ise 21 Ekim’de yapılacak. Kurultay için şu ana dek İrsen Küçük ve Ahmet Kaşif adaylıklarını açıklamıştı.

Başbakan İrsen Küçük’ün KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nu ziyaret ederek 2 bakanın görevden aldığına dair yazıyı iletmesinin ardından görevden alınmasını istenen iki bakanda açıklama yaptı.

İki Bakandan Açıklama Geldi

KKTC Milli Eğitim, Gençlik ve Spor Bakanı Kemal Dürüst ise yaptığı ilk yazılı açıklamada, Başbakan İrksen Küçük'ü kurultayda kendisini desteklemesini istediğini, KKTC Başbakanı İrksen Küçük’ün kendisi ile defalarca görüşme yaptığını ancak kendisinin bu teklifleri reddettiğini kaydetti ve “ Boyun eğmedim beni görevden aldı” dedi.

Sağlık Bakanı Ahmet Kaşif de görevden alınmasının ardından yaptığı açıklamada, Başbakan'ın kendisini görevden alma kararını KKTC Cumhurbaşkanına yazılı olarak bildirdiğini kaydetti. Bakanlıktan alınmasının tamamen Başbakan'ın yetkisinde olduğunu söyleyen Sağlık Bakanı Kaşif, Başbakan'ın gerek gördüğü zamanlarda kabine değişikliğine gidebileceğini kaydetti.

Başbakan Küçük'ün kendisinin bakanlık görevini yapmadığını ve kurultaya yönelik çalışmalar yaptığı gerekçesiyle görevden aldığını kaydeden Kaşif, bunun asılsız olduğunu kendisinin bakanlık görevini aksatma gibi bir durumun olmadığını kaydetti. (DHA)